Verspilde blog tegen excuusbier van het Voedingscentrum

Freke van Nimwegen Mede-oprichter
31 juli 2018

Deze week verscheen op Voedingscentrum de blog van ‘expert duurzaam eten’ Corné van Dooren met de titel “Excuusbier tegen voedselverspilling: een goed idee?”. Strekking van het verhaal was: Bammetjes Bier is een slechte ontwikkeling. Het zou een smoes zijn om meer te verkopen en meer te drinken. Ik wist niet of ik nou moest huilen of lachen. Want van Dooren impliceert daadwerkelijk dat mensen meer gaan drinken doordat we hiermee een ‘meer verantwoord biertje’ aanbieden. Fair enough, alcoholconsumptie willen we niet stimuleren, daar kan ik het alleen maar mee eens zijn. Maar… Hoeveel mensen zouden een biertje laten staan vanwege de milieu impact en nu ineens tóch eentje drinken omdat ze bammetjes redden? Ik vind het wel een hele snelle conclusie. Het is veel aannemelijker dat Bammetjes Bier en Pieper Bier een alternatief zijn voor een ‘regulier’ speciaalbiertje.

Corné van Dooren zelf heeft véél betere ideeën om voedselverspilling te voorkomen, namelijk “betere planning en eventueel andere oplossingen, zoals brood uitdelen via de voedselbank, of er paneermeel, croutons, broodpap of tosti’s van maken.” Tsja… het verrassende nieuws is: dat gebeurt allemaal al! Wij zijn maar al te goed bekend met de ladder van moerman, waarbij voorkomen altijd bovenaan staat. Behalve excuusbier serveren we onverkocht brood ook vooraf bij het diner of als lunch, een heerlijke Hemelse Wentelwafel bijvoorbeeld. We maken er paneermeel van, waar we dan weer huisgemaakte bittergarnituur van maken (oke schuldig, je eet daardoor een ongezonde bitterbal meer, want verantwoord weet je wel). Maar feit is: we redden brood op zoveel manieren, dat er niet tegenaan te eten valt…

Brood wordt namelijk op zuivel na het meest verspild in Nederland. Jaarlijks komt dit in de hele keten neer op 380 miljoen kilo brood. Van een deel wordt nog veevoer gemaakt, maar een groot deel belandt in de vergister of zelfs verbrandingsoven. Wij geloven dus niet zo in dat of-of denken, er zijn legio oplossingen nodig wil je deze enorme hoeveelheid verspilling tegengaan… Is bier dan DE oplossing voor broodverspilling? Natuurlijk niet! Maar het zorgt wel voor bewustwording van deze bizarre verspilling die een enorme impact op het milieu heeft. En dat is broodnodig, vinden wij.

We zijn benieuwd of van Dooren zelf actie heeft ondernomen bij het schrijven van deze blog. Of hij bijvoorbeeld de voedselbank heeft gebeld om te vragen of ze meer brood willen ophalen… Het is zo makkelijk om commentaar te leveren op de mensen die wél hun nek uit durven te steken. Als van Dooren ons had gebeld, had hij geweten dat we al zijn aangedragen oplossingen al hebben geprobeerd voordat we bier gingen brouwen. Wat in elk geval niets gaat opleveren is zelf niets doen en je er wel negatief over uitlaten.

Ter afsluiting komt van Dooren met het originele idee om iets met het restproduct van bierbrouwen – bierbostel – te doen. Want “dan denk je pas echt om”. Nou ja, in elk geval nog een onbedoeld complimentje ergens in deze blog. Dankjewel van Dooren, we sturen je wat Instock excuusgranola van bierbostel toe: Beer for Breakfast voor jou! Proost. 😉