Voedselverspilling verminderen door het op de kaart te zetten

1 september 2014

Magazine Just Be It interviewde Freke over de opening en het concept achter restaurant Instock.

September 2014 | Magazine Just Be It
DIANE SCHAUB

Voedselverspilling is wereldwijd een toenemend probleem. Uit onderzoek van de FAO (Food and Agriculture Organization) is gebleken dat elk jaar 1,3 miljard ton voedsel verloren gaat. Vier ambitieuze jonge ondernemers vonden het de hoogste tijd voor actie en richtten Instock op: het eerste restaurant in Nederland dat voedselverspilling op de kaart zet. Freke van Nimwegen (27 jaar) is een van de initiatiefnemers en vertelt het verhaal achter Instock.

“Het idee achter Instock is om onze gasten te verassen met echt lekker eten dat anders zou worden weggegooid. Onze missie is om voedselverspilling te verminderen door het zelf op de kaart te zetten, maar ook om mensen erover aan het denken te zetten. We willen mensen inspireren met originele recepten en motiveren om nog eens in hun eigen koelkast te kijken.”

De vier initiatiefnemers Freke van Nimwegen, Selma Seddik, Merel Leerman en Bart Roetert hebben elkaar ontmoet bij Ahold, waar ze verschillende functies bekleedden. Uiteindelijk vonden ze elkaar in een discussie over voedselverspilling en kregen het idee daar iets mee te doen.

“Onze missie was om voedselverspilling op de kaart zetten. We hebben toen een ondernemingsplan geschreven en deze gepitcht bij de directie van Albert Heijn. Met dit plan hebben we het beste idee van jong Ahold gewonnen. Maar dat was voor ons niet genoeg. We wilden dit idee niet alleen presenteren, we wilden het ook uitvoeren. Eigenlijk hebben we in die zin onze eigen baan gecreëerd. De eerste stap was het oprichten van de stichting Instock en het restaurant is dus ons eerste project onder deze naam.”

Het pop-up restaurant in het Westerpark is slechts een begin. “We hebben genoeg leuke ideeën. We willen kijken of het restaurant hierna bijvoorbeeld een vaste vorm kan krijgen. Daarnaast hebben we ook veel andere plannen om voedselverspilling op de kaart te zetten.”

Het idee achter Instock is om onze gasten te verassen met echt lekker eten dat anders zou worden weggegooid. ONZE MISSIE IS OM VOEDSELVERSPILLING TE VERMINDEREN DOOR HET ZELF OP DE KAART TE ZETTEN, maar ook om mensen erover aan het denken te zetten. We willen mensen inspireren met originele recepten en motiveren om nog eens in hun eigen koelkast te kijken.

Instock kookt niet met producten die over de datum zijn. “Wij moeten aan dezelfde eisen voldoen als elk ander restaurant. Dus eigenlijk zijn het allemaal prima producten, ze zien er alleen wat minder mooi uit. Bloemkool is bijvoorbeeld een groente waar heel snel een bruin plekje op kan ontstaan. Dat plekje kan je makkelijk wegsnijden en dan is hij nog heel goed te eten, maar mensen zullen hem daardoor minder snel kopen. Je kiest onbewust toch voor de mooiste bloemkool en appel. Met onze elektrische kar rijden we door Amsterdam en halen deze producten op bij een aantal Albert Heijns waarmee we een afspraak hebben. We geven onszelf daarnaast de vrijheid om een aantal dingen zoals kruiden, olie, boter en suiker wel te kopen om het op smaak te brengen. Dus we koken voor ongeveer 80-90% met producten die anders zouden worden weggegooid. De rest vullen we aan.“

Het pop-up restaurant loopt boven verwachting. Zowel de media als de gasten reageren erg positief op het initiatief. “We hebben veel leuke aandacht gekregen en het verhaal heeft zich heel snel verspreid. We hebben bijna alle dagen vol gezeten en we ontvangen gasten vanuit het hele land” Op vrijdag en zaterdag kan men bij Instock terecht voor een uitgebreid driegangen-diner. “Er wordt ‘s ochtends gekeken wat we hebben en wat we gaan maken. Het is dus wat de pot schaft” Op zondag staan er meerdere gerechten op de kaart voor de brunch. En dit alles voor een klein prijsje. Instock is een stichting en heeft geen winstoogmerk. Winst die gemaakt wordt zal worden gestoken in nieuwe voedselgerelateerde projecten. “Het is mooi om te zien dat de tijd rijp is voor een restaurant als Instock. Mensen zijn klaar om dit soort initiatieven te omarmen.” aldus Freke.

Klik hier voor het Origineel bericht.