Naar restaurant voor restjes

11 juli 2014

De Telegraaf schreef artikel over ons net geopende pop-up restaurant en vroeg verschillende gasten wat zij er van vonden.

11 juli 2014 | De Telegraaf
RICHARD VAN DE CROMMERT & MITCH VAN HELVERT

Dat we met zijn allen veel te veel voedsel weggooien, weten we wel. Maar wat kunnen we er aan doen? In Amsterdam opende afgelopen week een kliekjesrestaurant. Elke dag is het een grote uitdaging wat de gasten op hun bord krijgen, want de kok heeft geen idee wat hij kan koken.

’s Ochtends gaat het personeel van de nieuwe horeca-uitspanning langs enkele supermarkten om producten die niet meer verkoopbaar zijn, op te halen. En daar moet de kok van restjesrestaurant Instock, dat uit de koker komt van supermarktbedrijf Albert Heijn, het mee doen.

Het kan daarbij bijvoorbeeld gaan om een brood van een dag oud of soorten groente en fruit. Dat resulteert in steeds een andere menukaart. Voor het middaguur weet niemand wat er ’s avonds wordt geserveerd, zegt Freke van Nimwegen, één van de vier initiatiefnemers.

Gele broccoli
Vandaag kreeg de kok een ietwat geel uitgeslagen broccoli, onaantrekkelijke bleekselderij en rimpelige paprika, producten die klanten in de supermarkt links laten liggen, maar nog prima te eten zijn. „Let wel: het zijn geen producten die over datum zijn, want die mogen in Nederland niet verkocht worden”, stelt Van Nimwegen. „Het zijn de producten die de supermarktklant links laat liggen.” Het personeel van het restaurant heeft dan ook een missie: het terugdringen van voedselverspilling.

Het vereist een hoop creativiteit van de kok, want juist op de dag dat het warm weer is, verkoopt de wintergroente minder en uitgerekend daar moet hij dan mee aan de slag.

De Amsterdamse Ragna Heidweiller nam vorige week de proef op de som. „Ik was in Denemarken al eens eerder bij een verspillingsrestaurant gaan eten. Het is een supersympathiek idee. En de gelegenheid past goed op het hippe Westergasterrein in de hoofdstad. Wat ik heb gegeten? Italiaanse broodsalade, zo’n recept wat de Britse kok Jamie Oliver ook vaak maakt. Typisch een restjesgerecht. Met broccolisoep erbij. Als hoofdgerecht had ik biefstuk van de barbecue. Het vlees was gered van de afvalberg. Te veel ingekocht. Het was overschot uit het distributiecentrum van Albert Heijn. Zo’n goed stuk vlees vond ik best chique voor een restjes restaurant. En daarbij gesmoorde witlof en andijvie. Als toetje ananas met hangop. Het lijkt me echt heel moeilijk voor de kok om zo elke dag te wisselen. Uiteindelijk vond ik het best wel schokkend dat zoveel lekkere dingen dus normaal gesproken in de vuilnisbak belanden.”

Clara Tilanus kreeg bananencake als dessert. „Ik had verwacht dat ik curry of pasta of zo zou krijgen. Iets waar je makkelijk groenten in kan gooien. En dat is dan eigenlijk altijd wel lekker. Zelf heb ik in de horeca gewerkt. Dan zie je hoeveel er wordt weggegooid.”

Of Heidweiller nog eens terug gaat? „Ja, ik woon er toevallig om de hoek. Heb voor volgende week een reservering gemaakt. En ik neem mensen mee. Je eet er altijd anders. Het leuke is dat iedereen nu al nieuwsgierig is wat er op de kaart zal staan.”

Groter doel
De 27-jarige Van Nimwegen zegt al een leven lang bewust om te gaan met voedsel. Ook haar drie compagnons staan achter datzelfde ideaal. „Wij zijn ondernemers met een hoger doel”, zegt Van Nimwegen. „Ieder van ons heeft een hekel aan voedselverspilling, het is een gemakkelijk uit te bannen probleem. In ons restaurant willen we de gasten nog eens bewust maken van datgene er op hun bord ligt. We doen dat met ons verhaal. Veel mensen zijn zich nog altijd onvoldoende bewust van het proces dat voorafgaat aan het in de schappen krijgen van voedsel.”

„Uiteindelijk gaat het erom dat mensen hun eten leren herwaarderen”, zegt Van Nimwegen. Kennelijk bestaat daarvoor grote belangstelling. „We hebben zelfs al geïnteresseerden moeten teleurstellen omdat we vol zaten. En op is bij ons écht op.”

Opvallend is dat ondanks het grotere besef van veel Nederlanders dat we veel voedsel niet opeten, de hoeveelheid weggegooid eten de afgelopen jaren gelijk blijft. Huishoudens zijn kampioen voedsel verspillen. Jaarlijks gooien we 66 kilo vast voedsel per persoon weg, zo blijkt uit onderzoek van het GfK. Dat klinkt behoorlijk veel wanneer je bedenkt dat we per Nederlander 368 kilo vast voedsel per jaar kopen. In vergelijking met drie jaar geleden zijn die cijfers gelijk gebleven.

Klik hier voor het Origineel bericht.