papier van steen

Papier van steen!?

Ruby van den Broek Creative Designer
21 juni 2016

Papier van steen

Papier van steen: Toen we ons kookboek Instock Cooking maakten, wilden we dit zo duurzaam mogelijk doen. Daarom zijn we gaan zoeken naar een alternatief voor papier. En die vonden we in de vorm van… steen! Stone Paper is zo’n goed en bijzonder product dat we er een blogje aan wijden.

Steen kun je overal ter wereld vinden maar heeft – in tegenstelling tot bomen – maar weinig waarde. In de video van Stone Paper wordt uitgelegd dat er bijvoorbeeld bij mijnen veel brokken steen achterblijven. Dit zou normaal gesproken waste zijn geweest, als er geen betere bestemming voor zou zijn… (Klinkt bekend, of niet?) Maar als je steen maar klein genoeg maakt, wordt het een mineraalpoeder en kun je er papier van maken. Dat is nog eens upcycling!

In plaats van bomen wordt er bij Stone Paper dus 80% mineraal poeder (Calcium Carbonaat) gebruikt. Ook wordt er geen water of bleekmiddelen gebruikt tijdens de productie. Stone Paper is ISO 14001:2004 gecertificeerd en tevens ROHS, REACH en FDA. Bovendien heeft Stone Paper het C2C certificaat zilver. Goed spul dus, dat Stone Paper!

Wat zijn we blij met het resultaat: Instock Cooking op Stone Paper. Want buiten het feit dat dit papier heel duurzaam is, is het ook nog eens water- en vuilafstotend. Toch handig als je druk bent met vloeistoffen voor die gefermenteerde kimchi of ingemaakte bieten. In het volgende filmpje deed Hester van Dijk van NH Radio de ‘waterproof test’ en guess what… Het werkt! Bekijk de video hier.