Minder voedselverspilling door weglaten THT-datum

Ruby van den Broek Creative Designer
31 maart 2017
MINDER VOEDSELVERSPILLING DOOR WEGLATEN THT-DATUM

Wij wisten dit eigenlijk allang, maar nieuw onderzoek wijst wederom uit dat de verspilling van lang houdbare producten daalt met 12 procent als er geen THT-datum op de verpakking staat. Je kunt hierbij denken aan producten als pasta, rijst of soep. Als er naast het weglaten van de datum ook ‘lang houdbaar’ op het etiket staat, verdwijnt 31 procent minder snel in de vuilnisbak. Deze resultaten blijken uit onderzoek van de Wageningen Universiteit dat is uitgevoerd in opdracht van demissionair staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken.

Van Dam pleit al langer voor het weglaten van houdbaarheidsdata op zeer lang houdbare producten om voedselverspilling tegen te gaan. Op de website van de Rijksoverheid staat dat Europese regelgeving producenten verplicht om data op het etiket te vermelden. Nu is dat alleen nog weggelegd voor producten op een speciale lijst. Van Dam wil dat deze lijst wordt uitgebreid met bijvoorbeeld macaroni, spaghetti, couscous, griesmeel en rijst, zonder dat de voedselveiligheid in gevaar komt. Helaas gaat de Europese Commissie gaat hier niet zomaar in mee.

Het onderzoek is een eerste actie vanuit de Green Deal ‘Over de datum’, die tijdens de Nationale Voedseltop eind januari is ondertekend. Betrokken partijen zijn: Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI), de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) en kennisinstelling Wageningen Universiteit willen samen met de voerheid voedselverspilling in relatie tot houdbaarheidsdata aanpakken. Daarbij richt de Green deal zich op goede voorlichting en een beter begrip en gebruik van houdbaarheidsdata.