Veelgestelde-vragen-FAQ-Q&A

Q&A

Veelgestelde vragen

Staat jouw vraag niet in de Q&A?
Stel hem via Facebook, Twitter of mail naar info@instock.nl

Een derde van al het voedsel wordt verspild. Wij willen voedselverspilling tegengaan! Dit doen we door te koken met producten die anders verspild zouden worden. Daarnaast hopen wij ook bij te dragen aan de bewustwording over voedselverspilling, op een leuke en positieve manier, want eten gaat om genieten! Wij zien dat we in de afgelopen decennia steeds verder van ons eten af zijn komen te staan. In deze tijd hoeven we niet veel moeite voor ons eten te doen, we hebben veel keuze en er is voedsel in overvloed. Wij hopen eten weer dichterbij te brengen door middel van de eetbeleving in onze restaurants, onze masterclasses, het kookboek Instock Cooking, Pieper- en Bammetjes Bier en onze Instock Granola.

Instock is een stichting omdat wij een maatschappelijk doel hebben, namelijk het tegengaan van voedselverspilling. Eventuele winst investeren we in nieuwe activiteiten die onze missie ondersteunen. Wij vinden dat een goed idee op zichzelf moet kunnen bestaan, zonder afhankelijkheid van de steun van derden. Vanuit de stichting realiseren we verschillende initiatieven om onze missie na te streven. Het pop-up restaurant op het Westergasterrein was het eerste project van de stichting. Inmiddels zijn we uitgegroeid naar drie restaurants, een food truck, hebben we een kookboek uitgebracht en eigen producten geïntroduceerd. Wat ons betreft is dit slechts het begin. Er is nog zoveel te doen om voedselverspilling op de kaart te zetten!

Met het weggooien van eten gaat het niet alleen om de verspilling van geld of het product zelf. Ook de energie die in de teelt, verpakking, koeling en bereiding van voedsel is gestoken gaat verloren bij het weggooien. Uit onderzoek van het FAO (Food and Agriculture Organization) komt naar voren dat wereldwijd elk jaar 1,3 miljard ton voedsel verloren gaat. De Nederlandse consument verspilt thuis zo’n 41 kilo per persoon per jaar aan eten. Dit komt neer op zo’n €2,5 miljard per jaar in Nederland. Voedselverspilling is een issue in de gehele voedselketen, van boer tot consument. Wat ons betreft is samenwerken met alle verschillende partijen de beste manier om het probleem tegen te gaan, in combinatie met creatief ondernemerschap.

Huishoudens zijn verantwoordelijk voor 42% van al het voedsel wat verspild wordt. Dat is gigantisch! Daarom willen we bij Instock voedselverspilling letterlijk én figuurlijk op de kaart zetten. Dat doen we niet alleen met een eetbeleving in onze restaurant, maar ook op een anderem aantal manieren:

Ons kookboek ‘Instock Cooking’. Hierin leggen wij de conserveringstechnieken zoals roken, drogen, fermenteren, pekelen en inmaken uit. Hierdoor kan je de houdbaarheid van producten enorm verlengen!

Deze (conserverings)tips geven wij ook op onze social media kanalen, zoals Facebook, Instagram en Twitter.

En mocht je deze tips ook eens in de praktijk uitgelegd willen krijgen, dat kan! Tijdens onze masterclasses legt onze chef de conserveringstechnieken piekfijn uit waardoor je een echte professional wordt.

   Je kan niet vroeg genoeg beginnen met het de bewustwording van voedselverspilling. Daarom heeft Instock een lespakket voor basisscholen samengesteld die gratis door leraren te downloaden zijn!

Als je bij Instock eet, is het moeilijk voor te stellen wat voor proces eraan vooraf is gegaan. Onze ‘food rescue drivers’ zijn namelijk elke dag op pad om te zorgen dat onze koks aan de slag kunnen. Ons streven is om in ons restaurant voor 80 tot 100 procent gebruik te maken van producten die anders verspild zouden worden, en tot nu toe is dit altijd gelukt.

Wij werken hiervoor samen met 160 verschillende winkels van Albert Heijn. Hun onverkochte producten komen terecht bij het retourencentrum van Albert Heijn in Zaandam. Daar halen wij de producten vervolgens op. Deze vervoeren we naar ons Food Rescue Center waar we de bruikbare producten selecteren en sorteren. Het gaat hier om allerlei soorten groente, fruit en aardappelen die niet meer verkocht kunnen worden maar nog helemaal prima zijn en aan alle voedselveiligheid voldoen.

Brood van één dag oud, kaas en eieren tegen de houdbaarheidsdatum aan halen wij met de fiets op bij een paar plaatselijke Albert Heijn-vestigingen.

Daarnaast krijgen wij ook groente en fruit geleverd van Bakker Barendrecht. Dit is een distributiebedrijf die levert aan Albert Heijn. Als de vraag namens Albert Heijn kleiner is dan het aanbod, blijft het distributiecentrum met grote partijen vers groente en fruit zitten. En Instock is de beroerdste niet om deze te rescuen 😉

Vlees komt van het distributiecentrum van Albert Heijn. Zij hebben soms producten die ze niet meer naar de winkel kunnen sturen vanwege een overschot of een korte houdbaarheidsdatum. Vis halen we op bij een producent/verpakker die om diverse redenen soms een overschot heeft.

Ook lang-houdbare producten redden we van het distributiecentrum van Albert Heijn, waarvan de verpakking is beschadigd tijdens het verzamelen’. Die producten kunnen niet meer verkocht worden, maar zijn afgezien van de verpakkingsschade nog piekfijn in orde. Denk hierbij aan pasta of frisdrank. Al onze leveranciers helpen ons om heerlijke en verrassende gerechten te kunnen maken. Producten die we nog inkopen om een gerecht af te maken zijn bijvoorbeeld olijfolie, boter of zuivel.

Ten slotte helpt Heineken ons aan bier met een korte houdbaarheidsdatum. Onze wijnen zijn vaak ‘restpartijen’ van Albert Heijn waarvan niet genoeg is om het nog in het assortiment te houden. Bijna al onze chocolade komt van Tony’s Chocolonely; onze voormalige buren op het Westergasterrein. Wij halen bij Tony’s Chocolonely product samples of partijen op, die over zijn van bijvoorbeeld Valentijnsdag, Pasen of Sinterklaas.

 

Steeds meer filialen en andere producenten van Albert Heijn sluiten zich bij Instock aan: inmiddels zijn dit er al meer dan 160! Door de komst van het Food Rescue Center, het sorteercentrum van Instock, is het mogelijk om dit in goede banen te leiden. Hierdoor hebben we meer zekerheid op een vaste instroom. Daarom is het onze chefs gelukt om een vaste lunchkaart van gered voedsel samen te stellen. Je kan dagelijks van Ambachtelijke Granola, Hemelse Wentelwafels, een knapperige Visburrito, pittige Shakshuka, Falafel Fattoush of Chipotle Nacho’s genieten.

De invulling van het diner vind je op de borden in de restaurants. Rond 17.00 uur is het menu voor de avond bekend in het restaurant, je kunt altijd even bellen als je nieuwsgierig bent!

 

Al het eten wat je bij ons eet is helemaal goed. Hierin volgen wij de regels van de Voedsel en Warenautoriteit. Veel mensen denken dat wij producten gebruiken die over de datum zijn. Dat is echter niet het geval. Het gaat vaak om overschot of producten met een schoonheidsfoutje. Wij moeten aan dezelfde voedselveiligheidseisen voldoen als elk ander restaurant.

Qua voedselverspilling kun je onderscheid maken tussen bruikbare en onbruikbare voedselverspilling. Onbruikbaar is al het eten dat daadwerkelijk niet meer te consumeren is volgens de voedselveiligheid richtlijnen, zoals vlees dat over de houdbaarheidsdatum is. Bruikbare verspilling is het eten dat wordt weggegooid terwijl dit nog wel geschikt is voor consumptie.

Wij gebruiken uiteraard alleen dit bruikbare deel van verspilling. Je kunt hierbij denken aan brood van een dag oud, een net sinaasappelen waar één slechte in zit maar de rest prima is en een bloemkool of witlof die iets verkleurd is en daardoor niet meer wordt verkocht. Maar ook vlees dat een korte houdbaarheidsdatum heeft om nog naar de winkels verstuurd te worden.

Nee, zeker niet. Wij stimuleren het juist om producten naar de Voedselbank te sturen. Hoe minder verspilling, hoe beter! Maar (helaas) is er veel meer voedselverspilling dan dat de Voedselbank aan kan. Instock heeft goed contact met de Voedselbank, en wij proberen hun werkzaamheden te versterken. Bijvoorbeeld door ze in contact te brengen met potentiële leveranciers, of door onze kennis te delen omtrent het logistieke ophaalproces.

Wij vinden het erg belangrijk om als Instock toegankelijk te zijn voor iedereen, dus ook voor bijvoorbeeld mensen die afhankelijk zijn van de Voedselbank. Daarom geven wij de gasten de gelegenheid om €12,50 te doneren. Wij verdubbelen dit en schrijven een Instock cadeaukaart uit. Deze cadeaukaarten worden overhandigd aan de Voedselbank-coördinator, die er weer voor zorgt dat ze bij de cliënten terecht komen. Zo kunnen ook zij van een avondje uit genieten. Dit proces verloopt geheel anoniem, wij gebruiken namelijk dezelfde cadeaukaart voor hen als voor ieder ander.

Wij geloven dat we voedselverspilling niet kunnen verminderen door alleen eten te doneren. Er moet structureel iets veranderen. We willen mensen laten nadenken over ons voedselsysteem en hoe iedereen hier een aandeel in heeft. Wij denken dat we met ons initiatief een positieve manier hebben gevonden om zoveel mogelijk mensen hierin te betrekken.

Groente en fruit dat wij gebruiken voor onze gerechten, krijgen wij van 160 verschillende Albert Heijns en diverse andere producenten. Wij krijgen deze producten, omdat dit anders verspild zou worden. Hoewel dit een heel gunstig businessmodel lijkt, hebben wij weer andere kostenposten, die andere restaurants niet hebben.

Je kunt hierbij denken aan hogere personeels- en transportkosten. Zo hebben wij een Food Rescue Center in Westzaan, waar wij alle producten die binnenkomen moeten sorteren. Vervolgens brengt een Food Rescue Driver de gesorteerde producten langs bij de restaurants en moeten de chefs met deze wisselende producten weer een nieuw menu bedenken én communiceren. Bovendien draagt Instock bij aan de circulaire economie. Hier gaat veel tijd, liefde en aandacht inzitten. En dat is natuurlijk onbetaalbaar ;).

Wij (Bart, Selma, Freke en Merel) hebben als vier werknemers van Albert Heijn ons idee in februari 2014 gepresenteerd aan de directie van Albert Heijn. Wij wonnen hiermee het Beste Idee van Young Ahold en gaven gelijk aan: ‘we willen dit ook daadwerkelijk gaan doen!’. De directie vond het een sympathiek plan en staat achter onze missie om verspilling tegen te gaan. Bovendien vinden ze het belangrijk om ondernemerschap te stimuleren. Albert Heijn steunt Instock door de bestuursleden (Bart, Selma en Freke) door te betalen en te helpen bij de investering van nieuwe initiatieven. Wij vinden het belangrijk dat een goed idee op zichzelf kan staan. De dagelijkse operatie draait dan ook financieel geheel zelfstandig.

In september 2017 openden wij het Food Rescue Center in Westzaan. Hier wordt groente en fruit vanuit 160 Albert Heijn filialen en andere producenten verzameld en gesorteerd. Vervolgens wordt ‘de oogst’ in een speciale webshop ingevoerd en kunnen onze restaurants en andere cateraars hun bestelling plaatsen. Dit wordt vervolgens zo snel mogelijk door onze Food Rescue Drivers bij de cateringbedrijven en restaurants afgeleverd. Op deze manier kunnen zij snel aan de slag om het geredde groente en fruit om te zetten in heerlijke, creatieve gerechten.

Hier hebben wij verschillende doelen voor. Ten eerste, gaat veel groente en fruit – hetgeen dat we zelf niet gebruiken in onze restaurants en niet door of externe partijen wordt besteld – naar de Voedselbank. Maar wij zijn ook aangesloten bij de Buurtbuik, hier wordt overgebleven voedsel verdeeld onder buurtbewoners. Zo wordt er gewerkt aan een betere buurt; buurtbewoners worden bijeengebracht en tegelijkertijd strijden zij tegen voedselverspilling. Als we echt geen bestemming kunnen vinden voor de producten, komen we bij de laatste stap: groente en fruit worden omgezet in biogas.  

We willen ons in de toekomst verder focussen op het gebruik van reststromen. De restaurants zijn enkel een middel om dit te doen, geen doel op zich. Met de komst van het Food Rescue Center in 2017 kunnen ook grote restaurants en cateraars voedselverspilling op de kaart zetten. Want als de horeca samen gaat werken, kunnen we echt impact gaan maken. Hoe mooi zou dat zijn? We hopen in 2030 samen 50 miljoen kilo voedsel van de verspilling hebben gered.

Daarnaast adviseren we, met name Albert Heijn, hoe je verspilling kan voorkomen en als het er is, hoe je dit dan een zo hoogwaardig mogelijke nieuwe bestemming kan geven. Het zou normaal moeten worden om de potentie van deze reststromen volledig te benutten.

We blijven bovendien bijdragen aan het bewustzijn rondom het thema voedselverspilling door het geven van presentaties, masterclasses, educatieprojecten en het uitgeven van ons kookboek.

Ten slotte blijven we kansen zien voor unieke producten gemaakt van reststromen, waar Pieper Bier, Bammetjes Bier en Instock Granola voorbeelden van zijn.