Munchies: ontmoet de chef die ongewilde varkenshaasjes uit de supermarkt redt

17 oktober 2016

Munchies van Vice kwam langs voor een interview met Instoch Head Chef Lucas om te praten over de manier waarop Instock kookt.

 

Ontmoet de chef die ongewilde varkenshaasjes uit de supermarkt redt

DOOR FELICIA ALBERDING

“Eigenlijk doe ik hier precies wat koks vaak doen als ze laat thuiskomen: je bent een beetje dronken en kijkt in je koelkast of er nog dingen zijn waar iets van te maken valt,” zegt Lucas Jeffries. “Uiteindelijk zet je iets heerlijks in elkaar en ben je trots. Dat heb ik hier elke dag.”

Het is half elf ’s ochtends en we staan in de keuken van Instock. In dit restaurant wordt gekookt met Albert Heijn-producten die bijna over de datum zijn of waar teveel van is ingekocht. Er zijn twee vestigingen, een in Amsterdam en een in Den Haag, recht tegenover het Binnenhof. Een derde restaurant in Utrecht is in oprichting.

Ik ontmoet Jeffries (35), head chef in het restaurant in Den Haag. Dirk, de man die heen en weer rijdt tussen verschillende supermarkten, twee distributiecentrums en de twee restaurants, is net klaar met het afleveren van ingrediënten. Jeffries laat de opbrengst van vandaag zien: kratten met komkommers, perssinaasappelen, kruimige aardappels, bleekselderij, snoeptomaatjes, rode bessen, appels, prei, eieren, brood en croissantjes. “Een doos eieren wordt afgekeurd als er één ei breekt en van het brood is elke dag heel veel over,” zegt Jeffries. “Daarom staat er altijd een tosti op het lunchmenu, net als een soep en wentelteefjes, soms van croissants in plaats van brood.”

 

De rest van het uitgebreide interview lees je hier.