Jonkie zet bedrijf aan tot duurzaamheid

10 september 2014

Trouw schreef over jonge, duurzame initiatieven en Instock kwam ook aan bod!

10 september 2014 | Trouw Verdieping
MARIANNE WILSCHUT

Van carpoolen tot restaurants tegen verspilling van voedsel. Veel jongerenverenigingen van grote bedrijven organiseren duurzame activiteiten.

Sommige bedrijven hebben een eigen bowlingvereniging of gitaarclubje en misschien een eigen voetbalteam, maar bijna ieder groot bedrijf heeft wel een jongerenvereniging. “Hoe actief die vereniging is en wat voor soort activiteiten ze organiseren, wisselt”, weet Remko van Luik, voorzitter van ICA, een platform dat vijftig bedrijfsjongerenverenigingen vertegenwoordigt. De belangrijkste reden van jongeren om lid van een bedrijfsjongerenvereniging te worden is het leren kennen van collega’s van andere afdelingen en het uitwisselen van kennis. “Veel jongerenverenigingen organiseren bijvoorbeeld bedrijfsbezoeken, borrels en bijeenkomsten over persoonlijke ontwikkeling”, zegt Van Luik.

Volgens hem is duurzaamheid binnen veel verenigingen een belangrijk thema. “Jongeren willen met hun baan vaak meer dan alleen geld verdienen.” Over het algemeen staan directies van grote bedrijven open voor het groene en sociale geluid van de jonkies. “Je ziet wel dat binnen sommige bedrijven jongeren moeite hebben om activiteiten op dit vlak te organiseren. Daarom lieten wij dit jaar de deelnemers aan onze Young professional of the year-verkiezing ideeën pitchen bij onze jury en hun raad van bestuur over circulaire economie, innovatie en andere duurzame thema’s. Ook organiseren we samen met verschillende verenigingen lezingen over dit onderwerp. Onlangs hebben we bijvoorbeeld samen met jongeren van Ordina, Philips, TNO en Arcadis een reeks lezingen gegeven over duurzame innovatie.”

‘Jongeren willen met hun baan vaak meer dan alleen geld verdienen’

Young Ahold: Koken tegen voedselverspilling

Koken met de oogst van de dag. Aan de chef van pop-up restaurant Instock op het terrein van de Amsterdamse Westergasfabriek de creatieve uitdaging om iedere vrijdag, zaterdag en zondagmiddag een driegangenmenu of brunch te koken voor 75 personen. De uitdaging: de ingrediënten zijn de overblijfselen van Amsterdamse Albert Heijn-vestigingen en hun leveranciers. Het idee voor een restaurant dat voedselverspilling op de kaart zet, is ontstaan bij een uitstapje van Young Ahold, de bedrijfsjongerenvereniging van Ahold, het moederconcern van Albert Heijn.

Initiatiefnemers Merel Laarman (28), Bart Roetert (27), Selma Seddik (26) en Freke van Nimwegen (27) zijn collega’s bij Albert Heijn. Alle vier maakten ze zich druk over voedselverspilling. “Wereldwijd gaat jaarlijks 1,3 miljard ton voedsel verloren, een derde van al het voedsel dat wordt geproduceerd”, vertelt Van Nimwegen. “In Nederland gooien consumenten jaarlijks zo’n 50 kilo eetbaar voedsel weg. Tijdens een uitstapje van Young Ahold naar de Food Valley in Wageningen zijn we gaan brainstormen om op een positieve manier iets aan dit probleem te doen. Zo kwamen we op dit pop-uprestaurant.”

De vier besloten het plan in te zenden voor ‘Het beste idee van Young Ahold’, een jaarlijkse wedstrijd van de jongerenvereniging van het concern. Ze wonnen, en Ahold hielp hen vervolgens om het restaurant in de praktijk te brengen. Het viertal kreeg een startsubsidie en mocht zich met behoud van hun salaris een paar maanden volledig op het project storten. Daarnaast kregen ze ook een elektrisch bestelbusje tot hun beschikking.

Hiermee maakt het food rescue team op de dagen dat het restaurant open is een rondje langs alle Amsterdamse AH-vestigingen en hun leveranciers. Ze verzamelen de producten die door de supermarkt niet meer verkocht kunnen worden. “Dat zijn geen etenswaren die over de datum zijn”, verzekert Van Nimwegen. “Denk aan brood van de vorige dag, of een net sinaasappels waar er eentje tussenzit met een plekje.” Instock ontvangt van de winkels vooral veel groente en fruit. Van de leveranciers krijgen ze regelmatig vlees dat niet afgezet kan worden, bijvoorbeeld omdat het toch geen barbecueweer is terwijl dat wel was voorspeld.

Met al die ingrediënten bedenkt de kok uiteindelijk een creatief menu, zonder dat hij er veel extra’s voor hoeft in te slaan. Van Nimwegen: “Afgelopen zaterdag was het voorgerecht een bouillon van geroosterde aardbei met huisgedroogde tomaatjes, ijsbergsla en geitenkaas; als hoofdgerecht ribkarbonade met een crème van wortel en geroosterde groente en als toetje sinaasappel in krentenbrood met hangop en sinaasappelolijfolie. De chef heeft alleen de geitenkaas en de olijfolie apart aangeschaft.”

Young PostNL: Vasten voor het World Food Program

Sinds acht jaar is het vaste prik: dan vaart tijdens de jaarlijkse Canal Parade van de Gay Pride een boot van PostNL mee. Dit jaar en andere jaren lag er een support boot van Young PostNL, de jongerenvereniging van het bedrijf, langs de kant. “Zo laten wij zien dat wij diversiteit binnen het bedrijf ondersteunen en aanmoedigen”, vertelt Annemarije Vonk (25), de voorzitter van Young PostNL. “Dat geldt ook voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. De vereniging heeft daarvoor zelfs een aparte commissie opgericht.”

“Ik weet niet of jongere werknemers anders over duurzaamheid nadenken dan hun oudere collega’s, maar wij staan er fris in en zitten niet vast in bepaalde denkpatronen. Herna Verhagen, onze directeur, erkent dat. Zij wil duurzaam ondernemen meer op de agenda zetten. Ze heeft onze MVO- commissie opdracht gegeven om na te denken hoe de inkoop in álle afdelingen meer rekening kan houden met groene en sociale criteria”, zegt V onk.

De jongerenvereniging van het postbedrijf bestaat inmiddels zo’n dertig jaar en deed met alle naamsveranderingen van het concern mee. Gemiddeld zijn de ruim 400 leden 29 jaar. Daar zitten geen postbodes tussen. Het zijn vooral jonge hogeropgeleiden, de young professionals, die bij elkaar komen voor een borrel, bedrijfsbezoek of andere activiteiten. Voor het Post voor Care-weekend dat de vereniging eind augustus organiseerde, was de animo groot. “Twee dagen lang hebben onze jongeren samen met senior managers nagedacht hoe we het World Food Program (WFP) van de Verenigde Naties, dat PostNL ondersteunt, meer onder de aandacht kunnen brengen. Een van de ideeën was om een dag te vasten en het geld dat we daarmee uitsparen aan het WFP te doneren.”

Arcadis: Gideonsbende zet carpoolen op de kaart

Sally, de vuursalamander uit het logo van advies- en ingenieursbureau Arcadis, is regelmatig onderwerp van een selfie. Sally in de trein, Sally in de elektrische bedrijfsauto, Sally op de fiets. Door deze foto’s op intranet te plaatsen, promoot The Young Part, de jongerenvereniging van het bedrijf, het openbaar vervoer en carpoolen onder de collega’s. Ook hebben ze een app ontwikkeld waarop medewerkers kunnen zien of er een collega bij hen in de buurt woont met wie ze kunnen meerijden.

“We proberen altijd iets creatiefs te bedenken om onze duurzame ideeën onder de aandacht van de collega’s te krijgen”, vertelt Licia Jasperse (31), voorzitter van The Young Part. “Veel van die ideeën zijn afkomstig van de Gideonsbende, een groep vertegenwoordigers van The Young Part die elk kwartaal samenkomt met iemand van de directie en de manager duurzaamheid. Ze brainstormen dan over nieuwe manieren waarop het bedrijf groener en socialer kan werken. “Zo zijn we met onze cateraar gaan praten om te kijken of de hoeveelheid ongezonde snacks in de kantine niet omlaag kan en het aanbod van gezonde en biologische producten juist omhoog.”

Arcadis is volgens Jasperse voor jongeren een populaire werkgever omdat het bedrijf betrokken is bij veel duurzame bouwprojecten. “Het is een onderwerp dat momenteel erg leeft, vooral bij jongeren. Maar zij hebben vaak ook de tijd voor extra activiteiten. Zo is er het Shelterprogramma, waarbij Arcadis-medewerkers enkele weken als vrijwilliger naar ontwikkelingslanden gaan om daar VN-Habitat te helpen huizen en scholen te bouwen. Daarvoor melden zich vooral jonge mensen aan.”