Voedselverspilling op de kaart

1 februari 2015

RADIO 1

Het Amsterdamse restaurant Instock kookt met voedsel dat door supermarkten niet meer wordt verkocht, maar dat nog uitstekend eetbaar is. Binnenkort opent Instock ook een toko en een mobiele ‘foodtruck’ met voedsel uit de verspilling.

Verliezen
Van al ons voedsel gaat naar schatting eenderde verloren. De bulk van die verliezen komt voor rekening van de consument: kliekjes die beschimmelen in de koelkast, of eten dat gewoon teveel is ingekocht.

Van alle verliezen komt 5% voor rekening van de supermarkten. Voor een deel is dat voedsel dat over de datum is en niet meer verkocht mag worden. Maar voor een ander deel is dat ‘voedsel met een vlekje’, dat door de consument niet wordt gekocht. En die laatste stroom is nog zo groot dat een restaurant als Instock daar met gemak iedere dag voldoende heerlijke gerechten mee kan bereiden.

Idee
Instock maakt gebruik van de relatief meest bescheiden stroom voedselverliezen. Maar via de placemats in het restaurant leveren de restaurateurs ook ideeën aan hun gasten. Wat kun je bijvoorbeeld met een tomaat die niet meer strak in z’n velltje zit. Maak er een gaspacho van, in plaats van een enkeltje GFT!

Het ‘pop-up’ restaurant achter de Westergasfabriek moet binnenkort wijken. Maar er zijn al ver gevorderde plannen voor een nieuwe locatie. Bovendien opent Instock binnenkort een toko met afhaalvoedsel uit dezelfde bron.

Beluister hier het radio fragment.