Instock in de Volkskrant

14 januari 2016

Selma met Instock in de Volkskrant over World Economic Forum.

“Merkel niet, Rutte en Máxima wel naar World Economic Forum

De machtigste vrouw op aarde, Angela Merkel, is even druk met andere zaken, maar het Nederlandse kabinet reist volgende week met een stevige delegatie af naar het World Economic Forum in Davos. Naast premier Mark Rutte zijn ook de ministers Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking), Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën aanwezig bij het jaarlijkse treffen van de mondiale elite in de Zwitserse Alpen.

Door: Wilco Dekker 14 januari 2016, 10:29

Dijsselbloem is in Davos vooral aanwezig als voorzitter van de Eurogroep. Ook oud-minister Frans Timmermans gaat naar het World Economic Forum, als vicevoorzitter van de Europese Commissie. Verder bezoekt koningin Máxima het onderonsje in het bergdorp, als gezant van de Verenigde Naties. In totaal komen veertig staatshoofden en 2500 toppers uit het bedrijfsleven en van maatschappelijke organisaties naar Davos, naast een reeks wetenschappers en artiesten. De 22ste editie duurt van woensdag 20 januari tot zaterdag 23 januari.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel komt niet. De Financial Times wist het afgelopen weekeinde te melden dat ze haar bezoek heeft afgezegd vanwege de vluchtelingencrisis en de aanrandingen in Keulen, maar dat heeft de Duitse regering ontkend. Merkel was al niet van plan dit jaar naar Davos te gaan, aldus een officiële verklaring.

De vluchtelingencrisis zal ongetwijfeld een belangrijk gespreksonderwerp zijn in de wandelgangen, maar officieel is de ‘vierde industriële revolutie’ dit jaar het thema van het World Economic Forum. Met die term wordt verwezen naar de sociale en economische veranderingen door snel oprukkende technologie als robots, zelfrijdende auto’s, kunstmatige intelligentie, het internet der dingen en 3D-printen. Onder meer Sheryl Sandberg van Facebook, Eric Schmidt (Google), Meg Whitman (Hewlett Packard) en Jack Ma van Alibaba komen daarover praten. Verder staat de klimaatverandering op de agenda, waarvoor Al Gore komt opdraven.

Leonardo diCaprio en Kevin Spacey

Ook artiesten die zich inzetten voor een betere wereld worden vanaf woensdag ingevlogen met privé-jets en helikopters. Onder andere acteur en producer Leonardo diCaprio en acteur en theaterregisseur Kevin Spacey zijn uitgenodigd, naast de muzikanten en ‘cultureel leiders’ Bono en Peter Gabriel.

Op de deelnemerslijst staan naast de kabinetsleden nog twee veel minder bekende Nederlanders: Sam Muller, de oprichter en voorman van het Hague Institute for the Internationalisation of Law (HiiL) en Selma Seddik. Zij is, met drie andere voormalig Albert Heijn-managers, de oprichter van Instock. Die stichting runt onder meer een restaurant in Amsterdam dat werkt met voedsel van supermarkten dat anders zou zijn weggegooid, waarmee voedselverspilling op de kaart wordt gezet. Seddik is in Davos als ‘global shaper’.”

Bekijk het artikel hier in zijn geheel.