Jamie magazine wordt blij van initiatieven die voedselverspilling tegen gaan. Instock wordt dan natuurlijk ook genoemd in het rijtje.
30 november 2014 | JAMIE MAGAZINE
Initiatieven die voedselverspilling tegen gaan: Jamie magazine juigt dat van harte toe. Hieronder staan een aantal geweldige voorbeelden in Nederland.
Instock – Pop-up restaurant op het Westergasterrein in Amsterdam dat kookt met alle voedsel wat normaal gesproken het bord niet haalt. Hun missie: het verminderen van voedselverspilling.
Foodsharing – Website waarop je eten dat je over hebt weg kunt geven en eten kunt krijgen wat je nodig hebt. Gooi het niet weg. Gooi het online.
Waste Watchers NL – Thomas Luttikhold maakt zich sterk voor minder food waste in de wereld. Zijn blogs en wekelijkse anti-food waste tip zijn te vinden onder blogs en WW-tips.
Kromkommer – De dames van Kromkommer vonden het krom dat rare tomaten en gekke courgettes weggegooid werden. Uit protest aten ze een maand uit de vuilnisbak, hebben ze geleurd en gezeurd bij supermarkten en vroegen ze restaurants om rare tomaten en gekke courgettes op de kaart te zetten. En niet zonder succes. Ze hebben nu zelfs hun eigen soep-lijn!
FoodGuerrilla – Een netwerk van ruim 150 food initiatieven, die samen positieve, inspirerende acties op zetten voor een eerlijker, duurzamer en gezonder voedselsysteem. FoodGuerrilla zorgt zo dat er een buzz ontstaat om het voedselsysteem te vernieuwen, want dat is broodnodig!
Proviandruil – Via Proviandruil krijg je inzicht in wat buurtgenoten over hebben. Op de Facebooksite klik je zo door naar PrviandRuilgroepen in jouw omgeving, zodat je voedselverspilling samen tegen kunt gaan.
Groenteruilen – Wie een moestuin(tje) heeft, kent het probleem: veel groenten zijn tegelijk oogstrijp waardoor je karrenvrachten courgettes of pompoenen moet eten. Ruilen met iemand die van een andere groente te veel heeft, is een goede oplossing.
Farming the City – Steeds meer stedelingen ontdekken de boer in zichzelf en beginnen verticale kruidentuinen, guerrilla gardens en eetbare plantsoentjes. Farming the City brengt deze initiatieven in kaart en laat zien hoe bedrijven en (overheids)instanties met elkaar én buurtbewoners samenwerken. Op hun website vind je inspirerende projecten in Nederlandse steden, zoals de Old Amsterdam Tour.
Klik hier voor het Origineel bericht.
9x Foodtrends voor 2015
30 november 2014 | Jamie Magazine
Wat zijn dé foodtrends voor 2015? Benieuwd naar welke rages op het gebied van eten je absoluut in de gaten moet houden? Met deze 9 tips ben jij meteen op de hoogte van wat hot en happening is volgend jaar!
1. Eat clean
Pakjes en zakjes zeggen we voorgoed vaarwel in 2015, in plaats daarvoor kiezen we voor écht authentiek en puur voedsel. De oosters vegetarische keuken is upcoming. Denk aan een Aziatische hamburger van paddenstoelen met sojasaus & sesam die je kunt serveren in plaats van bewerkte groenteburgers uit de supermarkt. Ook wordt er meer nadruk gelegd op koken met tofu en tahoe in plaats van vegetarisch gehakt of kaasschnitzels.
2. Vrij van…
De keuze om zuivel-, gluten- of suikervrij te eten is niet meer alleen vanuit gezondheids-overwegingen. Want gezond eten is een nieuwe way of living geworden en niet omdat het toevallig een trend is. Het draait om goed voor jezelf zorgen via voeding, maar ook door te sporten. Er wordt vaker bewust gekozen voor een gezondere lifestyle vanuit de overtuiging dat bijvoorbeeld doughnuts en cola non-food is (omdat er alleen suiker en vet inzit) en daarom niets voor je lichaam doet.
3. Licht eten
In 2015 concentreren we ons op een goede spijsvertering, waarmee je je vanzelf lichter voelt. Witte rijst, patentbloem, aardappelen, zuivel en suiker verruilen we voor volle granen, zaden, havermout, peulvruchten, groenten en fruit. Houd termen zoals ‘glykemische index’ en ‘snelle versus langzame koolhydraten’ in de gaten.
4. Van super naar gezond
Superfood. Je werd er mee overspoeld in 2014. Gojibessen, quinoa, chiazaad, incabessen, het is prima om het te gebruiken, maar doe het met mate. Verdiep je vooral in wat ‘normaal’ superfood met je doet zoals avocado, zoete bataat, broccoli en blauwe bes. Deze ingrediënten bevatten ontzettend veel voedingswaarden en vitaminen en zijn minstens zo gezond.
5. Smaakbommetjes
Fermentatie, oftewel het natuurlijke gistingsproces, is het toverwoord. Denk aan zuurkool, kimchi(gefermenteerde kool) en gerijpt rundvlees. Ook kiemgroenten zijn populair en we zien in het nieuwe jaar gekiemd tarwebrood, waarbij de tarwezaadjes eerst kiemen alvorens er een meel van wordt gemalen. Dit is niet alleen goed voor de spijsvertering, fermentatie zorgt voor diepere, rijkere smaken met hoge voedingswaarden.
6. Tinteling
Waar overmatig suiker- en zoutgebruik tot gezondheidsproblemen kan leiden, is dit bij de smaak bitter niet het geval. Het spreekwoord ‘bitter in de mond maakt de hart gezond’ is van toepassing. Naast bitter, proeven we spannende combinaties met bubbels of pittige pepers zoals natuurlijke tonics en andere ‘gezonde’ frisdranken.
7. Klein maar fijn
Vergeet de standaard marsen en snickers, we gaan voor petit plaisir. Denk aan één enkele kleine bonbon, macaron of madeleine, maar dan wel waanzinnig lekker. Puur van smaak, met natuurlijke ingredienten en zonder overdadig gebruik van suiker en vet.
8. Love food, don’t waste it
Duurzaam is het nieuwe lekker. Geniet niet alleen van smaak, maar vooral van de oorsprong van het eten op je bord en verspil daarbij zo weinig mogelijk. No waste-initiatieven zoals restaurant In Stock of Kromkommer zijn populair omdat ze werken met producten die anders in de prullenbak zouden verdwijnen omdat ze niet mooi genoeg zijn of net over datum zijn. Over no waste gesproken, de eerste verpakkingsvrije supermarkt van Nederland opent in 2015 haar deuren.
9. Food community
Lokaal voedsel krijgt de voorkeur boven biologisch. Simpelweg omdat je weet wat je eet en tegelijk een boer of ondernemer uit de buurt steunt. Smaak is hierin niet het belangrijkste, maar juist het vertrouwen in de voedselketen. De urban farming trend zet zich voort: daken en andere lege ruimten krijgen een nuttige bestemming én het brengt mensen dichterbij elkaar.
Mede mogelijk gemaakt door Anneke Ammerlaan