Onze favoriete pompoen recepten op een rijtje
Dit weekend is het Halloween en dat betekent dat er weer pompoenen in overvloed zijn! Veel mensen gebruiken pompoenen ter decoratie. Sommigen maken er zelfs griezelige gezichten in. Helaas belanden de meeste van deze pompoenen vervolgens in de prullenbak. Super zonde, want je kunt ze gewoon opeten. Allemaal? Ja, allemaal! Daarom hebben we hier wat inspiratie voor jou in de vorm van 6 makkelijke pompoen recepten. Maar eerst nog even een trucje om je leven wat makkelijker te maken.
Schillen in een handomdraai
Het schillen van een rauwe pompoen is een rot klusje.. Maar daar hebben we een trucje voor! Als je de pompoen eerst roostert in de oven, kun je de schil namelijk heel makkelijk verwijderen. Doe de (halve) pompoen met een bakje water in de oven en rooster dit voor ongeveer 30 minuten op 180 graden. Rooster je de pompoen in zijn geheel? Steek dan aan de bovenkant een paar keer een mes in de pompoen om gaatjes te creëren. Zo kan de stoom makkelijk de pompoen uit. De baktijd verschilt per pompoen, als het een grote pompoen is, kan het wat langer duren. Als het vruchtvlees zacht geworden is, kun je de schil er zo afhalen en is de pompoen klaar voor gebruik. En wist je dat je van de meeste pompoenen de schil ook gewoon kunt eten? Niks geen moeilijk meer doen met schillen dus. Alleen als de pompoenen ouder en groter zijn, dan wordt de schil harder en is het lekkerder om de schil te verwijderen.
En dan nu, de pompoen recepten!
Romige pompoenpasta
Pureer de geroosterde pompoen met wat melk tot een puree. Voeg hier wat knoflook, zout, peper, nootmuskaat en kaneel aan toe. Proef even of je het al lekker vindt en voeg nog wat cayenne peper toe als je van pittig houdt. Kook ondertussen je pasta al dente en rooster nog wat pompoenpitten. Meng de pompoen puree met de pasta en strooi de pompoenpitten erover. Doe er tot slot nog wat kaas overheen, parmezaanse kaas en geitenkaas zijn hier echt heerlijk bij.
Pompoen-linzensoep
Fruit in een grote pan een gesneden ui met een paar tenen knoflook. Blus dit af met wat rode wijn en voeg de geroosterde pompoen toe. Voeg kruiden en bouillon naar smaak toe. Denk bijvoorbeeld aan (cayenne) peper, zout, tijm, nootmuskaat, kaneel, gember, kruidnagel en piment. Doe wat water bij het geheel en pureer het tot een gladde soep. Breng de soep aan de kook en voeg rode linzen toe. Laat dit ongeveer 10-15 minuten koken, tot de linzen gaar zijn. Vind je het lekker om nog meer groenten toe te voegen, zoals broccoli? Kook deze dan met de linzen mee. Doe de soep in kommen en voeg nog wat room toe. Zo kom jij wel een koude winteravond door!
Pompoenhummus
Dit is een van de makkelijkste recepten om zelf broodbeleg te maken. Het is ook erg lekker als snack met wat rauwe groente of door een salade heen. Doe ongeveer evenveel kikkererwten als geroosterde pompoen in een blender. Voeg hier knoflook, tahin (sesampasta), peper en zout aan toe. Blend dit tot een dik, maar glad mengsel. Is het nog iets te dik? Voeg dan wat plantaardige olie of water toe. Breng het vervolgens op smaak met kruiden naar keuze. Het is natuurlijk altijd handig om pumpkin spices te gebruiken, maar het is ook heerlijk met kerrie. Doe de hummus in een schoon potje en jij kunt de komende dagen van je home made hummus genieten!
Pompoen-wortel muffins
Pureer 150 gram pompoen tot een gladde puree. Meng dit met 300 gram volkoren bloem, 2 eieren, 2 dl melk, 2 dl plantaardige olie, 3 eetlepels honing en een eetlepel speculaaskruiden tot een glad beslag. Voeg hier 150 gram geraspte wortel aan toe en 100 gram noten naar keuze. Wij vinden bijvoorbeeld pecannoten en walnoten hier heel lekker in. Verdeel het beslag over 12 muffin vormpjes en bak ze op 180 ongeveer 25 minuten. De muffins zijn klaar als een satéprikker er schoon en droog uitkomt. Wil je er nog een topping op? Meng dan wat roomkaas met suiker en speculaaskruiden en smeer dit op de bovenkant als de muffins zijn afgekoeld. Lekker lekker!
Frietjes van pompoen
Rooster de pompoen heel licht, zodat het vruchtvlees nog stevig is. Verwijder de schil van de pompoen en snijd de pompoen in frietjes. Snij ze niet te dun, om te voorkomen dat ze breken. Meng plantaardige olie met wat peper, zout, gemberpoeder, knoflookpoeder en kaneelpoeder. Leg de pompoenfrietjes op een bakplaat met bakpapier en sprenkel de gekruide olie over de frietjes heen. Bak de frietjes op 180 graden tot ze gaar zijn en grill ze dan nog even af om de buitenkant knapperig te maken. Deze frietjes zijn heerlijk met wat aioli van gekonfijte knoflook.
Ravioli met pompoen en geitenkaas
Zelf pasta maken is even een werkje, maar oh wat is het lekker! Per persoon gebruik je 100 gram bloem en 1 ei. Je kunt Tipo 00 meel of durum meel gebruiken, of een combinatie van deze twee. Maak een bergje van het meel met een kuiltje in het midden. Breek het ei in het kuiltje en meng het ei rustig met het meel. Kneed dit goed door tot het een soepel deeg is. Voeg wat olie toe als het te stevig is en wat meel als het te plakkerig is. Laat het deeg vervolgens 30 minuten rusten in de koelkast net folie eromheen. Rooster ondertussen de pompoen en meng het gare pompoenvlees met geitenkaas, nootmuskaat en peper. Rol het deeg dun uit in twee gelijke lappen. Verdeel het pompoenmengsel in balletjes over de onderste deeglap. Leg de tweede deeglap bovenop de eerste en druk de twee deeglappen goed op elkaar. Je kunt hierbij gebruik maken van een raviolimal maar je kunt dit ook met de hand doen. Snijd de ravioli’s los van elkaar en druk de randjes nogmaals goed dicht, bijvoorbeeld met een vork. Kook de ravioli kort af en serveer met een bechamelsaus.
Meer recepten
Word jij blij van deze zero waste pompoen recepten? Neem dan ook eens een kijkje bij onze recepten om aardappels te redden en om oud brood nog te gebruiken of volg ons op Facebook, Instagram en Youtube.