Instock in Groene Shit

20 november 2014

Groene Shit was benieuwd naar het concept achter Instock. Ze volgden Selma bij een doordeweeks dagje werken bij Instock.

20 november 2014 | Groene Shit

‘s Ochtends vroeg rijden we door Amsterdam in het elektrische food rescue autootje van pop-up restaurant Instock. Selma Seddik (26) zit achter het stuur. Ze haalt eten op bij Albert Heijns dat niet meer verkocht kan worden. Dat is de basis voor het menu van vanavond.


De vier initiatiefnemers – Selma, Merel, Freke en Bart – van Instock hebben allemaal bij de Albert Heijn gewerkt. Ze zagen hoeveel eten er dagelijks werd verspild. Dat ging hun aan het hart. Selma: ‘Voor de AH is het het meest efficient om al het onverkochte eten op te halen en te verzamelen op een centraal punt, ze maken er biogas en veevoer van. Er zitten echter nog veel producten bij die ook nog voor consumptie geschikt zouden zijn. Er gaat veel tijd in zitten om dit te splitsen en volgens de regels van de Voedsel en warenwet op te halen. Gelukkig reageerden de filialen erg enthousiast op ons initiatief. We moeten het alleen wel goed coördineren. De medewerkers van de AH zetten het eten in bakken voor ons klaar in de koelcel. Ik denk dat veel mensen moeite hebben met eten weggooien, net als ik.’ Een deel van het succes komt door hun connectie met AH. ‘De beste manier om verandering bij een multinational zoals AH voor elkaar te krijgen is van binnenuit, door vertrouwen en doorzettingsvermogen.

Nadat ze alles hebben opgehaald sorteren ze de oogst in hun monumentale pand op het Westergasterrein. Daarmee maakt chefkok Dalila Saydhet menu. Een creatief proces, ze weet van te voren nooit wat ze krijgt.

Ook de wijnen, bieren en sterke drank zijn opgehaald. Dit zijn restpartijen vanwege bijvoorbeeld de beschadigde etiketten, korte houdbaarheid of producten die uit het assortiment zijn. Op een schoolbord staat het menu oftewel ‘de oogst van de dag’, daarmee komt de bediening aan tafel staan als er een clubje van zes vrouwen gaat zitten terwijl ik in de open keuken kok Baaf Vonk vraag zo hoog mogelijk te flamberen. Hij kan ook vuurspuwen dus dat doet hij graag.

De exacte diner-ervaring ga ik niet in woorden vangen, ik nodig je uit om het zelf te ervaren. Tot mei 2015 zit Instock op het Westergasterrein en daarna gaan ze verder op een permanente plek in Amsterdam.

En wat gebeurt er dan met de ongebruikte producten? Dit brengt Instock naar de kinderboerderij verderop in het Westerpark. Waar de dieren er Groene Shit van maken.

Klik hier voor het Origineel bericht.