Pop-up restaurant tegen voedselverspilling, Instock

5 juli 2014

Culy kwam ook langs ons net geopende pop-up restaurant, schreef over ons concept en at natuurlijk ook een hapje mee.

5 juli 2014 | Culy

Instock is een pop-up restaurant op het Westergasterrein in Amsterdam waar chefs koken met al het eten dat normaal gesproken ons bord niet haalt. Zo cool! Tot november 2014 is Instock elk weekend geopend voor een driegangen diner op vrijdag en zaterdag (van 17.00 tot 23.00 uur) en een brunch op zondag (van 10.30 tot 17.00 uur). Hun missie? Voedselverspilling verminderen! 

Instock is het eerste restaurant in Nederland dat voedselverspilling op de kaart zet. De oprichters Selma, Merel, Bart en Freke leerden elkaar kennen bij Albert Heijn. Daar raakten ze geïnteresseerd in het thema voedselverspilling én besloten ze er wat tegen te doen.

De chefs gebruiken zogenaamde reststromen vanuit de voedselketen en laten hiermee zien dat wat anders weggegooid zou worden, eigenlijk fantastisch eten is. Ze werken met de oogst van de dag; producten die ze dezelfde ochtend met een busje hebben opgehaald, voornamelijk uit Albert Heijn filialen in Amsterdam. Hiermee creëren de chefs elke dag een ander menu. Daarnaast werken ze met zo’n 10 procent andere ingrediënten, zoals houdbare items zoals bloem, pasta, olie en suiker, om de gerechten mee aan te kleden. Een driegangen diner kost € 20,- en is een vast menu (mocht je vegetariër zijn, kun je dit aangeven). De zondagse brunch kost € 10,-, daarvoor mag je twee gerechten van het menu kiezen.

Culy ontdekt…
Culy at er op een vrijdagavond. De aankleding van de zaak is stoer en rauw maar erg gezellig, met mooi tafellinnen. Het personeel is onwijs vriendelijk en ondanks dat ze hier maar tijdelijk zijn, allemaal even enthousiast. Er is wijn en bier en lekker brood met roomboter vooraf.

De gerechten zijn goed bereid, maar wel eenvoudig. De focus licht op gezonde, frisse gerechten: verwacht dus geen zware sauzen, boterige purees, koekjes, crumbles of zalfjes. Als voorgerecht aten we een witlofsalade met avocadocrème, radijsjes en een dressing van tomaat. Fris en zomers, met goede smaken, maar de croutons van brood vonden we wat minder.

Klik hier voor het Origineel bericht.