Vandaag praten we met: chef Andreas

Milena Klijn Stagiaire Community Management
3 september 2020

Koken in het Instock restaurant kan soms best een uitdaging zijn. Je weet namelijk nooit, zoals bij normale restaurants, welke ingrediënten er die dag beschikbaar zijn om mee te koken. De man achter alle lekkere gerechten in het Instock restaurant is chef Andreas. Andreas komt uit Griekenland en is een spontane, gezellige kok die altijd in is voor een leuk grapje.  Hij werkt nu ongeveer een jaar in het Instock restaurant. We spraken hem onder andere  over de lekkere gerechten die geserveerd worden en waar hij zijn inspiratie vandaan haalt.

Wat is het leukste gedeelte van je werk?
Het leukste van mijn werk is de uitdaging elke dag en het veranderen van het menu. Je hebt namelijk de mogelijkheid om het menu te veranderen. Daarnaast is het leuk om te werken met verschillende soorten groente waar je creatief mee kunt zijn. Het kan soms hectisch zijn,  maar moeilijk is het niet. Eerder uitdagend. Ik ben blij dat dit allemaal zo is anders zou ik me erg snel vervelen.

Wat is je favoriete gerecht op dit moment?
Elk nieuwe gerecht is mijn favoriete gerecht. We veranderen het menu afhankelijk van het seizoen. Op dit moment veranderen we het ongeveer elke week, en dit blijft steeds zo doorgaan.

Welk gerecht raad je mensen aan op dit moment?
Dat vind ik een moeilijke vraag. Dan kies ik voor het vier gangen menu, dus dat zijn vier gerechten. De Roasted Pumpkin is een populair gerecht. Dit is een gerecht met miso en hazelnoot. Daarbij maken we een saus van de overgebleven pompoen. Daarnaast komen mensen terug voor een speciaal soort toetje, de Thessaloniki. Dit is een lekker Grieks toetje van filo deeg. Verder vind ik het lastig om één gerecht te kiezen.

Waar komt je inspiratie voor de gerechten vandaan?
Het verschilt per seizoen. In de zomer maak je geen warme soep maar gazpacho. Maar daarnaast heb je niet de vrijheid om de ingrediënten te bestellen die je wilt. De inspiratie is daarom soms beperkt. Soms is het moeilijk omdat er niet veel keuze is en moet je van een paar groentes tien gerechten maken. De inspiratie komt dus van de groentes die ik krijg, het seizoen en wat er beschikbaar is.

Wat is de beste tip die je hebt voor koken zonder het verspillen van eten?
Het is handig om de stammen van groentes, zoals broccoli en bloemkool, te bewaren. Je kunt deze koken of gebruiken in een salade. Wij gebruiken ze om lekkere gerechten mee te maken maar ook om bijvoorbeeld bouillon van te maken.

Kun je iets van het huidige menu opnoemen en uitleggen?
Bij de Orange Moon, een populair gerecht, wordt de hele pompoen gebruikt. De pompoen wordt eerst in grote stukken (maan vormig) gesneden en gekookt. Vervolgens wordt er miso gebruikt om de pompoen mee in te smeren en te bakken in de oven. Van de rest van de pompoen wordt een saus gemaakt. Als laatste wordt er nog venkel uit het Food Rescue Centre en hazelnoten toegevoegd. 

Een ander gerecht waar alles van het ingrediënt wordt gebruikt, waarvoor veel mensen bang zijn om het te bestellen, is de Candied Onion. Dit is een rode ui waarbij  dus de hele ui wordt gebruikt. Een deel van de ui wordt gebruikt als buitenkant, waar vervolgens ketchup in wordt gespoten wat is gemaakt van een ander deel van de ui. Daarnaast wordt de schil van de ui gebruikt om een crème en poeder te maken. Als laatste zit er nog een ‘neppe’ Italiaanse kaas bij gemaakt van walnoot en broodkruimels. Ook met dit gerecht kun je goed laten zien dat het hele ingrediënt gebruikt wordt.

Als je dan toch écht van de huidige menukaart moet kiezen, wat is dan je favoriete gerecht?
Als ik een hoofd- en nagerecht mag kiezen, dan kies ik toch voor de Orange Moon en de Thessaloniki.

Volgens chef Andreas is het hele menu altijd gevarieerd en lekker. Dat wordt dus snel uitproberen in het restaurant!