Instock Food Truck in de Metro

24 mei 2016

De Instock Food Truck in een artikel in de Metro van 24 mei 2016.

Van kliekjes en een lelijke prei een feest maken

24 mei 2016 om 08:01 door Iris Hermans

ETEN NIET WEGGOOIEN
Amsterdammers houden van eten, maar niet van weggooien, getuige de ludieke oplossingen die worden bedacht om voedselverspilling tegen te gaan. Zo is er kliekjesfeest Leftovers, een eetfeestje ná het weekend met foodtrucks die hun overgebleven waren voor een mooi prijsje aan de mond krijgen. Restaurant Instock is al een dikke hit onder Amsterdammers en hier krijg je voor 22, 50 euro een driegangendiner geserveerd, gemaakt van producten die tegen de houdbaarheidsdatum aanhikken, in overschot zijn of niet aan het schoonheidsideaal voldoen.

LELIJKE PREI
Ze halen vooral veel groente, fruit, brood en aardappelen uit vestigingen van Albert Heijn op, vertelt Freke van Nimwegen, een van de vier Instock’s founding fathers. ,,Bloemkool met een vlekje of prei met een lelijk buitenste blaadje. Proef je niets van, hoor.” Sterker nog, veel producten smaken nog veel lekkerder als ze op het randje balanceren van rijp/te rijp, zoals een mango, ananas of avocado. ‘Impopulair vlees’ is bij Instock juist wél populair: Schipholganzen of mannetjesdieren bijvoorbeeld. De koks werken met oude conserveringstechnieken en maken bijzondere combinaties. „Nooit geweten dat gerookte komkommer zó lekker kon smaken, zeggen ze dan.”

FUCK DE HOUDBAARHEIDSDATUM
Een tip die ook in het net uitgebrachte kookboek Instock Cooking staat: ga aan de slag met conserveren. „Het is heel simpel om restjes groente of fruit in te maken, te drogen of te fermenteren.” Trek je bovendien niets aan van de houdbaarheidsdatum, maar „kijk, ruik, proef.” Ze hebben ook een foodtruck waarmee ze festivals afgaan. Misschien kunnen we daar mee naar Leftovers, beaamt Freke. „Maar alles gaat eigenlijk altijd wel op en wat nog over is, kunnen we in het restaurant gebruiken. We gooien het in elk geval nooit weg, dat spreekt voor zich.”

FESTIVALSEIZOEN WEER AAN
Leftovers heet het kliekjesfeest van Serdar Tonkas van speel- en spelletjesparadijs De TonTon Club Westergasfabriek. Vanaf maandag 6 juni kunnen foodtrucks hun kliekjes van het weekend verkopen op zijn grote terras. „Het festivalseizoen is weer aan, overal staan foodtrucks die voedsel overhouden.” In plaats van het weg te gooien, kunnen ondernemers op de zondag vóór Leftovers een appje sturen en de eerste tien hebben geluk en krijgen een codewoord voor de slagboom bij de ingang, „al zullen we het wel een beetje regisseren, we willen natuurlijk niet tien houtovenpizzawagens naast elkaar.” Hij denkt dat alles nog prima verkoopbaar is de day after. Zelfs paling, lacht hij. „Die kun je prima opkrikken door de vis gewoon even in teriyaki te marineren.”

MOOI PRIJSJE
Op Aruba doen ze de kliekjesverkopen overigens al jaren, weet hij. Daar verzamelen voedselwagens om half drie ’s nachts op een parkeerplaats.” Kofferbakje open, uitzoeken en smullen maar en dat voor een mooi prijsje. Net als bij Leftovers. De ondernemers betalen geen stageld en de elektriciteit wordt geregeld. De afdracht van vaak 20 procent is er ook niet, ‛we verwachten wel dat de prijs flink omlaag gaat, minimaal een vijfde eraf.” Hij heeft een cateringverleden en weet hoe het is om voedsel over te houden, terwijl je geen grote vrieskist of reuzekoelkast hebt om het in te bewaren. Hij hoopt dan ook op ‘leuke, kleine cateraars zonder vriezer, maar met spannende, charmante gerechten’.

MAANDAGAVONDFEESTJE
Het zou nog best eens druk kunnen worden, verwacht de TonTon-ondernemer en hij haalt schouders op. „Dan doen we de week erop toch vijftien wagens?” Het belooft vanaf 6 juni het feestje ná het weekend te worden, met veel kliekjes eten en mensen, drankjes (die je bij TonTon Club bestelt) en muziek. „En dat op de maandagavond, om de week pas echt lekker te beginnen.”

Lees hier het hele artikel.