Yay! Ook onze oosterburen zijn enthousiast over het concept achter Instock. Het Duitse online magazine Stylight.de schreef een stukje over ons en sloot af met de zin “We hopen van harte dat er een binnenkort een vergelijkbaar concept hier in Duitsland komt.”. Wij hopen het ook!
Duitse versie
Ihr werdet nie glauben, aus welchen Zutaten diese Gerichte bestehen
“Der Käse da hat eine komische Stelle, besser weg damit! Wann hatte ich die Eier noch mal gekauft? Ach, ich schmeiß’ sie vorsichtshalber mal in den Müll.” Hands up – wer kennt diese heimliche Unterhaltung mit seinem Gewissen? Ja wir auch. Obwohl wir wissen, dass viel zu viele Lebensmittel täglich – oft unberechtigt – in der Tonne landen, tun wir es Tag für Tag wieder. Jeder von uns. Da versteht man auch plötzlich, wie die schwindelerregend hohe Zahl, wie viel Essen jährlich verschwendet wird, zustande kommt: Ganze 1,3 Milliarden Tonnen Essen werden weltweit weggeschmissen, obwohl sie noch essbar wären. Unfassbar! Die Stiftung Instock aus den Niederlanden wollte den Wasting-Wahnsinn nicht mehr länger hinnehmen und setzte eine wahnsinnig gute Idee in die Wirklichkeit um. Sie begannen, unverkaufte Produkte der Supermarktkette Albert Heijns abzuholen, die sonst in den Müll gewandert wären, und zauberten daraus die köstlichsten Gerichte in ihren Restaurants.
Da niemand weiß, welche Produkte im Supermarkt mal wieder übrig geblieben sind, gibt es für Koch und Gäste jeden Tag aufs Neue Überraschungsgerichte. Wer jetzt an Suppenküche-Atmosphäre und Kantinen-Essen denkt, irrt gewaltig. Stylisches Interieur trifft hier auf exquisite Küche. Die Idee dahinter: Das Team von Instock möchte der breiten Masse das Verständnis und die Wertschätzung von Essen wieder zurückbringen, allerdings auf eine coole und vor allem leckere Art und Weise.
Die innovativen Restaurants gibt es aktuell leider nur in Amsterdam und Den Haag. Neben dem Restaurant gibt es auch einen Food Truck, der sogar zu Events gebucht werden kann. Wir hoffen sehr, dass es bald ein ähnliches Konzept bei uns in Deutschland gibt.
Nederlandse versie
Je zult niet geloven uit welke ingrediënten deze gerechten bestaan
“Deze kaas heeft een raar plekje, dit kan ik beter weggooien! Wanneer heb ik deze eieren ook alweer gekocht? Ach, ik gooi ze uit voorzorg wel weg.” Steek je hand – wie heeft ook zo’n gesprek met zichzelf op zijn geweten? Wij in ieder geval wel. Hoewel we weten dat er dagelijks heel veel eten – vaak onterecht – in de prullenbak belandt, doen we het toch elke dag weer. Iedereen. Als we het duizelingwekkend hoge aantal kilo’s voedsel wat elk jaar wordt verspild horen, schrikken we toch en komen we tot ons verstand: 1,3 miljard ton kilo eten wordt wereldwijd weggegooid, terwijl het vaak nog goed eetbaar is. Ongelooflijk! Stichting Instock uit Nederland wilde dit niet langer tolereren en bedacht een waanzinnig goed idee voor deze harde realiteit. Ze gingen de onverkochte producten, die anders weggegooid zouden worden, van supermarktketen Albert Heijn verzamelen en omtoveren in de meest heerlijke gerechten in hun restaurants.
Omdat niemand weet welke producten dagelijks de supermarkt verlaten, is het elke dag een verrassing wat voor gerechten er op het menu staan. Wie denkt dat het hier om een soepkeuken sfeer of kantine eten gaat, heeft het verkeerd. Het heeft een stijlvol interieur en een uitstekende keuken. Het idee hierachter: het team van Instock wilt begrip en waardering voor eten terug naar de mensen brengen, maar op een coole en vooral lekkere manier.
Instock heeft momenteel helaas alleen nog restaurants in Amsterdam en Den Haag. Naast de restaurants, hebben ze ook een food truck, die ook voor evenementen geboekt kan worden. We hopen van harte dat er een binnenkort een vergelijkbaar concept hier in Duitsland komt.