Duurzame Jonge 100: Jong met zin in de toekomst

14 november 2014

Metro publiceert dit jaar voor het eerst de hele lijst en sprak drie van de jonge mensen die dit jaar, op hun eigen manier, de top 100 wisten te halen, waaronder ook onze eigen Selma Seddik.

14 november 2014 | Metro

De Duurzame Jonge 100 die vandaag voor de tweede keer bekend wordt gemaakt is een lijst van jonge, bevlogen mensen die echt iets doen voor een betere wereld. Zonder de gevestigde namen uit het duurzaamheidswereldje, maar wel met twintigers en dertigers die tegen de klippen op de handen uit de mouwen steken. Iedereen onder de 32 die zijn handen uit de mouwen steekt kon worden genomineerd. 

Het is een lijst zonder nummer 1 zegt mede-oprichter Anne Walraven. „We willen honderd jonge mensen die zich op hun eigen manier inzetten voor een duurzame wereld in de ’spotlights’ zetten. Als je al die mensen onder elkaar zet die niet bang zijn om de grote problemen in de wereld te lijf te gaan, dan wordt je wel even stil. Het is een lijst waarvan je zin krijgt in de toekomst.”

Selma Seddik (26)
Ze was altijd al met eten bezig, „ik hield al heel erg van koken”, maar de echte zorgen om het verspillen van voedsel kwamen bij Selma Seddik (26) tijdens een traineeship bij Ahold. „Als trainee werk je ook een tijd in een winkel. Toen ik zag dat daar bruikbaar eten wordt weggegooid, zoals brood van een dag oud of fruit en groenten met een schoonheidsfoutje, wilde ik dat meteen veranderen.”

Seddik kwam met drie andere trainees op het idee om overgebleven voedsel uit supermarkten en distributiecentra te scheiden en er vervolgens mee te gaan koken. Pop-up restaurant Instock, in Amsterdam, was het logische vervolg.

De keuken is vier dagen in bedrijf. ’s Ochtends worden eerst de producten opgehaald bij de verschillende supermarkten. „Soms is er wel wat te weinig groenten, maar dan verzinnen we iets met meer aardappelen of bloem, dat is er altijd genoeg.” Wat in het restaurant overblijft, gaat naar de kinderboerderij om de hoek.

Ahold hielp de vier in eerste instantie nog op weg met het budget. „Maar inmiddels kunnen we op eigen benen staan. We kunnen twintig man personeel betalen uit de eigen omzet. In Amsterdam zijn we nu druk op zoek naar een permanente locatie zodat we ook na april, als we hier weg moeten, door kunnen gaan. Het zou natuurlijk geweldig zijn als er in iedere stad Instock restaurants komen.”

Klik hier voor het Origineel bericht.