No waste kerstfeest 2019: Instock Cooking dag!

Hilde Grapendaal Community Management Stagiaire
20 december 2019

No Waste Kerstfeest 2019: Instock Cooking dag!

Het is weer zover: eerste en tweede kerstdag staan om de hoek! Deze knusse decemberdagen staan voor velen in het teken van uitgebreid koken, samen dineren en vooral heel veel gezelligheid. Op derde kerstdag betekent dit meestal een koelkast en keuken vol lekkere left-overs, maar dat is wat ons betreft geen probleem! Je kan hier namelijk heel makkelijk nog een heerlijke maaltijd van maken. Hartstikke zonde om al deze goodies weg te gooien, toch? Maak van derde kerstdag een circulair feestje met Instock Cooking dag!

PANZANELLALALA

Brood over, maar een beetje uitgedroogd? In het Italiaanse gerecht Panzanella geef je je “oude” brood weer een nieuw leven. Hiernaast kan je eigenlijk alle groenten en kruiden toevoegen wat je nog in huis hebt. Scheur het brood in stukken en snijd de groenten. Leg alles in een ovenschaal en breng op smaak met olijfolie, peper en zout. Meng alles goed door elkaar en zet het geheel in een voorverwarmde oven van 180 ºC. Lekker om nog spinazie, rucola of andere sla toe te voegen aan het eind!

Foto: Instock

UIT OMA’S KEUKEN

Nóg meer brood over? Maak er wentelteefjes van. Een echte klassieker! Het enige wat je nodig hebt is je left-over brood, een ei, kaneel, melk en suiker. Klop het ei, de vanillesuiker, kaneel en melk los. Om nog minder te verspillen snijd je de korstjes er deze keer niet vanaf 😉 Dompel de sneetjes brood in het mengsel en bak ze daarna in een koekenpan met boter totdat ze goudbruin zijn. Extra lekker: een laagje van je zelfgemaakte jam on top!

Foto: Nutmeg en Vinegar

JAMMIE!

Vers fruit over van het kerstdessert? Maak er jam van! Aardbeien, blauwe bessen, bramen, frambozen: allemaal perfect jamfruit. Maar experimenteer ook vooral met andere fruitsoorten, zoals pruimen of abrikozen. En je kunt er ook best groente aan toevoegen, zoals wortel of pompoen. Samen met geleisuiker en een beetje citroenrasp of -sap doe je het fruit in een pan. Kook het op een laag vuurtje en roer het af en toe door. Kook ongeveer tot een temperatuur van 105-110 ºC. Een paar blaadjes munt of basilicum toevoegen kan voor een leuke twist zorgen!

Foto: Instock

HO HO RISOTTO

Kan je na eerste en tweede kerstdag geen drank meer zien? Wij hebben de oplossing om het laatste biertje en bodempje wijn soldaat te maken: een risotto, eigenlijk precies hoe we ‘m kennen! Fruit eerst ui en knoflook in de pan en voeg daarna de risottorijst toe. Blus af met bier óf wijn, net wat jij over hebt. Laat dit inkoken en voeg daarna beetje bij beetje bouillon toe, totdat de risotto romig en beetgaar is. Voeg naar smaak peper, zout, kruiden en kaas toe. Dit is de basis, wat je ernaast eet qua groenten, vlees of vis is helemaal aan jou!

Foto: Instock

 

Hopelijk hebben we je genoeg ideeën gegeven om aan de slag te gaan met je overgebleven eten van de feestdagen! Wil je meer tips en tricks voor derde kerstdag over o.a. conserveringstechnieken? Lees de No Waste Kerstfeest blog van vorig jaar. Toch eigenlijk geen zin om op 27 december in de keuken te staan? Je kunt natuurlijk ook bij een van onze restaurants komen genieten van een zero-food-waste diner! Reserveer hier een tafeltje of bel naar 020 363 57 65 (Amsterdam),  070 412 61 92 (Den Haag), 030-662 8222 (Utrecht).