Restaurant serveert overgebleven eten uit supermarkt

20 juni 2014

Vlak voor de opening van het eerste restaurant van Instock sprak Freke met RTL Z nieuws.

20 juni 2014 | RTL Z nieuws

Dit weekend opent in Amsterdam het eerste restaurant waar je voedsel kunt eten dat eigenlijk in de supermarkt weggegooid zou worden. Het pop-up restaurant gaat de komende vijf maanden het probleem van voedselverspilling op de kaart zetten.

De chef-koks van Instock koken met voedsel dat overblijft in Amsterdamse filialen van Albert Heijn. Het gaat dan niet om eten dat over de datum is, maar bijvoorbeeld brood van een dag oud of een net sinaasappelen waar één slecht exemplaar in zit.

“We rijden dus elke ochtend langs de filialen in ons mooie elektrische busje”, zegt mede-oprichter Freke van Nimwegen. De vier oprichters van het restaurant, Selma Seddik, Bart Roetert, Freke van Nimwegen en Merel Laarman, werkten allemaal bij de Albert heijn en kwamen zo in gesprek over voedselverspilling.

“Als mensen mij vragen waarom ik dit doe, vraag ik altijd terug ‘waarom niet?’ Er zijn eigenlijk geen mensen die het goed vinden dat eten wordt weggegooid”, zegt Van Nimwegen.

‘Ga maar doen’
Het idee voor het restaurant ontstond tijdens een innovatiewedstrijd van Ahold, het moederconcern van Albert Heijn. Tijdens de wedstrijd ‘het beste idee van jong-Ahold’ pitchten de oprichters het aan de directie. Die vond het zo’n goed idee, dat de bedenkers ‘het gewoon moesten gaan doen’.

Op vrijdag en zaterdag kan er ’s avonds gegeten worden in het restaurant en op zondag kun je er brunchen.  De prijs die aan het tegengaan van voedselverspilling hangt valt nog mee: voor een driegangenmenu betaalt men 20 euro en voor een brunch 10 euro.