instock op eigen benen

Terugblik 2018 en vooruitblik 2019 Instock 

Freke van Nimwegen Mede-oprichter
2 januari 2019

Terugblik 2018 en vooruitblik 2019 Instock

We zijn met een frisse blik 2019 weer in gegaan. Inmiddels is iedereen weer helemaal bijgekomen van de feestdagen en zijn we weer klaar voor een nieuwe start. Daarom leek dit ons een goed moment om stil te staan bij wat we in 2018 hebben meegemaakt met Instock. Wat hebben we mooie momenten gehad. Natuurlijk horen bij hoogtepunten  ook mindere momenten, maar nog steeds maken we samen met onze gasten impact door voedselverspilling letterlijk en figuurlijk op de kaart te zetten. En daar zijn we jullie erg dankbaar voor. In 2019 zetten we onze missie stevig voort. We hebben een aantal mooie vooruitzichten en doelen voor ogen voor het jaar 2019. In dit blog geven we je een tipje van de sluier.

Kilo’s redden

We vierden dit jaar dat we een half miljoen kilo eten van de verspilling hebben gered. De burgemeesters van Utrecht en Den Haag namen in onze restaurants de laatste hap naar de half miljoen. Na dit hoogtepunt, passeerden we nog een mijlpaal met de kiloteller. In 2018 hebben we namelijk de 600.000 kilo met gered eten gepasseerd. Dat hadden we nooit alleen kunnen doen. Natuurlijk waren er in onze restaurants in Amsterdam, Utrecht en Den Haag op het ene moment meer gasten dan op het andere moment. Zo merkten we dat het in de zomermaanden wat rustiger was. Gelukkig merken we dat we weer meer gasten mogen ontvangen nu de scholen weer begonnen zijn. We zijn erg blij dat we samen met onze gasten dit mooie aantal hebben kunnen bereiken en we kijken er naar uit om in 2019 nog veel meer eten te redden. Het was ook het jaar waarin we gered groente en fruit aan vele andere chefs zijn gaan leveren, waardoor steeds meer horeca voedselverspilling op de kaart gezet wordt. We zijn er erg blij mee dat we op deze manier samen met andere horecaondernemers meer verspilling kunnen tegengaan.

instock in 2018

Een uitdaging die schuilt in het redden van eten op grote schaal is de logistiek. Doordat we nu ook rechtstreeks producten ophalen van de teler, kunnen we op grotere schaal eten redden. Dat betekent dat we ook meer ruimte nodig hebben om de producten te sorteren om ze vervolgens weer onder te brengen bij andere restaurants. Wij zijn dan ook op zoek naar een nieuw Food Rescue Center, dat ons een grotere capaciteit te bieden heeft.

Tomaten reddingsactie

Weet je nog van de tomatenreddingsactie? Zes miljoen cherrytomaatjes dreigden verspild te worden. Een groot dieptepunt. Gelukkig waren er heel veel mensen die ook vonden dat dit niet mocht gebeuren en na slechts één oproep via Facebook was de reddingsactie in gang gegaan. Massaal kwam iedereen naar onze restaurants om tomaatjes te redden. De actie bleef ook niet onopgemerkt bij de pers. De tomaatjes zijn uiteindelijk allemaal gered, waardoor dit dieptepunt gelukkig toch nog werd omgebogen tot een memorabel hoogtepunt.

We zijn natuurlijk erg blij dat we samen zo veel tomaatjes hebben kunnen redden. Helaas kunnen we niet altijd de rol  vervullen die we zouden willen vervullen wanneer er producten verspild dreigen te worden. Het is elke keer weer een afweging of het om logistieke redenen mogelijk is om eten te redden. We moeten veel factoren overwegen, zoals de afstand die we moeten afleggen om de producten op te halen. Toch doen we ons best om zo veel mogelijk eten te kunnen redden!

instock in 2018

Events en catering

We zijn erg blij dat we met ons geredde eten op zo veel mooie evenementen mogen staan. De Food Truck geeft mensen vaak een complete ervaring. Een mooi hoogtepunt voor ons waren de resultaten van de feedbackformulieren die wij ontvangen van onze zakelijke gasten na een event bezoek aan Instock of van onze catering een feedbackformulier. Daar kwam uit dat 95% van onze zakelijke gasten ons zou aanbevelen. Daar zijn we ontzettend blij mee! Maar natuurlijk waren er ook minder mooie momenten. Het afgelopen jaar leek even alsof de oude vertrouwde Food Truck het loodje zou leggen. Terwijl we onderweg waren met de Food Truck om lekker eten te verzorgen op een event, begaf de truck het helaas. Gelukkig kon hij nog gerepareerd worden bij de garage en konden we daarna weer voedselverspilling op de kaart zetten door heel Nederland. En hoe!

instock in 2018

Verspilling is verrukkelijk

In 2018 lanceerden 18 ondernemers het samenwerkingsplatform  Verspilling is Verukkelijk. Dit is een platform van ondernemers die oplossingen bieden voor voedselverspilling. Wij pakken voedselverspilling aan door te laten zien dat het anders kan! En dat gaat goed, want er is al een Verspilling is Verrukkelijk schap in de supermarkt! In dit schap vind je ook ons eigen producten terug: Pieper Bier, Bammetjes Bier en Instock Granola

instock in 2018

Aan de slag met circulair koken

Eind november 2018 brachten we ons tweede kookboek Circular Chefs uit. Wat een prachtige manier om het jaar mee af te sluiten! Met Circular Chefs gaan we nog een stapje verder dan met ons vorige kookboek Instock Cooking. Met Circular Chefs ga je aan de slag gaan met Circulair, oftewel klimaatvriendelijk koken. We zijn blij dat we op deze manier de boodschap mogen verspreiden. Inmiddels is de tweede druk zelfs al binnen!

instock in 2018

Ook dit jaar bleven we niet onopgemerkt…

In 2018 hebben we mede dankzij onze community een paar mooie prijzen in de wacht mogen slepen. Instock is tweede geworden bij de People’s Choice Award van The Circulars 2018, we stonden met Instock in de Sproutchallenger50 en Selma stond als Gamechanger in de Food100-2018. We zijn erg dankbaar dat we deze prijzen in de wacht mochten slepen.

Naast een paar mooie prijzen, zijn we ook erg blij andere mogelijkheden waardoor we onze missie voor een breder publiek kunnen verspreiden. Aan het einde van 2018 kwamen we met Circular Chefs in de uitzending van RTL Boulevard en vertelde Bart over Instock bij 5 Uur Live. We zijn erg dankbaar dat we onze boodschap mochten verkondigen voor zo een breed publiek, zodat we steeds meer mensen hopen te inspireren om te gaan voor een circulaire levensstijl, waar circulair koken onderdeel van is.

Sneak preview naar 2019

Wat we gaan we bereiken met Instock in 2019? We hopen we net als in 2018, veel eten van de verspilling te redden samen onze gasten. Daarnaast hopen we veel mensen te inspireren om circulair te koken. We hopen een nieuw Food Rescue Center te vinden. Ook houden we onze ogen open voor  mooie locaties om een nieuw restaurant te openen. Heb jij de gouden tip? We horen het natuurlijk graag. Wij zijn helemaal klaar voor een nieuw jaar, waarin we onze missie voortzetten. 2019: let’s go!