Restaurant tegen verspilling is succesvol

13 juni 2015

Trouw schreef een leuk artikel over Instock! Je kunt het hier lezen:

TROUW

Restaurant tegen verspilling is succesvol

Een driegangendiner dat is klaargemaakt met eten dat de supermarkt niet meer kan verkopen. Krijg je mensen daar warm voor? Instock bewijst dat het kan. Na een jaar van experimenteren met een tijdelijke zaak, opent de stichting vandaag de deuren van haar permanente restaurant in Amsterdam.

  •  Met een elektrisch wagentje rijdt Instock dagelijks de Albert Heijn-filialen af om onverkoopbare producten op te halen

“Als mensen denken aan voedselverspilling, denken ze al gauw aan eten dat over datum is.” Freke van Nimwegen is een van de vier initiatiefnemers achter Instock en vertelt over de reacties van bezoekers. “Zodra we het verschil uitleggen, verdwijnt de twijfel en vindt bijna iedereen het fantastisch.” Dit verschil is dat het eten van Instock aan alle eisen van de Voedsel- en Warenautoriteit voldoet, maar niet goed genoeg is voor de schappen van de supermarkt. De verkleurde witlof en het brood van gisteren hoeven zo niet te worden weggegooid.

Bijzondere combinatie
“Het was nooit ons doel om een restaurant te beginnen”, vertelt Van Nimwegen. “We wilden iets doen aan de verspilling van eten. Van het voedsel dat wereldwijd wordt geproduceerd, wordt een derde weggegooid. Daar wilden we mensen bewust van maken. “Daarom schreef Van Nimwegen als werknemer van Albert Heijn met drie collega’s een ondernemingsplan dat later zou uitgroeien tot de stichting Instock.

Officieel zijn de vier ondernemers nog steeds in dienst van de supermarktgigant. Van Nimwegen: “Het is een bijzondere combinatie. Albert Heijn betaalt ons salaris, maar de stichting draait op haar eigen inkomsten. Het is voor ons erg belangrijk dat we op eigen benen kunnen staan. Volgens mij is dat het idee achter sociaal ondernemerschap.”

Van Nimwegen wil ver weg blijven van het geitenwollensokkenimago dat duurzaamheid vaak met zich meebrengt. “Iedereen is het erover eens dat voedselverspilling slecht is, maar het idee is vaak vaag. Wij maken van duurzaamheid een leuke avond uit.”

Heineken
Wat er ’s avonds in het restaurant wordt geserveerd, is iedere dag een verrassing. Met een elektrisch wagentje rijdt Instock dagelijks de Albert Heijn-filialen af om onverkoopbare producten op te halen. Het distributiecentrum van de supermarktketen draagt bij door langer houdbare producten te leveren waarvan bijvoorbeeld de verpakking is beschadigd. Ook de leveranciers helpen mee. Zo doneert Heineken de vaten bier die overblijven van festivals.

En het eten dat Instock zelf overhoudt? Ook daar wordt duurzaam mee omgegaan. “Dat kan naar de buurtboerderij”, legt Van Nimwegen uit. “We proberen ook iets op te zetten met de voedselbank en het Leger des Heils. Als we dan toch nog iets weg moeten gooien, wordt dat verwerkt tot biogas.”