Romantisch diner Valentijnsdag

Zo creëer je een verspillingsvrij Valentijnsdiner

Abbey Visser Stagiaire Community Management
13 februari 2020

Zo creëer je een verspillingsvrij Valentijnsdiner

Liefde gaat door de maag! Heb jij een romantisch Valentijnsdiner voor je geliefde in petto en wil je indruk maken met jouw kookkunsten? We hebben speciaal voor jou een lijstje gemaakt met heerlijke recepten en tips om je lover te verrassen met een verspillingsvrij driegangendiner. De gerechten zijn namelijk vooral gebaseerd op leftovers en reststromen, dus je creativiteit wordt sowieso beloond! Wil je nog langer genieten? Sloof je dan lekker uit met één of twee extra gangen. Nadat je gecheckt hebt wat er in stock is, is het tijd om je boodschappenlijstje op te maken. 

De eerste indruk

Wij geven je vier voorgerechten die ervoor zorgen dat de perfecte start is gemaakt! Lekker, makkelijk, verspillingsvrij en ze zullen smaken naar meer…

Soep

Wist je dat je je overgebleven groenten en kruiden heel makkelijk tot een heerlijke soep kunt omtoveren? En wat zo fijn is aan soep is dat je deze van tevoren kan voorbereiden. Geen stress op de avond dus! Ook kan je eindeloos variëren met verschillende groenten. Begin met een basis van ui, knoflook en bouillon. Je kunt overigens ook heel makkelijk zelf een smakelijke bouillon trekken van de afsnijdsels van je groenten. Zo hoef je niets weg te gooien! Kies vervolgens je groente. Snijd de groente vervolgens in ongeveer gelijke stukken. Begin met het fruiten van uisnippers in een scheutje plantaardige olie. Voeg na een paar minuten een fijngesneden teentje knoflook en de groente toe. Bak even mee. Blus af met bouillon tot de groente net onderstaat. Laat zachtjes koken tot alles zacht genoeg is om mooi glad te pureren met een blender of staafmixer. Maak af met een topping. Kies voor wat je nog in huis hebt, zoals geroosterde zaden en pitten, een scheutje olie, crème fraîche, yoghurt of verse kruiden. Crème fraîche en yoghurt kan je perfect gebruiken om een hartje in je soep te creëren. Inspiratie nodig? Onze chefs zijn fan van rescue soepen zoals veggie noedelsoep, Thaise currysoep en pompoensoep!

Pompoensoep van Instock

Bruschetta 

Brood is een van de meest verspilde producten in Nederland. Maar met oud brood kun je eigenlijk nog hartstikke lekker koken! Zo kun je hier krokante bruschetta van maken. Verwarm de oven voor op 220 graden, snijd het brood in reepjes en meng met wat olijfolie en zout. Bekleed de bakplaat met bakpapier en verdeel het brood over de bakplaat. Bak ze in de oven in 8 tot 12 minuten. Je kan dit heerlijk combineren met een tomatensalsa van tomaten die je nog over hebt. Snijd de tomaten in kleine vierkanten, besprenkel ze met olijfolie, zout en peper en de Parmezaanse kaas geeft de extra finishing touch! 

Huisgemaakte chips & dips 

Heb je nog wraps over? Maak er chips van! Chips? Ja, chips! Deze zijn ontzettend lekker als amuse of als voorgerecht. Druk de wraps bijvoorbeeld uit met een hartjesvorm en frituur ze met een snufje zout en andere smaakmakers naar keuze. Erg lekker te combineren met een dip van geroosterde paprika, pesto van groene kruiden of hummus van leftover pompoen of zoete aardappel. Deze chips zijn overigens ook lekker voor in de soep vanwege de stevige bite!

Het hoogtepunt van de avond

Met je voorgerecht is de love in the air; tijd voor de grand finale! Met deze hoofdgerechten steel je sowieso de show. Cupido hoeft niet eens meer zijn werk te doen. 

Spaghetti à la love

Zoals in de film Lady en de Vagebond kan de spaghetti niet ontbreken. Zo komt de uitdrukking ‘sharing is caring’ toch nog goed van pas. En het leuke is: je hebt maar één bord nodig (scheelt ook weer afwas ;-)). Je kunt zelf pasta maken van verschillende groenten zoals courgette of pastinaak. Voor de pastasaus kan je je lekker uitleven met verschillende groenten. Heb je nog citroenschillen over? Rasp ze over de pasta voor een fris zuurtje. 

Spaghetti

Bietenrisotto

Alleen al van de kleur gaat je hart toch sneller kloppen? Deze risotto is niet alleen ontzettend lekker, maar krijgt door de bieten ook een mooie roze kleur. Wanneer je aan de slag gaat met bieten, kan je nog wat bietensap over houden. In dit geval kun je de risotto juist hierin koken! Ondertussen pof je de bieten in de oven. Wanneer de risotto gaar is, snijd je de gepofte bieten in stukjes en voeg je ze toe aan het gerecht. Heb je een droogoven thuis? Met bietenpoeder maak je je gerecht helemaal af. Rasp de bieten en laat ze vervolgens één à twee dagen drogen. Dit gerecht is om verliefd op te worden! 

Of verras je geliefde met zijn of haar lievelingsgerecht, maar dan met een twist. Er zijn vaak een hoop manieren om een gerecht toch een stukje duurzamer te maken. Maak er bijvoorbeeld een vegetarische variant van, zoals een vegetarische burger, lasagne zonder gehakt of met vegetarisch gehakt, een bloemkool roast in plaats van een hele kip of een vegetarische bourguignon door rundvlees te vervangen door paddenstoelen. Kijk welke producten je nog in de voorraadkast hebt; waarschijnlijk kan je die er nog aan toevoegen als bijgerecht en ben je helemaal verspillingsvrij bezig!  

Een zoetsappige afsluiter

De avond kan je lekker afsluiten met wat zoete liefde. Je kan bijvoorbeeld een makkelijke basis gebruiken zoals clafoutis of cakejes in de vorm van een hart, ijs of een crumble met overrijp fruit. Met de onderstaande toppings maak je je dessert helemaal af!

Jam van rood fruit

Rood: de kleur van de liefde. Rood fruit zoals aardbeien, frambozen en rode bessen zijn dan ook ideaal om een jam van te maken. Maar ook blauwe bessen en bramen lenen zich perfect voor fruitjam. Was 500 gram rood fruit. Voeg samen met 500 gram geleisuiker en kook op laag vuur in een pan. Roer af en toe om het sap vrij te laten komen. Als er schuim komt bovendrijven, mag je het eraf schrapen. Kook tot een temperatuur van 105-110 graden Celsius. Laat een beetje afkoelen en voeg optioneel extra smaken toe zoals kaneel, basilicum of munt. Kies zelf of je het wilt pureren, pletten of juist liever grof wilt houden. Bewaar de jam in een goed gesloten pot, dan kun je er nog heel lang van genieten. 

Wist je dat…?

…Instock regelmatig deze fruitsoorten redt, omdat ze door de zachte structuur vrij kwetsbaar zijn. Wanneer ze ‘te zacht’ zijn, kunnen ze vaak niet meer verkocht worden. En dat terwijl ze juist dan hartstikke goed op smaak zijn.

Gedroogd fruit

Schil alleen vruchten met een dikke schil, haal grote pitten eruit. Snijd ze in schijfjes of dunne plakjes. Blancheer het fruit 3 minuten in kokend water. Laat ze daarna drogen; dit lukt het beste als je ze niet op elkaar legt en ze regelmatig omdraait. 

Chocolade

Chocolate is always the answer. Sinterklaas is al een tijdje ons land uit, maar misschien heeft ‘ie een hoop chocolade voor je achtergelaten die nu zeker van pas komt! En voor de vrouwen onder ons: we hebben natúúrlijk altijd chocolade in huis. Smelt de chocolade au bain-marie en top je cakejes of dip er wat fruit in. 

Meringue

Heb je eiwit over van je quiche of een ander gerecht? Maak hier een smakelijke meringue van! Verwarm de oven voor op 100 graden Celsius en bekleed de bakplaat met bakpapier. Doe 250 gram eiwit (ongeveer vijf eiwitten) met het sap van een halve citroen in een kom. Zorg dat je kom vetvrij is. Klop schuimig met een klop-hulpstuk of handmixer. Voeg vervolgens voorzichtig 500 gram suiker toe terwijl je blijft kloppen, tot het eiwit stijve pieken vormt. Verlaag de klopsnelheid en voeg 1 eetlepel maïzena toe. Meng nog even met een spatel en verdeel het eiwit over de bakplaat of maak er aparte vormpjes van. Bak 1 uur in de voorverwarmde oven en zet daarna de oven uit. Laat de meringue er nog minimaal 1 uur in staan om uit te drogen. Liever een vegan meringue? No problem! Maak dan meringue van het sap van kikkererwten, ook wel aquafaba genoemd. 

De kers op de taart

Met jouw lekkere gerechten kom je al een heel eind, maar met een romantische opmaak is de avond pas helemaal compleet. En dat kan ook duurzaam! 

Rozen

Bij een Valentijnsdiner horen natuurlijk rode rozen. Nu hoef je ze gelukkig niet weg te gooien als de avond voorbij is. Door ze te drogen kun je ze nog maanden (soms zelfs jaren) laten staan. En je hebt nog een leuke herinnering van je diner! Bind een dun touwtje om het uiteinde van de steel van elke roos, hang de roos ondersteboven en laat de rozen drie weken ondersteboven hangen tot ze volledig droog zijn. Spuit vervolgens haarlak over de gedroogde rozen en laat de rozen drie dagen rusten. Daarna herhaal je dit proces nog twee keer. 

Kaarsen

En dan is er nog de sfeerverlichting! Door kaarsen te gebruiken bespaar je niet alleen een hoop energie, maar het is ook nog eens ontzettend romantisch! Om het nog duurzamer te maken kan je zelf kaarsen maken van oude kaarsen. Smelt de stukjes kaarsen au bain-marie. Neem een nieuwe lont en dompel deze in het kaarsvet. Houd de lont vast en zorg ervoor dat deze rechtop blijft om vervolgens het vloeibare kaarsvet eromheen te gieten. Wanneer het kaarsvet begint te stollen, kun je de lont loslaten. Je kan ze zelfs ook nog versieren met wat gedroogd fruit of rozenblaadjes. Hoe leuk is dat? 

En alle andere details…

Nu we dan toch bezig zijn, gaan we ook eens kritisch kijken naar de verdere opmaak van de tafel. Voor elke gang een ander bord? Kijk eens bij de kringloopwinkel of leen wat borden van vrienden of familie. Gebruik gerecyclede servetten en tafellakens van bijvoorbeeld biologisch katoen. Jouw gerechten, deze opmaak, en natuurlijk jij en je geliefde, zorgen voor de perfecte match made in heaven! 

Ennn… Nog wat over van het lekkere eten? Dan heb je gelijk een goede reden om nog een diner date in te plannen :-).

Ga je liever een avondje uit met Valentijnsdag? Geniet dan van het Valentijnsdiner bij ons in de restaurants in Amsterdam, Utrecht of Den Haag! Nog meer inspiratie nodig voor verspillingsvrije recepten? Met onze kookboeken Instock Cooking en Circular Chefs kun je weer even vooruit.