Magazine P+ interviewt Freke

14 december 2015

Freke van Instock werd geïnterviewd door het magazine P+ over het ontstaan van Instock.

 

P+ PEOPLE PLANET PROFIT

Naam: Freke van Nimwegen(1986)
Organisatie: Instock
Doel: Instock haalt elke ochtend bij filialen van Albert Heijn voeding op die uit de schappen moet: groente, fruit, aardappelen en brood. Met deze oogst van de dag wordt in het restaurant ’s avonds een verrassingsdiner gekookt, afhankelijk van het aanbod. Ook via een foodtruck en een afhaaltoko wordt op deze manier ‘afval’ opgewaardeerd tot een kwalitatief hoogstaand product.


Over food waste: “We zitten elke avond vol. Wil je zeker van een plek zijn, dan moet je reserveren. Maar we serveren nu ook al ontbijt en lunches. Het concept is zo goed aangeslagen dat we nu voor de vraag staan hoe we echt impact willen gaan maken. We gaan met onze elektrische truck nu alleen nog bij filialen van Albert Heijn in Amsterdam langs, maar dat zou natuurlijk net zo goed in andere Nederlandse steden kunnen. We kijken of we in een andere stad een tweede restaurant kunnen beginnen. We willen het teveel dat we ophalen ook gaan conserveren, door er jam van te maken en chutneys.

 

Het idee voor Instock is ontstaan in de Albert Heijn, waar wij toen werkten. Ik was er na mijn studie International Business & Management begonnen aan een management traineeship. Als assistent-supermarkt-manager zag ik wat er elke dag werd afgevoerd. Daar werd dan wel biogas van gemaakt, maar toch. Bij een interne wedstrijd hebben wij toen ons idee van Instock gelanceerd. De directie was enthousiast en we mochten proberen het vanuit dienstverband te realiseren. We gebruiken overigens geen producten die over de datum zijn, want dan zouden we problemen met de Voedsel- en Warenautoriteit krijgen. Bij sommige producten zoals harde kaas is dit de grootste onzin; volgens regelgeving zouden we een stuk kaas eerst aan microbiologisch onderzoek moeten onderwerpen als het een dag over de datum is. We halen nu tweeduizend kilo per week aan voedsel op. Zoals dit zakje citroenen. Op één zit schimmel, die gooien we weg. De anderen zijn nog helemaal goed. Of deze broccolistronk. Eén schoonheidsfoutje. Dat snijden we eruit en met de rest gaan we koken. Elke dag krijgen we ook brood van een dag oud binnen, als je dat even in de oven stopt is het nog lekkerder dan de dag ervoor.”
Website: www.instock.nl