oud brood

Instockie’s zero waste tip #3: crumble, pesto en gnocchi van oud brood

25 januari 2018
Chef Sil Peppelenbosch geeft drie tips voor oud brood

Heb jij iets meer brood ingeslagen voor de feestdagen dan jullie op hebben gekregen? En sta je op het punt om deze droge sneetjes weg te gooien? Wacht hier dan nog even mee. Instock chef Sil heeft namelijk drie heerlijke recepten voor oud brood voor je! Zo hoef jij helemaal niks in de prullenbak te laten verdwijnen en kun je op deze derde kerstdag jezelf (en misschien ook wel anderen) verwennen met deze lekkere zero waste gerechten.

#1 Crumble

Benodigdheden
100 gr oud brood
4 el rietsuiker

Recept
Maak het oude brood klein en doe dit in een pan met de rietsuiker. Bak dit al roerend op medium vuur voor ongeveer vijf minuten. Verdeel de crumble gelijkmatig over een bakpapiertje en laat het afkoelen. Deze knapperige crumble is heerlijk door de yoghurt of bij een dessert. Probeer het bijvoorbeeld eens over je apple crumble!

Psst.. chef Sil gebruikt altijd rietsuiker i.p.v. gewone suiker omdat dit nog mooier karamelliseert!

#2 Bread crum pesto

Benodigdheden
200 gr basilicum
50 gr peterselie
120 gr munt
25 gr oud brood
2 teentjes knoflook
50 gr Parmezaanse of harde kaas
scheut olijfolie
1 tl zout

Recept
Knijp de knoflookteentjes uit en maak het brood klein. Voeg alle andere ingrediënten toe en maak hier een gladde pesto van in een vijzel of keukenmachine. Proef de pesto even en voeg naar smaak peper en zout toe. Wil je de pesto bewaren? Doe deze dan in een brandschoon potje en schenk er een dun laagje olie op.

Heb je nog meer brood over? Smeer deze dan in met een klein beetje olie en bak ze droog in de oven. Deze home made crostini’s zijn heerlijk met de bread crum pesto.

#3 Gnocchi

Benodigdheden
500 gr oud brood
300 ml melk
2 eieren
100 gr bloem
snufje zout
snufje peper
50 gr Parmezaanse kaas

Recept
Laat het oude brood 30 minuten weken in de melk. Knijp het brood uit en zet de melk apart. Doe het uitgeknepen brood in een kom met de eieren, bloem, zout en peper. Kneed dit tot een glad deeg en vorm het tot gnocchi. Dit gaat het makkelijkst door strengen van 1 cm dik te maken van het deeg. Snij deze strengen vervolgens in stukjes van 2 cm en je hebt prachtige gnocchi. Kook de gnocchi ongeveer 5 minuten, giet de gnocchi af en doe het in een ovenschaal. Sprenkel wat olie over de gnocchi en doe de Parmezaanse kaas erover. Bak dit ongeveer 40 minuten op 180 graden en je hebt een heerlijke rescued oven baken gnocchi!

Wil jij meer zero waste recepten uitproberen? Bekijk dan onze blog en volg ons op Facebook en Instagram!

oud brood