Foto van groente

Van vlees naar vegetarisch: zo maak je impact!

Abbey Visser Stagiaire Community Management
8 maart 2020

Van vlees naar vegetarisch: zo maak je impact!

Op 9 maart gaat alweer de derde editie van de Nationale Week Zonder Vlees van start. Tijdens deze week staat vlees centraal, of beter gezegd: het niet eten van vlees. Hierbij is het dus de bedoeling dat je één week geen vlees consumeert. Een goed moment om alle feiten op een rij te zetten, want waarom is het zo belangrijk om te minderen met vlees? En hoe doen wij dit bij Instock? 

Vegetarisch
Foto: Unsplash

Wat is het doel van deze week?

In twee woorden: bewustwording creëren. Vlees heeft namelijk een enorme impact op het klimaat. Zo heeft vee veel voer nodig en de productie daarvan kost een hoop water, land en energie. Daar blijft het niet bij, want de veeteelt zelf zorgt voor veel mest en broeikasgassen, welke ook van invloed zijn op het milieu. En hoe vlees uiteindelijk op je bord belandt? Daar is ook weer een hoop voor nodig: bewerken, opslaan en verpakken. Al met al zijn er dus een hoop processen voorafgegaan die enorme druk op het klimaat geven. Door met de Week Zonder Vlees mee te doen kun je dus een heleboel besparen en daarmee jouw klimaatvoetafdruk verlagen.

Maar wat bespaar je dan…?

130 liter water

Door één week geen vlees te eten, bespaar je ongeveer 130 liter water. Deze hoeveelheid water was anders gebruikt voor de productie van veevoer, het houden van vee en de productie van je dagelijkse portie vlees.

Vlees
Foto: Unsplash
76 kilometer autorijden

Bij de productie van veevoer, het houden van vee en het verpakken en bereiden van je dagelijkse stukje vlees komen veel broeikasgassen vrij. Door één week geen vlees te eten, bespaar je 13.3 kg CO2eq (een maat voor de hoeveelheid broeikasgassen). Een gemiddelde auto stoot per gereden kilometer 175 gram CO2eq uit. Met deze week bespaar je dus ongeveer 76 km rijden met een gemiddelde auto. Ter vergelijking: dat is ongeveer van Instock Amsterdam naar Instock Den Haag! 

Vlees
Foto: Unsplash
770 gram dierenvlees

Wist je dat de gemiddelde vleeseter in Nederland 110 gram vlees per dag consumeert? Het rekensommetje is snel gemaakt, want door één week geen vlees te eten wordt er 770 gram minder vlees geconsumeerd! 

Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jezelf!

Door geen vlees te eten ben je niet alleen lief voor de planeet, maar ook voor je lijf. Zo is er volgens het Voedingscentrum een relatie tussen het eten van rood en bewerkt vlees en het krijgen van bepaalde soorten kanker, diabetes type 2 en een beroerte. Bovendien zorgt een vegetarisch eetpatroon of een eetpatroon met minder vlees en meer plantaardige producten voor een lagere bloeddruk en een lager risico op hart- en vaatziekten. 

Daarentegen bevat vlees wel een hoop voedingsstoffen die goed voor ons zijn. Denk hierbij aan de vitamines B1, B2, B6 en B12 en de mineralen zink, ijzer, fosfor en seleen. Door één week geen vlees te eten loop je natuurlijk niet snel een tekort aan deze voedingsstoffen, maar als je in de plant-based vibe blijft wel. Gelukkig hebben we goed nieuws! Deze voedingsstoffen kun je namelijk uit andere producten halen. Eet in plaats van een stukje vlees 100 gram kant-en-klare vleesvervanger, 135 gram peulvruchten, 25 gram ongezouten noten of pinda’s en 2 eieren. Daarnaast kun je je vitamine B12 wellicht nog aanvullen met een supplement. 

Helemaal niet saai!

Naast het creëren van bewustwording, wordt met deze week ook laten zien dat vegetarisch of flexitarisch eten niet moeilijk hoeft te zijn en je juist ontzettend creatieve en lekkere gerechten kunt bereiden van plant-based producten. Probeer bijvoorbeeld een burger van zwarte bonen of linzen, bitterballen van oesterzwammen, een pasta carbonara met vegetarische spekjes of een pasta bolognese met een saus van linzen. 

En Instock dan…?

Ook wij staan stil bij de Week Zonder Vlees! In onze restaurants vinden we het ontzettend belangrijk om groente, fruit en aardappelen een hoofdrol te geven. Dit zijn tenslotte ook de producten die we het meest redden. In Amsterdam kun je bijvoorbeeld genieten van de gekonfijte prei, een curry bloemkool of de knolselderij. Of ga je voor de gnocchi van ricotta, gebakken courgette of groene salade in Utrecht? Ook Den Haag heeft een hoop gerechten zonder vlees op de kaart: van kimchi burger tot bietenrisotto en van sperziebonen tot wortel hummus. Door plantaardig(er) te eten, verklein je je klimaatvoetafdruk en kun je op een makkelijke én gezonde manier jouw steentje bijdragen aan een beter klimaat. 

Vegetarisch
Foto: Instock (groenteburger met kimchi)

Maar er staan ook non-vegetarische gerechten op de kaart? Ja, dat klopt. We redden namelijk ook vlees en vis. Van burgers met een beschadigde verpakking tot kromme lekkerbekjes: we geven deze graag een plekje op onze kaart. We kunnen er maar beter extra van genieten, dan we het weg moeten gooien, toch? 

Doe jij ook mee?

Daag jezelf uit door deze week voor een ander soort groente te kiezen dan normaal, deze te combineren met een een vleesvervanger en laat je creativiteit de vrije loop.  🙂

Geen zin om  deze week (vegetarisch) te koken? Kom gezellig langs bij een van onze restaurants in Amsterdam, Den Haag en Utrecht en proef onze lekkere en meatless gerechten!