Support Your Locals box

Support Your Locals: de bijdrage van Instock

Abbey Visser Stagiaire Community Management
16 april 2020

Support Your Locals: de bijdrage van Instock

Gespot in de reclame op televisie, in diverse tijdschriften en kranten en op meerdere social media kanalen: Support Your Locals. Met dit initiatief zijn we kort geleden begonnen toen we hoorden dat de Instock deuren vanwege het coronavirus tijdelijk moesten sluiten. Benieuwd hoe dit initiatief tot stand is gekomen en wat wij als Instock hier nu precies aan bijdragen? In deze blog lees je er alles over!

Support Your Locals

Het begin van iets nieuws

We zaten met onze handen in het haar: wat nu? Hoe kunnen we nog inkomsten genereren terwijl we wel nog een hoop kosten maken? En sterker nog: hoe kunnen we onze missie om voedselverspilling te verminderen blijven doorzetten? Gelukkig konden we onze zorgen al snel omzetten in een positieve uitdaging. Er volgde al snel een brainstormsessie, waarna vriend en collega Samuel Levie (oprichter van het Voedselkabinet en Brandt & Levie) contact met ons opnam. Hij zat ineens met producten die geen bestemming in de horeca meer konden krijgen. We besloten de handen ineen te slaan en een kijkje in ons netwerk te nemen. Want niet alleen wij waren wij de dupe van het nieuws; nee, als we een stukje teruggaan in de voedselketen zien we ook dat veel lokale producenten voor een groot probleem kwamen te staan.

Support Your Locals

In minder dan 48 uur stond het initiatief Support Your Locals online. Op deze website kan men een compleet boodschappenpakket bestellen. De consument krijgt vervolgens een box vol lekkere, ambachtelijke (en deels biologische) producten thuisbezorgd en support tegelijkertijd de lokale producent. Een win-win situatie was geboren.

Er volgde een complete rollenwissel binnen het Instock team. Restaurant Manager Sven is verantwoordelijk voor het inpakproces, de Community en Product Management afdeling vormen samen de klantenservice, Operationeel Manager Lisa zorgt ervoor dat alles op rolletjes verloopt en een deel van de Instockies helpt mee met het inpakken van de boxen. Al met al was het voor iedereen even omschakelen, maar voor alle pakketten die nu al verkocht zijn (as we speak meer dan 7.000!), is dat het zeker waard.

De bijdrage van Instock

Eén ding is zeker: bij Instock houden we ervan om mensen blij te maken met lekker eten, maar we houden niet van voedselverspilling. Onze missie om voedselverspilling te verminderen, willen we dan ook zeker door blijven zetten. Heb je groenten en fruit in je Support Your Locals Box met een iets andere vorm, kleur of grootte? Grote kans dat deze van ons komen! Waar normaal onze chefs de mooiste gerechten maken van geredde ingrediënten, kun jij hier nu zelf thuis mee aan de slag!

Support Your Locals Instock product

Het inpakpaleis: Instock Food Rescue Center

Op ons Food Rescue Center worden – net zoals altijd-  onverkochte producten verzameld en gesorteerd. Nu gaat dat net ietsje anders, want naast het eten dat wij normaal redden voor de restaurants, komen daar nu iedere dag een hoop andere producten bij afkomstig van lokale producenten. Ofwel: we kunnen nóg meer eten van de voedselverspilling redden, want aangezien deze mooie producten niet meer bij de horeca terecht komen, kunnen we ze dankzij de Support Your Locals boxen toch nog een nieuwe bestemming geven.

Food Rescue Center
Het inpakken van de boxen op het Food Rescue Center – natuurlijk conform alle richtlijnen.

Sla uit Spanje?

Met dit initiatief maken wij ons hard voor de lokale ondernemer. Daarom trad er terecht enige verwarring op toen sommigen van jullie een slakrop uit Spanje in hun box ontvingen. Dat is toch geen lokaal product!? Dat klopt zeker, maar ook horeca toeleveranciers hebben het in deze tijd lastig. Deze toeleveranciers werken vaak samen met producenten uit andere landen. Door producten van de toeleveranciers aan de Support Your Locals box toe te voegen, blijven deze – lokale –  bedrijven ook overeind staan.

Voor ieder wat wils

In onze restaurants vinden we het belangrijk dat er voor ieder wat wils is. Zo staan er bijvoorbeeld zowel vegetarische als veganistische gerechten op de kaart, maar is er ook iets lekkers voor de vlees- of visliefhebber. Met de boxen willen we hetzelfde gevoel creëren. Naast de algemene box schoten verschillende boxen als (geredde) paddenstoelen uit de grond: de vegetarische box, borrelbox en een Paasbox waren een feit!

Support Your Locals - borrelbox
Support Your Locals Borrel Box

Support Your Locals NL

Niet alleen onze boxen in Amsterdam waren een feit! In heel Nederland kwamen er in no time verschillende Support Your Locals initiatieven op. In heel Nederland kun je nu de lokale ondernemer steunen. Op https://supportyourlocalsnl.nl/ kun je zien welke initiatieven in jouw regio te vinden zijn. De lijst is eigenlijk te groot om ze hier op te noemen 😉.

En we hebben nog meer leuk nieuws! Want sinds vorige week is de Support Your Locals commercial te zien op televisie. Heb jij ‘m al gezien?

Ondertussen bij de restaurants…

De andere Instockies blijven ook niet stilzitten; zij zorgen ervoor dat de Instock restaurants summer ready zijn zodra de deuren weer open mogen. Wat kun je verwachten? Restaurant Managers Daan en Zoë zorgen voor een zomerse make-over van de restaurants en (Sous-) Chefs Andreas, Chris, Maaike, Sven en Leonie zijn aan het experimenten met heerlijke gerechten die binnenkort nieuw op de menukaart zullen staan. Mocht je niet kunnen wachten op deze lekkere gerechten? Doe dan mee met Instock Home! De Instock Chefs hebben een hoop lekkere recepten voor je bedacht, die je thuis makkelijk kunt klaarmaken! Oftewel: je wordt je eigen chef aan huis. En om het nog leuker te maken: (bijna) alle ingrediënten kun je terugvinden in de Support Your Locals box!

In deze blog kreeg je een kijkje achter de schermen van Support Your Locals. Wil je nog meer weten en zien? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Twitter.

 We willen je via deze weg (nogmaals) bedanken voor jouw support. Het is overweldigend om te zien hoe jullie ons en anderen helpen tijdens deze bizarre tijd. Daar krijgen we energie van!