Waarderen wij ons eten nog wel?
Als je mij twee jaar geleden had gevraagd wat ik zou doen met een pak melk die een dag over de datum was, dan had ik zonder moeite gezegd: weggooien. Hetzelfde geldt voor de overgebleven sneetjes oud brood of een banaan met bruine spikkels. Want ach, wat geeft het! Maar nu vraag ik mij af, waarom waarderen wij ons eten niet meer?
Inmiddels weet ik wel beter. Al die restjes die in de prullenbak belanden lijken zo onschuldig, maar samen hebben ze een grote impact. In Nederland gooien we per maand zo’n 67 miljoen kilo aan voedsel weg, en dit is alleen nog maar de 42% van de consument zelf. Maar wat gooi je nu eigenlijk precies weg?
Voedsel is meer dan alleen het product dat je ziet. Neem bijvoorbeeld een glas melk. Er is veel tijd, energie en moeite in gestoken om jouw glas daarmee te vullen. Voor het produceren van één liter melk is bijvoorbeeld al duizend liter water nodig. Daarbij komt dat koeien flinke milieuvervuilers zijn. Ze stoten schadelijke gassen uit, waaronder methaan. Dit gas is 20x schadelijker dan CO2! Bovendien eten koeien ontzettend veel voer, waar wederom veel energie en water in gestoken is om dat te produceren. Het is dan natuurlijk zonde als dat pak melk aan het einde van de rit in de kliko belandt en daarvoor in de plaats een nieuw pak kopen.
Hetzelfde geldt voor groente en fruit. Door de hoge kwaliteitseisen accepteren supermarkten en retail vaak alleen eersteklas producten. Veel groente en fruit die niet door deze strenge keuring komen, worden al verspild voordat ze überhaupt bij de consument terecht komen. Veel van deze producten worden dan gebruikt als veevoer of worden verwerkt tot biogas of compost. Maar wat is er mis met een rechte banaan, een tweebenige wortel of een kromme komkommer? Bovendien heeft de consument door deze hoge eisen een eenzijdig beeld gekregen over hoe voedsel eruit zou moeten zien. Wanneer het uiterlijk afwijkt van deze standaard, ontstaat het idee dat de kwaliteit van het product slecht is, terwijl dit vaak niets met elkaar te maken heeft.
We leven in een land waarbij voedsel in overvloed aanwezig is. Maar omdat de consument vaak alleen het eindproduct onder ogen krijgt, heeft het van het voorgaande productieproces vaak geen idee. Daarom zou ik willen zeggen tegen iedereen die op het punt staat dat pak melk of die gespikkelde banaan in de prullenbak te gooien: vergeet niet de moeite, tijd en middelen die in het product gestopt zijn. Kijk, ruik en proef voordat je iets weggooit. Melk is soms na de verlopen THT-datum nog goed. Daar kun je bijvoorbeeld nog pannenkoeken van maken, samen met die gespikkelde banaan 😉