Presentjes met een purpose: 10x duurzame cadeautips

Hilde Grapendaal Community Management Stagiaire
18 december 2019

Presentjes met een purpose: 10x duurzame cadeautips

Heb jij ook altijd zo’n moeite met het vinden van een leuk cadeau? Ja? Well, say no more! We hebben namelijk een onwijs handig lijstje samengesteld met toffe duurzame cadeautips. Of het nu gaat om een cadeau voor de feestdagen, voor een verjaardag of omdat je iets goed hebt te maken; met deze tips zit je voor elke gelegenheid goed én ben je ook nog eens bewust bezig.  Wist je bijvoorbeeld dat het kopen van spullen een enorme impact heeft op onze planeet? En ondertussen blijven we maar consumeren en dus produceren. Gelukkig zijn er genoeg toffe en originele alternatieven! Lees je mee?


GEEF JE “OUDE” SPULLEN EEN NIEUW LEVEN

#1: Ga eens op zoek naar spullen die je eigenlijk niet (meer) gebruikt of leuk vindt. Bijvoorbeeld cadeaus waar je na je verjaardag eigenlijk niet meer naar om hebt gekeken… oeps. Boeken die je al uit hebt en vast niet nog een keer gaat lezen, een camera die ligt te verstoffen of woonaccessoires, zoals vazen en fotolijstjes die niet meer in je huidige stijl passen. Je zal vast en zeker iets tegenkomen wat iemand anders nog wel goed kan gebruiken! Geef het een kleine opknapbeurt, wikkel er een strik omheen en klaar ben je. Goed voor de portemonnee en het milieu!

EEN ERVARING IPV MATERIE

In het kader van consuminderen: geef een ervaring cadeau!

Museum Voorlinden. Photo: Antoine van Kaam

#2: Wat dacht je bijvoorbeeld van een Museumkaart? Iets wat je niet zo snel voor jezelf koopt maar wat wel super leuk is om te krijgen! Met deze kaart heb je een jaar lang toegang tot meer dan 400 musea en kost €64,90. 

#3: Natuurlijk kun je ook een uitje in eigen land cadeau doen. En pak dan eens de trein in plaats van de auto, dat is een stuk milieuvriendelijker en voordeliger! De Spoorwinkel heeft namelijk altijd goede dagretour deals vanaf €19,- door het hele land. PS. Mocht je een dagje Amsterdam plannen, dan is Hotel Jakarta een echte duurzame aanrader. Dit hotel is namelijk volledig energieneuteraal, hartstikke leuk dus om een nachtje te blijven slapen.

#4: Of geef een zero-waste-diner bij Instock cadeau! Een avondje uit eten vinden wij misschien wel een van de leukste cadeaus om te krijgen. En in dit geval is het een echte win-win. Je geniet bij ons namelijk niet alleen van een verrassend diner, maar je draagt ook gelijk bij aan de strijd tegen voedselverspilling! Met onze Giftcard, kun je zelf het bedrag uitkiezen.

CADEAUS VOOR EEN BETERE WERELD

Dan zijn er ook nog hele leuke cadeautjes waarmee je de wereld daadwerkelijk een stukje mooier maakt.

Foto: The Culture-ist

#5: Zo hebben de bijen en vlinders het nogal moeilijk op dit moment. Deze speciale bloemzaadjes dragen bij aan een betere leefomgeving voor deze vliegende beestjes. Voor een kleine prijs geef je indirect een tuin vol kleurrijke bij- en vlindervriendelijke bloemen cadeau: win-win!

#6: Of kijk eens naar Stichting AAP, zij maken het mogelijk om op afstand een exotisch dier adopteren. Hoe leuk om cadeau te doen! Door deze symbolische adoptie steun je jouw adoptiedier met een bepaald bedrag per maand. Door deze bijdrage kunnen de dieren opgevangen worden en met liefde worden verzorgd!

DUURZAME PRODUCTEN

Wil je tóch een product geven? Dan zijn er gelukkig ook nog genoeg verantwoorde opties.

Foto: Instock

#7: Wie houdt er nou niet van eten? En hoe tof als je dit op een circulaire manier zelf kunt bereiden. Met de Instock kookboeken Instock Cooking (€21,50) en Circular Chefs (€12,50) nemen we je mee in de wereld van klimaatvriendelijk koken. 

#8: Bijvoorbeeld deze thermo drinkfles (€29,95) van Retulp, die je keer op keer kunt vullen en je drinken warm houdt. Hij is gemaakt van duurzaam roestvrij staal, een bamboe buitenkant en een uitneembaar theefilter. Super handig voor on the road

#9: Dit cadeau geeft je een zetje in de goede richting. Het boek Dit is een goede gids (€20,-) geeft je alle tips die je nodig hebt om je leven te verduurzamen. Ook als je er niet te veel tijd, geld en gedoe in wil steken. Iedereen kan een verschil maken!

HAAL DE CREA BEA IN JEZELF NAAR BOVEN

#10: En dan de laatste tip: laat je eigen creativiteit de vrije loop gaan. Persoonlijker dan dat wordt het niet, toch? Wellicht een kleine moeite, maar wel ontzettend waardevol. Schrijf bijvoorbeeld een persoonlijk gedicht of verhaal over jullie avonturen. Of ga aan de slag met een zelfgemaakt fotoboek waarin je jullie leukste herinneringen naar boven haalt. Kun je een beetje tekenen of schilderen? Hoe leuk is het dan om een zelfgemaakt kunstwerk te geven. 

Zoooo genoeg leuke en duurzame cadeautjes om weg te geven, aan wie dan ook en wanneer dan ook! Laat je het ons weten als je een van onze tips gebruikt? Dat kan via Facebook, Instagram of Twitter.