Stadsblad Utrecht had een interview met Selma over de komst van Instock Utrecht. Lees het volledige interview hier.
Utrecht – Jaarlijks gaat maar liefst een derde van de totale voedselproductie verloren. Vier jonge supermarktwerknemers zagen met lede ogen aan hoe onverkochte producten in de afvalbak verdwenen. Ze bedachten een plan; een restaurant waar eten wordt bereid van ‘reststromen’. Met support van Albert Heijn richtten ze twee jaar geleden Instock op. Een succesformule, want na Amsterdam en Den Haag gaat dit najaar in Utrecht de derde vestiging open.
“Het oorspronkelijke plan, waarmee we ook winnaar werden van ‘Het beste idee van Young Ahold’, was een pop-up restaurant”, vertelt Selma Seddik, medeoprichter van Instock, samen met Bart, Freke en Merel. “Dat zou vijf maanden gaan duren. Doordat de volgende huurder van het pand op het Westergasterrein in Amsterdam te maken kreeg met vertraging, konden wij langer blijven. Het werd zo’n succes dat we hebben besloten door te gaan aan de Czaar Peterstraat in Amsterdam-Oost.”
Vleutenseweg
Volgens Seddik is bewust niet gekozen voor een plekje in de binnenstad. “We hebben op onze huidige locatie ook een buurtfunctie. Daarnaast ontvangen we veel zakelijke klanten die workshops en presentaties verzorgen, meestal met duurzaamheid als centraal thema. Daarvoor kunnen we een deel van het restaurant afzetten. Op het Buitenhof in Den Haag doen we sinds drie weken hetzelfde en in Utrecht zullen we op die manier gaan werken aan de Vleutenseweg.”
Hoewel Seddik benadrukt dat Instock niet de ambitie heeft een keten van restaurants te beginnen, volgen de vestigingen elkaar tot dusver redelijk snel op. “Het is niet zo dat we na Den Haag het vizier op Utrecht hebben gericht. Dat speelde allemaal tegelijkertijd en op de ene locatie komt iets sneller van de grond dan op de andere. Het Utrechtse pand is de voormalige directeurswoning van de Jaffa machinefabriek en zeer geschikt als restaurant. De tuin die erbij ligt, krijgt ook een bestemming. Voor de verbouwing gaan we materialen hergebruiken.”
Gered van de afvalbak
Iets wat natuurlijk perfect in het duurzame concept van Instock past. In de twee jaar die het bedrijf bestaat, is zo’n honderdvijftigduizend kilo eten van de afvalbak gered. Seddik: “Dat betekent dat we altijd afhankelijk zijn van wat er overblijft aan onder andere groente, brood en vlees- en visoverschotten. Een positief gevolg hiervan is dat onze chef-koks altijd originele en verrassende gerechten bereiden.”
Binnenkort beginnen de selectiedagen voor Instock Utrecht. Wie oren heeft naar een baan in de keuken of bediening, kan zich aanmelden via: instock.nl.
Aardappelbier
Geboren en getogen in Bilthoven studeerde Selma Seddik aan de University College Utrecht. Tijdens haar studie had ze niet durven dromen ooit nog eens een restaurant in de Domstad te openen. Bij Instock beperkt duurzaam ondernemen zich niet tot het opzetten en uitbaten van restaurants. “We hebben een kookboek uitgebracht, waarin we onder meer conserveringstechnieken uitleggen. Daarnaast hebben we Pieper Bier gelanceerd, een biertje gebrouwen van reststromen van aardappelen.”