RECEPT: KIMCHI TOSTI
In deze blog lees je het recept voor onze beruchte kimchi tosti. Kimchi is gefermenteerde kool. Dat klinkt exotisch, maar veel alledaagse producten zijn gefermenteerd, zoals zuurkool, yogurt, bier, tabasco, kaas, chocolade, koffie. Van origine is kimchi gemaakt van Chinese kool, maar eigenlijk kun je het van elk soort kool maken. Een verrassende manier om deze Koreaanse lekkernij te eten is op een tosti. Want ja, wat smaakt er niet heerlijk op een tosti?
Ingrediënten (2 personen)
- Chinese kolen (ca. 1 kilo)
- 8 el zout
- 6 el suiker
- 100 g verse gember (fijngesneden)
- 100 g knoflookpuree (vers of uit een tube)
- 120 ml vissaus
- 120 ml sojasaus
- 4 plakken oude kaas
- 4 sneetjes brood
Keukenspullen
- Vergiet
- 2 weckpotten á 1,5 liter
- Keukenpapier
Bereiden
- Snijd voor de kimchi de kool in repen. Doe in een ruime kom en meng met het zout en de suiker. Laat minimaal 2 uur staan.
- Meng de gember, knoflookpuree, gochujang, vissaus, sojasaus, zout en suiker tot een marinade.
- Spoel het zout en suiker van de kool. Laat uitlekken in een vergiet en druk het laatste vocht eruit. Voeg toe aan de marinade en meng. Doe in bakjes of weckpotten en zorg ervoor dat de kool bedekt is met de marinade.
- Laat de kool ca. 3 dagen op kamertemperatuur fermenteren. Kijk iedere dag even. Proef na 3 dagen. Als je tevreden bent kun je het in de koelkast (in een luchtdicht bakje of weckpot) maximaal 2 weken bewaren.
- Bak de bacon in een koekenpan met dikke bodem en laat uitlekken op keukenpapier. Bewaar het vet. Bouw je tosti op met de kaas, 2 el kimchi en bacon. Bak ongeveer 5 min. per kant op laag vuur in het achtergebleven bakvet en voeg eventueel boter of olie toe als het te droog wordt. Beste tosti ooit.
Bereidingstip:
Je mag ook meer of minder knoflook, peper en gember gebruiken. Experimenteer en kijk wat je het lekkerst vindt
Variatietip:
In plaats van gochujang kun je ook 1 el gedroogde chiliflakes gebruiken.