Instock Challenge: Vijf nieuwe producten gemaakt van reststromen

Ruby van den Broek Creative Designer
25 januari 2017

Vijf nieuwe producten gemaakt van reststromen

Bij Instock vinden we het tijd om de heersende perceptie op eten en afval aan te passen. We worden dan ook ontzettend blij van andere creatieve zero waste innovatieven om ons heen. In deze blog geven we vijf voorbeelden waarmee we willen laten zien dat afval geen afval hoeft te zijn. Bekijk deze vijf innovatieve oplossingen voor reststromen of bijproducten van ons eten!

 


 

Foto: een tas gemaakt van fruitleer

 

#1 Leer van gedroogd fruit

Leer alleen van koeien? Think again! Een groep Rotterdamse studenten van de Willem de Kooning academie ontwikkelde in 2015 een leer-achtig materiaal gemaakt van de reststromen van fruit. Ze gebruikten voor hun project ruim 3.500 kilo onverkoopbare stuks groente en fruit en slaagden erin om daar een soort leer van te maken. Hiervoor smeerden ze gekookt fruit uit over met bakpapier beklede ramen, die ze vervolgens lieten drogen.

De stevigheid en flexibiliteit blijken afhankelijk van het soort fruit, laat Bart Schram, één van de ontwerpers, weten. “Het ligt een beetje aan de fruitsoort zelf. Aardbei zorgt bijvoorbeeld voor een wat brozer leer. Als je dat te vaak vouwt, breekt het. Maar mango is een veel sterkere variant, door de vele suikers en vezels die in het fruit zitten.” Je kunt het gebruiken voor een tas, maar een lampenkap of rolgordijn ziet Schram ook wel voor zich. (bron: Business Insider Nederland, 2015)

 


 

Foto: Woden sneakers gemaakt van visleer

 

#2 Sneakers van visleer

Maar het houdt niet op bij gedroogd fruit. Leer kan namelijk van eveneens gemaakt worden van ander ‘afval’. 5000 jaar geleden werd er in Egypte bijvoorbeeld al leer gemaakt van vissenhuid. Vissenhuid, een bijproduct uit de visserij, wordt in veel gevallen wordt weggegooid. Zonde, want als je vissenhuid op de juiste manier bewerkt, is het een prima alternatief voor koeienleer. Ook het Deense sneakermerk Woden zag dat in. Zij maken hun sneakers onder andere van zalm uit de Noordzee. (bron: Woden, 2016).

 


 

Foto: keramiek gemaakt van garnalendoppen

 

#3 Keramiek van garnalendoppen

Dan een ander voorbeeld. Deze zomer opende ‘s werelds eerste grootschalige garnalenpelfabriek in Groningen. (bron: NOS) Revolutionair, want voorheen werden Hollandse garnalen verscheept naar Marokko, pelden Marokkaanse vrouwen al deze garnalen met de hand en werd de hele lading weer terug verscheept.

Dat deze garnalen nu in Nederland gepeld kunnen worden, betekent niet alleen een duurzamere manier van pellen, maar ook heel veel doppen: het ‘afval’ van de garnaal. Om je een idee te geven: in één uur kun je een bak van een kubieke meter vullen met doppen. Dat is zo’n 60.000 kilo doppen per week!

Dat zette ontwerpster Jade Ruijzenaars aan het denken. Ze ontdekte een nieuwe toepassing van de reststromen van garnalen met keramiek. Door deze garnalendoppen te verwerken in keramiek, maakte Ruijzenaars – net als het fruitleer van de Rotterdamse studenten en het visleer van de sneakers van Woden – van afval een nieuwe grondstof.

 


 

Foto: zeep gemaakt van varkensvet

 

#4 Zeep van varkensvet

Brandt & Levie staat bekend om hun duurzaam en eerlijk geproduceerde worst. En wie duurzaam wil produceren, moet het dier zo optimaal mogelijk gebruiken. Nu is het algemeen bekend dat varkensvet al sinds mensenheugenis wordt gebruikt voor zeep. Nu hield Brandt & Levie na het produceren van worsten, hammen, pancetta en coppa heel wat reuzel over en besloten deze eeuwenoude traditie weer op te pakken. ZEEP! is te koop in de geuren jeneverbes, wierook & marjoraan en bergamot, kruidnagelblad & koriander (bron: Brandt & Levie, 2015)

 


 

Foto: koffiekopjes gemaakt van koffiedik

 

#5 Koffiekopjes van koffiedik

Koffie, we lusten er wel pap van. Maar wist je ook dat het overgebleven koffiedik een zeer veelzijdig goedje is? De leukste oplossing die wij tegenkwamen zou je de ultieme vorm van recycling kunnen noemen. Berlijnse Startup Kaffeeform maakt namelijk koffiekopjes van koffiedik.

Julian Lechner, de man achter KaffeeForm, begon te experimenteren met koffiedik tijdens zijn studie in Bolzano, Italië. Hij haalde de koffiedik op bij koffiebarretjes en begon met het onderzoeken naar wat de mogelijkheden ermee zijn. Het kostte hem vervolgens zo’n vier jaar om de ‘formule’ voor KaffeeForm uit te dokteren, maar met resultaat. Eén kop en schotel wordt gemaakt van het koffiedik van zes kopjes espresso. (Bron: Daily Cappuccino, 2016)

 


 

Dit is de manier van denken waar wij van houden! Als we het voor elkaar krijgen om al onze producten te maken van materiaal dat er al is, in plaats van constant nieuwe grondstoffen te gebruiken, kunnen we écht verandering teweeg brengen. De taak voor een nieuwe generatie om buiten de bestaande hokjes te denken en het roer om te gooien. What’s next? Psst: check ons Pieper Bier, Bammetjes Bier en Instock Granola om te zien van welke reststromen wij producten hebben gemaakt!