Restaurant Instock: gered voedsel op je bord

29 juli 2014

Een leuk stukje van De Gezonde Stad over net geopend pop-up restaurant Instock.

29 juli 2014 | De Gezonde Stad

Op het populaire Westergasterrein is sinds 21 juni Instock te vinden: een pop-up restaurant waar gekookt wordt met voedsel dat anders weggegooid zou worden. Een prachtig concept dat niet alleen voedselverspilling vermindert, maar mensen ook bewust maakt van de enorme hoeveelheid voedsel dat in de prullenbak belandt, terwijl het nog prima bruikbaar is.

Het menu is een verrassing
Bij Instock is er geen kaart, wat er op het menu staat is namelijk geheel afhankelijk van wat de supermarkt die dag weggooit. Met een elektrisch ‘food rescue’-busje worden de producten door de initiatiefnemers van Instock bij supermarkten opgehaald en bereid tot een driegangendiner op vrijdag en zaterdag en een brunch op zondag. Wat je bij Instock eet, is dan ook altijd een verrassing. Je kunt dus zo vaak als je wilt terugkomen, want je eet nooit hetzelfde. Een mooie bijkomstigheid van koken met restproducten.

Bewustzijn creëren
Wanneer ik voor de zondagsbrunch aanschuif aan een van de picknicktafels die buiten in het zonnetje staan, vertelt het meisje van de bediening eerst over het concept. Zo krijgen ook klanten die zonder voorkennis langskomen wat kennis mee over voedselverspilling. Naast letterlijk voedselverspilling tegengaan, is ook bewustzijn creëren over het onderwerp een hoofddoel van Instock. De cijfers liegen er niet om: wereldwijd gaat elk jaar 1,3 miljard ton voedsel verloren en Nederlandse consument verspilt zo’n 47 kilo per persoon per jaar!

Indrukwekkende gerechten
Maar meer nog dan de cijfers zijn het de gerechten die indruk maken: wat kun je lekker eten van restproducten! En wat zonde als de ingrediënten van dit heerlijke menu zo in de prullenbak waren beland! Zo staat er vandaag onder andere op de kaart: rauwe ratatouille met rib eye en hollandaise saus, bloemkool, rode linzen en beurre noisette, en aardbeiencake met geroosterde druiven. Bang zijn dat de producten over de datum zijn, hoeft overigens niet. Instock moet aan dezelfde eisen voldoen als elk ander restaurant. Wat wordt gebruikt is bijvoorbeeld een netje sinaasappels waar één slechte in zit, een bloemkool die iets verkleurd is of brood van één dag oud. En daar proef je niets van!

Positieve aanpak
Instock is tot november geopend. In die tijd wordt er gekeken of het concept aanslaat. Dat komt vast goed. Volgens mij is het verminderen van voedselverspilling nog nooit zo makkelijk en lekker geweest!

Laura Bras, vrijwilliger De Gezonde Stad

Klik hier voor het Origineel bericht.