Staat jouw vraag niet in de Q&A?
Stel hem via Facebook, Twitter of mail naar info@instock.nl
Een derde van al het voedsel wordt verspild. Wij willen voedselverspilling op de kaart zetten! Bij onze groothandel voor geredde producten ‘InstockMarket’ vangen we reststromen op en creëren we enerzijds voor telers, producten en tussenhandelaren zoveel mogelijk waarde en helpen we anderzijds horeca aan verrassend goede producten voor de beste prijs.
Daarnaast hopen wij ook bij te dragen aan de bewustwording over voedselverspilling, op een leuke en positieve manier, want eten gaat om genieten! Wij zien dat we in de afgelopen decennia steeds verder van ons eten af zijn komen te staan. In deze tijd hoeven we niet veel moeite voor ons eten te doen, we hebben veel keuze en er is voedsel in overvloed. Wij hopen eten weer dichterbij te brengen door middel van de kookboeken Instock Cooking en Circular Chefs, Pieper- en Bammetjes Bier en onze Instock Granola.
Met het weggooien van eten gaat het niet alleen om de verspilling van geld of het product zelf. Ook de energie die in de teelt, verpakking, koeling en bereiding van voedsel is gestoken gaat verloren bij het weggooien. Uit onderzoek van het FAO (Food and Agriculture Organization) komt naar voren dat wereldwijd elk jaar 1,3 miljard ton voedsel verloren gaat. De Nederlandse consument verspilt thuis zo’n 41 kilo per persoon per jaar aan eten. Dit komt neer op zo’n €2,5 miljard per jaar in Nederland. Voedselverspilling is een issue in de gehele voedselketen, van boer tot consument. Wat ons betreft is samenwerken met alle verschillende partijen de beste manier om het probleem tegen te gaan, in combinatie met creatief ondernemerschap.
Huishoudens zijn verantwoordelijk voor 42% van al het voedsel wat verspild wordt. Dat is gigantisch! Daarom willen we bij Instock voedselverspilling op de kaart zetten. Dit doen we op de volgende manieren:
- Met ons kookboek ‘Instock Cooking’. Hierin leggen wij uit hoe je kan koken zonder iets te verspillen, mede dankzij conserveringstechnieken zoals roken, drogen, fermenteren, pekelen en inmaken. Hierdoor kan je de houdbaarheid van producten enorm verlengen!
- Met ons kookboek ‘Circular Chefs’. We vertellen hierin hoe je zo klimaatvriendelijk mogelijk kan koken. Aan de hand van vijf principes en vele recepten van topkoks zoals Joris Bijdendijk en Estée Strooker nemen we je mee in de wereld van circulair koken.
- Allerlei tips & tricks delen we op onze social media kanalen, zoals Facebook, Instagram en Twitter.
- Je kan niet vroeg genoeg beginnen met de bewustwording van voedselverspilling. Daarom heeft Instock een lespakket voor basisscholen samengesteld die gratis door leraren te downloaden is via instock.nl/lespakket-voedselverspilling/
Bij het Food Rescue Center van InstockMarket worden alle producten elke dag gecheckt op kwaliteit. Hierin volgen wij de regels van de Voedsel en Warenautoriteit. De producten die er bij het Food Rescue Center binnenkomen zijn vaak overschotten of producten met een schoonheidsfoutje. Hier gaan we zorgvuldig mee om en zo zorgen we dat de foodprofessionals mooie producten binnen krijgen waar ze mooie gerechten van kunnen maken.
Qua voedselverspilling kun je onderscheid maken tussen bruikbare en onbruikbare voedselverspilling. Onbruikbaar is al het eten dat daadwerkelijk niet meer te consumeren is volgens de voedselveiligheid richtlijnen, zoals vlees dat over de houdbaarheidsdatum is. Bruikbare verspilling is het eten dat wordt weggegooid terwijl dit nog wel geschikt is voor consumptie.
Wij gebruiken uiteraard alleen dit bruikbare deel van verspilling. Je kunt hierbij denken aan een net sinaasappelen waar één slechte in zit maar de rest prima is of een bloemkool of witlof die iets verkleurd is en daardoor niet meer wordt verkocht. Maar ook vlees dat een korte houdbaarheidsdatum heeft om nog naar de winkels verstuurd te worden.
We hebben veel samenwerkingen met telers, producten en tussenhandelaars waar we erg trots op zijn:
- We werken met bijvoorbeeld Bakker Barendrecht, een bedrijf die groente en fruit verpakt en levert aan de supermarkt. Hun overschot leveren ze aan de voedselbank, maar die kan helaas niet alles ophalen. Wat er overblijft geven wij alsnog een goede bestemming.
- We werken met een aantal grote en kleine telers. Bijvoorbeeld de pompoen teler Dennis de Weerd, hij heeft altijd pompoenen die volgens zijn afnemers te klein zijn. Wij nemen ze met liefde aan!
- Vlees en vis komt van diverse leveranciers (bijvoorbeeld Marley Spoon of Jan van As) die om verschillende redenen blijven zitten met onverkochte producten. Bijvoorbeeld de minder mooie stukjes zalm (die andere horeca liever niet heeft, maar net zo lekker smaken) of de lekkerbek die niet in de verpakking past. Soms zijn het ook gewoon producten die de leverancier niet meer naar de winkel kan sturen vanwege een overschot of een te korte houdbaarheidsdatum.
- Regelmatig halen we chocolade op van Tony’s Chocolonely; onze voormalige buren op het Westergasterrein. Dit zijn dan bijvoorbeeld producten die over zijn (van Valentijnsdag of Sinterklaas) of een verkeerde verpakking hebben.
We zouden willen dat onverkochte producten en overschotten maximaal benut worden door alle spelers uit de voedselketen én dat wij niet nodig zouden zijn om deze stroom op te vangen. Dit is momenteel alleen nog niet realistisch. Door bijvoorbeeld een weersomslag kan de vraag naar producten veranderen, of heeft een teler opeens meer oogst dan verwacht. Wij zijn blij dat we nu een vangnet kunnen zijn voor de onverkochte producten en overschotten. Daarnaast zijn we blij dat we, doordat we steeds professioneler te werk kunnen gaan, steeds meer eten van de verspilling kunnen redden en steeds meer mensen kunnen bereiken met ons verhaal. Maar het belangrijkste doel blijft het voorkomen van voedselverspilling, zodat er niets meer te redden valt!
Integendeel. Wij stimuleren het juist om producten naar de Voedselbank te sturen. Hoe minder verspilling, hoe beter! Maar (helaas) is er veel meer voedselverspilling dan dat de Voedselbank aan kan. Instock heeft goed contact met de Voedselbank, en we doneren 20% van de producenten aan de voedselbank. Daarnaast proberen wij hun werkzaamheden te versterken. Bijvoorbeeld door ze in contact te brengen met potentiële leveranciers, of door onze kennis te delen omtrent het logistieke ophaalproces.
Wij geloven dat we voedselverspilling niet kunnen verminderen door alleen eten te doneren. Er moet structureel iets veranderen. We willen mensen laten nadenken over ons voedselsysteem en hoe iedereen hier een aandeel in heeft. Wij denken dat we met ons initiatief een positieve manier hebben gevonden om zoveel mogelijk mensen hierin te betrekken.
Bart, Selma, Freke en Merel hebben als vier werknemers van Albert Heijn het idee voor Instock in januari 2014 gepresenteerd aan de directie van Albert Heijn. Albert Heijn heeft ons de eerste 4 jaar financieel gesteund tijdens het opzetten van Instock. Inmiddels zijn we volledig zelfstandig.
We zijn gestart met InstockMarket om meer impact te kunnen maken. Via InstockMarket kunnen chefs nu eenvoudig aan geredde producten komen, het enige wat ze hoeven te doen is iets creatiever koken. Ons doel is om in 2024 aan 1000 chefs geredde producten te leveren. Hiermee redden we dan jaarlijks 5 miljoen kilo met eten. Daarnaast staan we altijd open voor product ontwikkeling voor nieuwe circulaire producten, waar Pieper Bier, Bammetjes Bier en Instock Granola voorbeelden van zijn.