Parool over Chef’s Breakfast

2 juli 2015

Het Parool kwam een keertje langs bij Chef’s Breakfast en schreef over deze bijzondere wijze van ontbijt!

HET PAROOL

Goedemorgen, tijd voor een ontbijtje?

TEKST EN FOTO’S KEES VAN UNEN

Ja, maar voorlopig de laatste keer. In de zomerweken testen we terrassen, dus even pauze van croissants, sapjes en al wat de ochtenddis brengt. Een voorzichtige conclusie na een tweede jaar ontbijttesten: de Amsterdamse horeca neemt de eerste maaltijd van de dag steeds serieuzer.

Fijn! En waar sluiten we af?
Op bijzondere wijze, namelijk bij Instock, waar komende tijd elke maand een Chef’s Breakfast is. Een topchef verzorgt er dan een stevig viergangenontbijt (€17,50) en geeft tekst en uitleg. Het restaurant werkt daarvoor samen met een verbond van chefs die puur en eerlijk eten promoten. We zijn bij de eerste editie en het zit vol.

Wie trapt af?
Sterrenchef John Halvemaan, die begint met een tartaar van sinaasappel en afsnijdsels van zalm, een rösti en mayonaise met peterselie en selderij.

Afsnijdsels?
Oh ja, dat behoeft uitleg: bij Instock wordt gekookt met eten dat normaal gesproken het bord niet haalt. Tegen voedselverspilling en daarom elke dag anders. Een vaste kaart is er dus niet.

Sympathiek. Maar is het lekker?
Enorm. Dat geldt nog meer voor de tweede gang: aardbeien met room en stukjes zachte borstplaat. Dan volgt een proeverij met brood en verschillende soorten boter. Leuk, alleen gaat het lang niet op. Nou ja, ze zullen het zeker niet weggooien. We sluiten af met een demonstratie van hoe je het beste een roerei kunt maken. Halvemaan heeft er lol in en dat geldt ook voor de ontbijters, bij elkaar in een mooie maar iets te krappe ruimte. Huisgemaakte ijsthee op het zonnige terras biedt verfrissing.

Voor herhaling vatbaar dus?
Volgende keer een nieuwe chef en een nieuw menu – zoals elke dag. Maar steeds met aandacht en de beste bedoelingen.

Instock, Czaar Peterstraat 21