Instock Toko in het Parool

27 februari 2015

Het Parool schreef over de gloednieuwe Instock Toko op de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam.

HET PAROOL
Michiel van Binsbergen

OPEN
Van groente en fruit met een schoonheidsfoutje maken ze bij Instock Toko de lekkerste gerechten

Voedselverspilling op de kaart zetten, dat is het voornaamste doel van Instock. De chef-koks van deze stichting creëren van onder andere groente of fruit met schoonheidsfoutjes en brood van een dag oud elke dag verassende gerechten.

Die werden al geserveerd in het pop-up restaurant op het Westergasterrein, maar je kunt ze nu ook afhalen bij de Instock Toko in de Ferdinand Bolstraat in De Pijp. Prettig als je geen zin hebt om te koken, maar wel verantwoord wil eten.

‘’Wat er op het menu staat, is elke dag een verassing,’’ zegt Freke van Nimwegen (28), één van de vier oprichters van Instock. ‘’Vandaag kun je onder andere witlof-erwtensoep, knollenstoof met bietjes en linzen of aardappelsalade afhalen.’’

Een tweede reden achter het concept van Instock is bewustwording. Thuis wordt namelijk nog meer verspild dan door supermarkten. ‘’In het restaurant van Instock worden daarom workshops gegeven die laten zien hoe je slim kunt koken en producten goed kunt bewaren.’’

De oprichters van de stichting leerden elkaar kennen als collega’s bij de Albert Heijn. Daarmee heeft Instock een nauwe samenwerking. Elke ochtend om half acht rijdt de food rescue truck vestigingen van AH af om de producten op te halen.

‘’De reacties op de Toko zijn heel positief,’’ zegt Freke. ‘’Mensen vinden het prettig dat het eten goed en gezond is én ook nog is af te halen. Wat dat betreft hebben we de tijdsgeest ook wel mee.’’

Bekijk HIER het artikel.