Zoetzure pickles in de Volkskrant

17 mei 2016

Deze zoetzure pickles van groenten kun je gemakkelijk zelf maken. Je vind het recept hieronder:

Zoetzure pickles van groenten

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: zoetzure pickles van groenten.

Door: Tallina van den Hoed 17 mei 2016, 02:00

Op de kaft van het nieuwe boek In stock cooking van de gelijknamige stichting tegen voedselverspilling en restaurant in Amsterdam staat ‘Koken met wat je op voorraad hebt’. Zeven dagen per week koken ze in dat restaurant met voedsel dat onze eettafel normaal gesproken niet haalt: bijvoorbeeld restanten van supermarkten. Dat is een topinitiatief, maar er kan nog meer worden gedaan tegen voedselverspilling. Consumenten, wij dus, kunnen minder weggooien dan de 47 kilo per persoon per jaar die we gemiddeld door gemakzucht, slechte planning of onwetendheid in de kliko mikken.

Het boek geeft veel bruikbare tips. Simpele tips, zoals voorkomen dat je te veel koopt of kookt. Spannender en leuker zijn de bewaarmethoden. Duidelijk wordt uitgelegd hoe je restjes eten bewaart door in te maken, in zoetzuur te leggen, en hoe je etensresten kunt drogen, invriezen of roken. Per methode staan er prima recepten bij waardoor je daadwerkelijk wat doet met dat bewaarde eten.

Ingrediënten:
1 kilo groenten
110 g suiker
330 ml natuurazijn
330 ml water
specerijen

Extra:
schone potjes met metalen deksels
1 grote pan

Een aanrader, dit boek. Het kwam bij mij precies op het goede moment. Na de fotosessie voor het Volkskeukenkookboek, dat in september uitkomt, had ik nogal wat groenten over. Ik maakte wel iets meer zoetzure opgiet dan het boek voorschreef, want ik kwam niet uit met mijn potjes.

Kies je groenten: ik had voornamelijk kool, maar je kunt alle stevige groenten gebruiken: biet, wortel, ui, bloemkool, et cetera. Was de groenten en snij ze in stukjes. Ik sneed de kool in reepjes van 5 cm bij 0,5 cm. Doe suiker, azijn en water in een pan samen met specerijen (zoals knoflook, korianderzaadjes, laurierblaadjes, peperkorrels, restjes rode peper, gember, wat je maar lekker vindt) en breng het al roerend aan de kook. Zorg dat de suiker oplost. Zet dan het vuur onder de pan uit. Doe de groenten in de potjes en overgiet ze met het hete zoetzure mengsel. Draai de deksels erop – ovenwanten aan! – en zet ze in de grote pan met heet water. Breng net niet aan de kook. Na 20 minuten zijn de potjes geweckt. Haal ze uit de pan met bijvoorbeeld een schuimspaan en laat ze ondersteboven afkoelen. Het deksel trekt nu vacuüm en zo zijn je groenten lang houdbaar. Je kunt ze meteen eten, maar na een paar dagen zijn de smaken pas echt ingetrokken.

Lees hier het hele artikel.