Wat te doen met 200+ kilo geredde appels? Dit zijn onze tips!

Een profielfot van Heleen Stagiare Community Management by Instock
Heleen Sanders Community Management Stagiaire
10 september 2019

Wat te doen met 200+ kilo geredde appels? Dit zijn onze tips!

Afgelopen weekend kwam er meer dan 200 kilo appels binnen bij ons restaurant in Utrecht. Een buurttuin in Langerak had deze over en besloot ze bij ons langs te brengen. Natuurlijk waren we heel blij met de appeltjes, maar dit waren er meer dan ons restaurant aankon. Daarom schakelden we de hulp van onze community in. Ennnn met succes! Na een oproep te hebben gedaan op social media, werden de appels binnen no-time door jullie opgehaald. Wat een top rescue actie! Wij voelden ons enorm gesteund afgelopen weekend. Bedankt allemaal!

 

Wat te doen met zoveel appels..

Dat appels een heel divers product zijn, dat wisten we natuurlijk al. In Utrecht en omgeving zijn er afgelopen weekend heel wat appelcreaties voorbij gekomen.  Maar wat kun je nu eigenlijk allemaal doen met die groene appeltjes? We vroegen het jullie en kregen veel inspiratie! Uiteraard doken we ook onze eigen kookboeken in én vroegen we onze chefs naar tips. Hieronder lees je onze favoriete recepten.

Appel crumble
Bron: gewoonlekkergroen.nl/

 

Appelcrumble

Appelcrumble kun je zo makkelijk of juist zo uitgebreid maken als je zelf wilt. We kwamen dit heerlijke recept tegen voor Vegan Apple Crumble met gezouten karamel. Loopt het water je niet al in de mond als je de naam leest? Zoals Gewoon Lekker Doen beschrijft, kun je heel goed appels gebruiken die al wat verder gerijpt zijn en is dit gerechtje de perfecte manier om juist die overrijpe appels van de verspilling te redden.

Bron: simple-veganista.com

 

Apple sauce pancakes

Dat banana pancakes altijd een succes zijn, wisten we al. Maar wist je dat pancakes nog net een stukje duurzamer kunnen? In dit recept voor Apple Sauce Pancakes van The Simple Veganista, vervang je namelijk de bananen (die van heel ver moeten komen) voor lekkere appeltjes van Europese of – nóg beter – Hollandse bodem.  De apple sauce/appelmoes kun je heel gemakkelijk zelf maken door de appels in stukjes te snijden en in de pan te verwarmen tot ze zacht worden. Dit vormt een goede basis voor heerlijke fluffy pancakes. Dit recept is zonder ei of melk in het beslag en daarom dus ook helemaal veganistisch.  Als je deze eenmaal geproefd hebt, is er geen weg terug!

 

Wat doen wij met appels?

Appel^2

Heb jij dit heerlijke dessert al geprobeerd? Je vindt hem op de kaart bij ons restaurant in Utrecht.
De appel met een toffee glace komt volledig tot zijn recht in dit gerecht in combinatie met een appel-balsamico compote en crème patissier.

Gedroogde appelschijfjes

In onze restaurants staat er altijd wel een grote pot met gedroogde fruitschijfjes klaar. Zo ook van appel! Ontzettend lekker als tussendoortje, door de yorhurt of in de thee. En het is ook nog eens heel makkelijk te maken. Snijd de appel in schijfjes of gebruik de kontjes en afsnijdsels die je overhebt en leg ongeveer een dag in de droogoven. Optioneel: breng op smaak met wat kaneel en citroensap. Smullen maar!

Appelchutney

In ons boek Circular Chefs vind je het heerlijke gerecht voor Appel Chutney van Chef Charlotte van Potverdorie.  We kunnen geen gerechtjes bedenken waar je deze chutney níet bij kunt eten. Een heerlijke Indiaase curry, een uitgebreide kaasplank of lekker simpel tussen je tosti. Deze chutney is multifunctioneel. Potverdorie maakt de lekkerste jams en chutneys van allerlei fruit dat overblijft, te klein is, een deukje heeft of afgedankt is. Ben jij benieuwd naar het recept? Bestel het Circular Chefs kookboek en binnenkort tover je jouw appeltjes om tot deze heerlijke alleskunner.

Wil je nou nog meer fruit redden? In onze restaurants in Amsterdam, Den Haag en Utrecht kun je na je ontbijt, lunch of diner altijd wat handfruit pakken om mee te nemen. We zien je snel, food rescuer!