Online marktplaats InstockMarket.nl biedt oplossing tegen voedselverspilling

Freke van Nimwegen Mede-oprichter
23 mei 2019

Vandaag lanceren wij onze online marktplaats tegen voedselverspilling! Met InstockMarket.nl verbinden we overschotten en imperfecte producten aan de horeca. De producten worden verzameld op ons nieuwe food rescue center; het sorteercentrum waar alles wordt gecontroleerd en online gezet. Chefs kunnen dagelijks online bestellen wat er ‘in stock’ is. Op deze manier willen we stimuleren dat horeca serveert wat er in Nederland voorhanden is. 

Van pilot naar realisatie
Het concept heeft anderhalf jaar als pilot gedraaid. Inmiddels zijn we overtuigd dat het mogelijk is. De horeca vormt een mooie oplossing voor de overschotten en imperfecte producten in ons land. Wanneer de reguliere handel het niet meer wil of kan aannemen, kunnen wij met InstockMarket.nl de producten overnemen en aanbieden aan chefs. De chefs waar wij mee werken zijn flexibel en creatief en maken culinaire creaties van producten die anders waren weggegooid. Bovendien wordt minimaal 30% van wat er wordt opgehaald gedoneerd aan goede doelen zoals de Voedselbank.

Ketensamenwerking
Het initiatief is een resultaat van vele samenwerkingen. We vinden steeds meer gelijkgestemden die ook willen werken volgens circulaire principes. Leveranciers vanuit de hele keten sluiten zich aan om een nieuwe bestemming te geven aan hun onverkochte producten: Albert Heijn, groente- en fruitbedrijf Bakker Barendrecht en telers zoals Van Oers United.

De horeca staat in de rij om de producten af te nemen. Zo hebben we een goede partner in Vermaat gevonden. Marije Vroom CSR manager van Vermaat: “We willen graag voorop lopen in de transitie naar de circulaire economie. Verspilling van grondstoffen is daarmee een van onze belangrijkste en uitdagendste opdrachten. Instock geeft handen en voeten aan de ambitie om volgens circulaire principes te kunnen inkopen, daar dragen we graag aan bij”.

Ruim een kwart van al het voedsel wordt verspild in Nederland, dit is zo’n 1,8 tot 2,5 miljoen ton in de gehele voedselketen. Voedselproductie heeft een grote impact op de aarde en door het te verspillen belasten we het milieu onnodig. Toine Timmermans, directeur van Stichting Samen Tegen Voedselverspilling bevestigt: “Initiatieven zoals InstockMarket.nl zijn hard nodig. De enige manier om tot oplossingen te komen is door samenwerkingen aan te gaan in de gehele voedselketen”.

Stichting DOEN sluit zich hierbij aan en geeft financiële steun in de opstart. “DOEN steunt voorlopers zoals Instock die het voedselsysteem verduurzamen.” aldus Freija Vermeer, programmamanager bij DOEN.

We zijn ontzettend blij met het resultaat tot nu toe, maar nu begint het natuurlijk pas! Ben jij een horeca afnemer óf zoek je een bestemming voor producten die in jouw organisatie momenteel nog verspild worden? Neem dan snel een kijkje op InstockMarket.nl.