drogen

Zero waste tip: creatief met drogen

Jet Maasbach
12 februari 2018
Drogen ouderwets?

Welnee! Waar verschillende Oosterse culturen jaaaren geleden uit pure noodzaak de zon gebruikten om hun eten te drogen, is tegenwoordig het drogen van voedsel nog steeds relevant. Er zijn tal van producten waarbij drogen voor een heerlijke smaak zorgt. Denk maar aan rozijnen, vijgen, gedroogde tomaatjes en gedroogde worst! Hmm.. wijntje erbij? Bovendien is het drogen van voedsel één van de meest goedkope en simpele manieren om voedsel te conserveren – perfect dus!

Creatief met drogen

drogen

Dus: wat kan je allemaal voor lekkers drogen? Het antwoord hierop is: veel, heel veel! En wat heb je hierbij nodig? Weinig, in principe alleen een oven. Dus waar wacht je nog op? Wij geven je een aantal super makkelijke recepten hoe je groenten en fruit om kan toveren in de meest verrukkelijke toevoegingen van jouw gerecht.

Pimp je yoghurt met gedroogd fruit

Heb je ook wel eens fruit over wat op het punt staat om te bederven? Niks bederven, ze staan op het punt om door jou gered te worden! Snijd het fruit (zoals banaan, ananas, kiwi, appel of aardbei) in dunne plakjes. Let op: hoe natter het fruit is, hoe langer het fruit nodig heeft om te drogen. Leg het fruit op een bakpapiertje in de ovenschaal en laat het gedurende een paar uur op de laagste stand, zo’n 50 graden, drogen. Het gedroogde fruit kan je vervolgens weken bewaren. Win-win situatie: je hebt fruit gered én je hoeft de komende tijd geen vers fruit meer te kopen. Handig! Vervolgens kan je eindeloos variëren: voeg het fruit toe aan je yoghurt, havermout, zet er thee van, of eet het gewoon als tussendoortje!

drogen

Tip voor verantwoord snacken: groentechips

Snacken was nog nooit zo verantwoord. Van leftover stevige groenten zoals wortels, pastinaak, bietjes en zoete aardappels maak je in een handomdraai zelfgemaakte chips.

Wat heb je nodig?
– Stevige groenten
– Zout (naar smaak)
– 1 eetlepel olijf- of zonnebloemolie

En dan?
1. Verwarm de oven voor op 150 graden
2. Snijd de groentes in dunne plakjes met een kaasschaaf en verspreid de groentes op een bakplaat met bakpapier. Doe er vervolgens wat olie op en hoppa, en doe het in de oven. Na een uurtje geduld heb je een superlekkere snack!
Pssst: draai wel even elke 15 minuten de groenten om, dan worden ze extra knapperig. Geniet ervan!

Ha, dat drogen was een fluitje van een cent! Wil je een keer in één van onze restaurants zien hoe onze chefs met een dehydrator (droogoven) groente en fruit drogen? Grote kans dat je dan het een en ander mag proeven!

Wil je een keer een masterclass over conserveringstechnieken volgen? Dat kan!

TICKETS