Misschien heb je het in de krant voorbij zien komen. “Selma Seddik valt in de Nederlandse delegatie het meest op: vrouw, onder de 30 en oprichter van Instock, een restaurant dat voedselverspilling tegen gaat.” In Davos tijdens het congres van het World Economic Forum gaan wereldleiders, de top van het bedrijfsleven en wetenschappers met elkaar gesprek. Sinds 2011 worden er jaarlijks ook 50 Global Shapers uitgenodigd. De helft van de wereldbevolking is jonger dan 27 en het is belangrijk dat zij mee bepalen hoe de wereld van morgen eruit ziet. Wij vonden dit natuurlijk een bijzonder moment om onze stem te laten horen. Selma vertelt hoe ze deze afgelopen week heeft beleefd.
“De vierde industriële revolutie
Het thema van dit jaar is de vierde industriële revolutie. Wat is er mogelijk door nieuwe technologische ontwikkelingen? Hoe gaat robotica, kunstmatige intelligentie en virtual reality onze levens veranderen? Naast aandacht voor innovatie ging het ook over de samenwerking tussen Europese landen, stabiliteit in het Midden-Oosten, gelijkheid tussen man en vrouw, en de effecten van klimaatverandering. Conclusie: hoe intelligenter machines worden hoe belangrijker het is dat leiders met wijsheid en empathie beslissingen maken. Ik was erg onder de indruk van Justin Trudeau, de jonge Minister President van Canada. Maar ook Jack Ma de oprichter van Alibaba is vooruitstrevend in zijn kijk op de toekomt van commercie.
Heel weinig slapen en heel veel visitekaartjes uitwisselen.
Een dag in het leven in Davos begint vroeg. Om 7 uur zijn de eerste rondetafelgesprekken. Je agenda goed inplannen is belangrijk, gedurende de hele dag zijn er tegelijkertijd verschillende paneldiscussies op andere locaties. Maar je kan ook via de speciale World Ecnomic Forum app persoonlijke afspraken inplannen met anderen. Het thema van dit jaar werd tot leven geroepen door een virtual reality film. Deelnemers kregen een bril waarmee je in de film stapt en zowel 360 graden om je heen kan kijken maar ook naar de grond en de hemel. Ook werd de prijswinnende Japanse robot Hubo gedemonstreerd. Deze robot kan lopen, rijden op wielen en dingen vastgrijpen. Als de avond valt is de dag nog niet voorbij. Tijdens het congres worden de winkels, cafés en hotellobby’s van het skidorp ingericht door landen en bedrijven die daar borrels organiseren.
Voedselverspilling op de kaart
Voor mij waren vooral de sessies over ons voedselsysteem van belang. Om ons voedselsysteem te verbeteren moeten we oplossingen bedenken voor verschillende uitdagingen: gezonder eetpatroon in de Westerse wereld, ondervoeding in Afrika en Azië en voedselverspilling. Nog steeds wordt één derde van al het voedsel wat wij produceren weggegooid. Ik heb gezien wat de impact is van industrialisatie op onze aarde. Via een groot scherm werden satelliet beelden van de afgelopen 20 jaar achterelkaar laten zien. Daarmee werd goed duidelijk wat landbouw doet met Brazilië, hectaren aan regenwoud worden daar jaarlijks gekapt. Ook het meer bij Los Angeles is door de groei van de stad significant gekrompen, schone watervoorziening wordt steeds schaarser. Door eten weg te gooien gebruiken we vruchtbaar land en schoon water dus voor niets.
En nu?
Gaat deze ontmoeting in Davos wereldproblemen oplossen? Wat ik heb gemerkt is dat door zoveel kennis en ervaring samen te brengen, veel interessante gesprekken ontstaan. Maar wat gaat er vervolgens daadwerkelijk veranderen is de vraag. Ik denk wel dat door de contacten die er ontstaan oplossing bedacht worden. Interessant is dat er sinds kort steeds meer aandacht is voor jonge mensen in Davos. Veel mensen die ik heb ontmoet waren erg enthousiast over het sociaal ondernemerschap achter Instock. Social Enterprises dragen een oplossing aan voor een probleem door er een verdienmodel omheen te creëren. Hippies met een business plan, zoals Daan Roosegaarde al noemde in het NRC. Geld is dan geen doel op zich maar wel een middel om dat probleem op te lossen. Op het moment dat food surplus meer geld gaat opleveren, dan is het probleem van voedselverspilling binnen no time opgelost. Dat geeft hoop.”