Voedselverspilling coronacrisis

Voedselverspilling tijdens de coronacrisis: hoe gaan we ermee om?

Abbey Visser Stagiaire Community Management
25 april 2020

Voedselverspilling tijdens de coronacrisis: hoe gaan we ermee om?

Ook tijdens de coronacrisis houden we het onderwerp voedselverspilling in zicht en roept het interessante vragen op. Heeft de coronacrisis effect op de hoeveelheid voedselverspilling? Hoe dragen wij als Instock een steentje bij aan de vermindering van verspilling? En hoe kun jij ervoor zorgen dat je zo min mogelijk verspilt? In deze blog beantwoorden we al deze interessante vragen. Lees je mee?

De hamstergolf

Toen we net hoorden dat we te maken kregen met een ‘intelligente lockdown’, stormden we met z’n allen op de supermarkt af. De hamstergolf was begonnen. Je zou denken dat dit in ieder geval één voordeel heeft, want alle schappen in de supermarkt leeg betekent geen voedselverspilling. Of toch niet? Want hoewel supermarkten over het algemeen verantwoordelijk zijn voor zo’n 5% van alle voedselverspilling, neemt het niet weg dat er door al dat hamsteren bij de mensen thuis nu juist heel veel eten overblijft. Om over de grote tekorten bij de Voedselbank nog maar te zwijgen. 

Voedselverspilling supermarkt door coronavirus
Foto: Unsplash

Grootste verspilling bij de consument

Even terug naar die mensen thuis, want júist de consument is verantwoordelijk voor een een hoop voedselverspilling. Jaarlijks wordt er in Nederlandse huishoudens gemiddeld 34,3 kilo per persoon aan goed eten weggegooid. Door te veel voedsel in te slaan – dat mogelijk achterin je voorraadkast verzeild raakt – vergeten we wat we in huis hebben en vergroot dit de kans dat het uiteindelijk in de prullenbak belandt. In Nederland hebben we een overvloed aan eten (ook in huis), dus hamsteren was en is zeker niet nodig. 

Heb je toch nog veel eten in huis gehaald? In deze blog geven we je 10 tips om voedselverspilling te verminderen. Of haal ons kookboek Instock Cooking in huis waarbij we je uitdagen om te koken met producten die je ‘in stock’ hebt. Dan heb je gelijk wat inspiratie voor welke lekkere gerechten je allemaal kunt maken! 

Doneer, doneer, doneer

En dan de Voedselbank. Voedselbanken zijn afhankelijk van restpartijen van supermarkten en groothandels, maar tijdens de hamsterwoede bleef er vrijwel niets over. Voor Voedselbanken zit er dan niets anders op dan het eten zelf te kopen. Donaties zijn dus bij de Voedselbanken van harte welkom. Wij helpen graag ook een handje mee! Zo hebben we op de website supportlocals.nl een optie om te doneren. Door bij (of zonder) je order 7,50 extra te doneren, help jij de Voedselbank en andere initiatieven die dit hard nodig hebben. En goed nieuws! We mochten deze week een cheque ter waarde van 2.000 euro aan de Voedselbank uitreiken. Benieuwd hoe dat ging? Bekijk dan de video hieronder!

“We kunnen de natuur niet stopzetten.”

Niet al het eten gaat naar de supermarkten. Zo leveren voedselproducenten naast supermarkten ook aan de horeca. Door sluiting van de horeca blijven de producenten zitten met deze afzet. En dat terwijl het seizoen voor sommige producten pas net is begonnen. Asperges en aardbeien blijven groeien, net zoals het feit dat koeien melk blijven geven en kippen eieren blijven leggen – de productie van de natuur kunnen we niet stopzetten. Daarbij komt ook nog eens dat het oogsten van groente- en fruitgewassen vaak door seizoenarbeiders wordt gedaan. Maar door lockdowns en controle bij grenzen, lukt het nu niet om deze mensen naar Nederland te halen. Gelukkig helpen studenten en buurtbewoners graag een handje mee. Heb je thuis niks te doen? Kijk dan of je een voedselproducent kunt helpen. 😊

Voedselverspilling natuur
Foto: Unsplash

Mede door de lockdowns treedt er nog een ander probleem op. Nederland – de op een na grootste landbouwexporteur ter wereld – kan zijn afzet dus ook niet kwijt bij andere landen; met dus wederom een kans op voedselverspilling. Dat geldt overigens ook voor de import, wat op zijn beurt weer kan zorgen voor voedseltekorten. Oftewel: enerzijds onderstaan er overschotten met een kans op voedselverspilling en anderzijds ontstaan er tekorten.  

Support Your Locals

Producenten blijven dus vaak zitten met hun afzet. Dit is dan ook een van de redenen dat we begonnen zijn met ons initiatief Support Your Locals. En we zouden Instock niet zijn als we geen voedselverspilling zouden voorkomen! Door ingrediënten van (lokale) producenten aan de box toe te voegen, hebben zij niet alleen een inkomen, maar wordt al dit voedsel tevens gered van de verspilling.

Support Your Locals

Wil jij er dus voor zorgen om zoveel mogelijk voedselverspilling te voorkomen? Haal dan in huis wat je nodig hebt en help een (lokale) producent door je handen uit de mouwen te slaan op het platteland of door producten af te nemen. Of bestel de Support Your Locals box waarbij je meerdere lokale producenten steunt en daarmee nóg meer voedsel van de verspilling redt.

Meer weten over (het voorkomen van) voedselverspilling en ons nieuwe initiatief Support Your Locals? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Twitter.