Tips voor de geredde tomaatjes!

Freke van Nimwegen Mede-oprichter
3 augustus 2018

Vrijdag en Zaterdag 3&4 augustus heeft heel Nederland enorm veel tomaten kunnen redden, bedankt reddingsbrigade! Er zijn veel gerechten die je met de snacktomaatjes  kunt maken, zoals pastasauzen en tomatenpuree. Hieronder nog twee recepten, en het leuke is: je maakt ze ook nog langer houdbaar! Zo kun je ze zelf drogen en er relish van maken, we geven je hier de recepten:

Huisgedroogde tomaatjes

Ingrediënten
500 gr tomaten (of snacktomaatjes)
5-7 gr zout
1 gr peper
olijfolie
specerijen
(rozemarijn, tijm of wat jij lekker vindt)

Bereiding

  • Snijd de tomaten doormidden. Leg een paar vellen keukenrol (die heb je toch genoeg) op een snijplank en plaats hier de doorgesneden tomaten op. Dek ze af met een nieuwe laag papier en leg hierop een andere snijplank.
  • Laat deze constructie onder druk van bijvoorbeeld een paar bakstenen of boeken enkele uren staan. Het eerste vocht wordt zo alvast uit de tomaten geperst en dat scheelt straks kostbare kW. Verwarm de oven voor op ongeveer 90 °C met de ventilator aan en de deur op een kier. Zo wordt het verdampte vocht continu afgevoerd.
  • Strooi zout, peper en specerijen op het snijvlak van de tomaten. Leg de tomaten op een rooster midden in de oven.
  • Na zo’n 5 uur zullen ze ongeveer driekwart van hun gewicht verloren hebben. Je zou dit ’s nachts kunnen doen. Ze zijn dan nog een beetje sappig maar heel intens van smaak. Bewaar ze in olijfolie waaraan je eventueel nog wat kruiden toevoegt.

De geredde snacktomaatjes zijn ook zoet van smaak, dus lekker om te gebruiken in dit recept. Door ze te verwerken in een relish blijven ze ook langer houdbaar. Zorg voor een schone pot die je goed kan afsluiten.

Tomaten-aardbeirelish

Voor een pot van 500 ml heb je de volgende ingrediënten nodig:
zonnebloemolie
1 ui (fijngesneden)
1 teen knoflook, (geplet),
1 madame-jeanette (gehalveerd)
800 gr tomaten (fijngesneden)
200 gr aardbeien (fijngesneden)
200 ml rodewijnazijn
200 gr suiker
zout en peper

Bereiding

  1. Verwarm wat olie in een pan met dikke bodem en fruit daarin de ui met de knoflook en de madame jeanette. Voeg als dit zacht is de tomaten, de aardbeien, de azijn en de suiker toe.
  2. Kook op zacht vuur tot alles gereduceerd en zacht is. Breng op smaak met zout, peper en eventueel nog wat suiker.
  3. Giet in schone gesteriliseerde potten, laat ondersteboven koelen en bewaar in de koelkast.

Eet smakelijk! Wil je meer van dit soort recepten zien, of meer leren over conserveren? Kijk dan hier voor ons Instock Cooking kookboek en leer hoe je van overgebleven producten unieke gerechten creëert.