tips tegen voedselverspilling

Tips tegen voedselverspilling

Wij hebben ze voor jou op een rijtje gezet!

10 tips tegen voedselverspilling

Bij restaurant Instock zijn wij geen fan van verspillen. Waarom niet? Als je voedsel verspilt, verspil je ook water, land, energie en CO2. Daar zitten we natuurlijk niet op te wachten. Daarom hebben wij de 10 beste tips tegen voedselverspilling voor jou op een rijtje gezet.

tips tegen voedselverspilling

1. Check what’s in stock voordat je boodschappen gaat doen

Vaak heb je meer dan je denkt! Voorkom dat je te veel producten in huis haalt door eerst de koelkast open te trekken voordat je boodschappen gaat doen. Heb je geen fotografisch geheugen? Maak dan een foto van je voorraad- en koelkast!

2. Maak een boodschappenlijstje

We weten het. De schappen van de supermarkt liggen vol verleidingen. Maar wie boodschappen doet met een lijstje op zak, doet veel minder impulsaankopen. Schrijf dus op wat je echt nodig hebt en je zult uiteindelijk minder voedsel verspillen én ook nog eens geld overhouden.

3. Meten is weten

Gebruik een maatbeker voor rijst, pasta e.d. Dit helpt je om niet in de verleiding te komen om er toch nog een flinke scheut bij te doen.  Zo hoef je uiteindelijk minder weg te gooien.

4. Kijk, ruik en proef voordat je iets weggooit

Het verkeerd interpreteren van de THT-datum op producten is een belangrijke oorzaak van voedselverspilling. De THT-datum is slechts een kwaliteitsgarantie van de producent (terwijl de TGT-datum wel de uiterste datum is waarop je een product kunt eten). Vertrouw dan ook bij de THT-datum op je eigen zintuigen voordat je iets weggooit.

5. Bewaar voedsel op de juiste temperatuur

Wist je dat je tomaten, aubergine, paprika, basilicum en bananen beter buiten de koelkast kunt bewaren? En dat 4 graden celsius de juiste temperatuur is voor de koelkast?

6. FIFO

Oftewel: first in, first out! Leg de producten die eerst op moeten (met de kortste houdbaarheidsdatum) voorin de koelkast. Het spreekt voor zich, maar open geen nieuw zakje kaas als er al een open zakje ligt.

7. Geef je producten een tweede bestemming door ze te conserveren

Fermenteren, inmaken, pekelen… Het klinkt misschien als een ver-van-je-bed-show, maar het is makkelijker en leuker dan je denkt! Een halve komkommer bewaar je bijvoorbeeld in een potje met azijn, water, suiker en chili peper en serveer je als frisse snack bij bijvoorbeeld een rijstgerecht. Je kan eindeloos variëren! Meer leren over conserveren? Bekijk dan eens ons kookboek!

8. Bewaar je restjes in goed afsluitbare bakjes

Eten over? Fijn! Als je het goed bewaart, kun je het later die week nog prima eten. Neem het mee als lunch, verwen jezelf door een avondje lekker niet te koken of vries het in! Hier vind je onze beste tips (plus heerlijke recepten!) om zo goed mogelijk in te vriezen.

9. Share it!

Met je vrienden, buurvrouw of oma… Je kunt vast iemand blij maken met jouw overgebleven maaltje! Er bestaan ook verschillende apps waarop je je eten kunt aanbieden aan anderen of juist zelf eens kunt kijken wat er bij anderen over is. Zo maak je je medemens ook nog eens superblij. Win-win situatie!

10. Maak de geitjes op de kinderboerderij blij met jouw restjes

Maar wel eerst even checken wat ze mogen eten natuurlijk. Hier kan je de dichtstbijzijnde geitenboerderij opspeuren.

 

Zo. Als deze tips tegen voedselverspilling niet gaan helpen, weten wij het ook niet meer. En bovendien… eten is natuurlijk vééél te lekker om te verspillen!