Met Albert Heijn in gesprek over voedselvetspilling

Met Albert Heijn in gesprek over voedselverspilling

Freke van Nimwegen Mede-oprichter
1 juli 2019

Met Albert Heijn in gesprek over voedselverspilling

Op donderdag 27 juni organiseerde Albert Heijn een bijzonder evenement waar het voorkomen van voedselverspilling centraal stond. Van overheid en wetenschap tot maatschappelijke organisaties en bedrijven: verschillende expertises werden gebundeld voor de rondetafelgesprekken. Wij toverden ons food rescue center voor de gelegenheid om tot de perfecte locatie voor de dag. Mét de daarbij behorende geredde hapjes en drankjes, natuurlijk! De dag begon met een presentatie van Marit van Egmond (CEO Albert Heijn) en Toine Timmermans (Directeur van de stichting Samen Tegen VoedselVerspilling). Vervolgens gaf ik de groep nog een korte intro over Instock en het food rescue center.

Tussen het geredde groente en fruit voerden we gesprekken over drie subthema’s aan drie rondetafels:
* verspilling in de supermarkt
* verspilling in de ‘keten’
* verspilling bij de consument thuis.

Ook wij – Bart en Freke – namen plaats aan een tafel om onze ervaring te delen. Oplossingen werden aangedragen, maar ook vele dilemma’s werden besproken. In de supermarkt is het bijvoorbeeld continu balanceren tussen beschikbaarheid (de schappen moeten niet leeg komen te liggen) en verspilling (te veel is ook niet goed). Hoe vertel je de klant dat het daardoor kan voorkomen dat je een keer misgrijpt en iets niet op voorraad is?

Aan de ‘keten tafel’ werd er gepraat over oplossingen voor overschotten en imperfecte producten bij de teler. Hoe kunnen we dit zoveel mogelijk voorkomen en vraag en aanbod op elkaar laten aansluiten? En wat als dit toch niet 100% lukt… Moet er dan soep, jam en sap van gemaakt worden en is daar genoeg markt voor? Of bieden we het aan via InstockMarket.nl aan chefs om mee te koken?

Je raadt het al, er is niet één oplossing… Meerdere initiatieven zijn nodig om verspilling te verminderen. Het was in elk geval een mooie dag met een hoop inzichten en wij zijn heel blij dat AH dit heeft georganiseerd. Een stap in de goede richting. Super om met zoveel verschillende partijen de handen in een te sluiten en naar hetzelfde toe te werken: een circulaire en verspillingsvrije voedselketen. Maar, zo werd ook op deze dag weer duidelijk: er is nog een  hoop werk aan de winkel als we in Nederland in 2030 voedselverspilling willen halveren (Sustainable Development Goal 12.3).

Benieuwd hoe de dag eruit zag? Bekijk de foto’s voor een kleine impressie.