Green Spot van de maand – Instock

13 juli 2014

Green Plates sprak Freke en Selma over het gloednieuwe pop-up restaurant Instock.

13 juli 2014 |  Green Plates

Er is een nieuwe hotspot op het Westergasterrein. En eentje die zeker in ons straatje past. Pop-up restaurant Instock is een project van Stichting Instock, een initiatief van vier jonge ondernemers die elkaar hebben ontmoet bij de Albert Heijn. Dit is tevens waar hun idee geboren is: het redden van (bijna verspild) voedsel door het te verwerken in heerlijke gerechten. Als dit geen duurzaam ondernemen is..

Ik had het genoegen met Selma en Freke. Zij vertelden mij dat eens per week de ‘stock’ wordt ingeslagen en daar een menu voor het weekend op wordt gebaseerd. Het leek mij best een opgave om telkens creatief om te gaan met overgebleven voedsel, maar inmiddels weet Instock het een en ander over slim inkopen. Een hele goede en creatieve kok blijft echter wel een vereiste. Een pluspunt is dat er altijd een afgewogen keuze gemaakt kan worden tussen goede producten omdat ze er in overvloed zijn.

Omdat producten zoals brood, aardappelen, onbewerkte groente en fruit geen tht/tgt datum hebben en ongekoeld vervoerd kunnen worden, worden deze producten al gauw de basis van een gerecht. Zo slaan ze eigenlijk een heleboel vliegen in een klap: gezond, lekker en duurzaam. Dranken met verpakkingsschade of een krappe t.h.t. datum belanden ook bij Instock. Voor het voedsel dat Instock overhoudt is ook een oplossing bedacht. Dit gaat naar een kinderboerderij, of wordt meegenomen naar huis.

Naast voedsel willen ze ook zo min mogelijk op andere gebieden verspillen. Op het eerste gezicht was mij opgevallen hoe puur, open en ruimtelijk maar ook gezellig Instock is ingericht. Ik had echter nog niet opgemerkt hoeveel hergebruikt materiaal er in het interieur verwerkt zit. Van lampjes gemaakt van flessen tot kapstokken en pannenrekken gemaakt van boodschappenkarretjes. It’s in the details!

Klik hier voor het Origineel bericht.