zero waste kerst

Zero waste kerst

30 november 2017
Zero waste kerst

Het is weer december. Een maand met veel eten, cadeaus en gezelligheid. Onbedoeld kan het ook een maand met veel verspilling zijn, en dat is natuurlijk zonde. Maar maak je geen zorgen… Wij hebben wat trucjes voor een zero waste kerst. Met deze tips heb je een echte Instock-groene kerst!

#1 De kerstboom

Zero wast kerst Kerst is niet compleet zonder boom, maar kies je voor een echte dennenboom of een kunstboom? Beide keuzes hebben voor- en nadelen. Een kunstboom kun je elk jaar opnieuw gebruiken, maar de productie ervan is niet zo goed voor het milieu. Een echte boom is een stuk sfeervoller, maar moet je elk jaar weer met pijn in je hart weggooien. Voor het laatste is een oplossing gevonden: je kunt namelijk een kerstboom adopteren! Adopteer een boom zorgt ervoor dat jouw boom de kerst gewoon overleefd en volgend jaar weer met je mee kan. Bomen die vaak genoeg kerst hebben gevierd mogen zelfs met pensioen. Dubbel duurzaam dus!

Zero wast kerst

Als je een mooi plekje in de tuin overhebt, kun je hem natuurlijk ook zelf terug planten. Of wat dacht je van een versierde boom in je tuin? Dan weet je zeker dat hij het overleefd. Een andere oplossing voor dit dilemma is werken met wat je al in huis hebt. Pak bijvoorbeeld de groene kamerplant en tover deze om tot kerstboom. Met wat lichtjes en een slinger komt jouw plant helemaal in de kerststemming. Of je kunt een mooie bos met takken versieren, het waait vaak genoeg in Nederland en dan liggen de takken buiten gewoon voor het uitkiezen. En als je echt groen wilt zijn deze kerst, dan kies je natuurlijk voor energiezuinige ledlampjes.

 

Zero wast kerst

#2 Decoratie

Met zo’n mooi versierde, zero-waste kamerplant kan de rest van de kerstversiering natuurlijk niet achterblijven. Wees creatief en ga eens door je kastjes heen. Zo kun je van een weckpot met kokos uit de keuken en een leuk figuurtje je eigen zero-waste tafel decoratie maken. Een speelgoedautootje of diertje is ook leuk!

 

Zero wast kerst

#3 Cadeau ideeën

Cadeautjes onder de boom maken het feest helemaal compleet. Wil je een leuk no-waste cadeau geven? Geef dan Pieper bier of Bammetje Bier, ons bier gemaakt van geredde aardappelen en brood.  Of wat dacht je van het Instock Cooking kookboek, waarmee je leert conserveren? Dit is niet alleen leuk en lekker om te doen, maar het verlengt ook de houdbaarheid van je producten zodat je minder hoeft te verspillen!

Zero wast kerst

Een andere tip is regifting: het geven van een cadeau dat je zelf al eerder van iemand hebt gekregen. Soms krijg je een cadeau waar je niet zo blij mee bent, omdat je er geen gebruik van maakt of omdat het niet helemaal jouw smaak is. Het zou heel goed kunnen dat je iemand anders heel gelukkig kunt maken met dit cadeau. En waarom zou je deze dan niet gewoon doorgeven? Doe er een mooie strik omheen en niemand die het ziet. No shame in regifting! Pas wel even op, dat je het niet aan dezelfde persoon teruggeeft 😉

 

Zero wast kerst

#4 Inpakken

Tijdens inpakken gaan er meters cadeaupapier doorheen, die vervolgens regelrecht de prullenbak ingaan. Zonde! Door het cadeau in te pakken met een mooie stuk stof of in een sjaal, kan deze na het uitpakken gewoon gebruikt worden. Een goed voorbeeld is de Japanse inpak techniek Furoshiki. Liever een tasje of krant hergebruiken. Versier deze dan leuk door erop te stempelen met bijvoorbeeld een ingesneden aardappel. Als je hem daarna schoon snijdt kun je ‘m nog lekker opeten!

#5 Derde Kerstdag

Kerst is geen kerst zonder eten. Het is vaak lastig in te schatten hoeveel iedereen eet en zo zit je vaak na kerst met een koelkast vol leftovers. Hoe fijn is het om na alle kerst verplichtingen een avond op de bank te kunnen hangen en een restjes dag te houden? Chef Lucas geeft drie simpele, maar heerlijke recepten waarmee je op een luie, derde Kerstdag je koelkast leeg kan maken! Eet smakelijk!

Zero wast kerstKimchi tosti

Wanneer je veel brood over hebt en de kalkoen toch iets teveel was voor het gezelschap, kun je een kimchi/kalkoen tosti maken. Echt comfort food voor de derde Kerstdag. Kimchi wordt gemaakt door fermentatie en kan je van al je restjes groente maken. In deze blog legt chef Lucas uit hoe je kimchi maakt. Bouw je tosti op met plakjes kalkoen, kaas en de kimchi, bak hem daarna in de pan of tosti-ijzer tot hij lekker krokant is.

Zero wast kerst

Glühwein

Van de restjes rode wijn kan je heerlijke glühwein maken. Het enige wat je nodig hebt is rode wijn, citrusvruchten en kruiden die je nog over hebt van het diner, zoals kaneel of kruidnagels. Verwarm alle ingrediënten in een pan, maar laat het niet koken. Dan vervliegt de alcohol namelijk veel te snel en dat is zonde! Laat de smaken zo’n 15 minuten in de wijn trekken en jij kunt genieten van een lekkere home made glühwein.

Zero wast kerst

Bubble and Squeak

Bubble and Squeak is een recept dat de Britten gebruiken om hun restjes op te maken. Het zijn eigenlijk kleine groenteburgertjes. Neem de gekookte groente van de vorige dag, zoals spruitjes, aardappelen en wortelen. Meng alle groenten als een stamppot door elkaar, vorm ze tot gelijke burgers en bak ze in de koekenpan. De burgertjes zijn klaar als ze aan beide kanten een lekker kleurtje hebben. Ook heerlijk met dat sausje van gister.

Of vier kerst bij Instock!

Wil je wel graag zero waste kerst vieren maar ben je niet zo’n held in de keuken? Of vind je het gewoon leuk om lekker buiten de deur te eten? Vier kerst dan gezellig bij Instock! Van 18 tot en met 30 december kun je in onze restaurants genieten van een viergangendiner met een amuse én een pre-dessert. Wij stellen een verrassend kerstmenu samen voor €34,50. Hier kun je natuurlijk ook een wijnarrangement bij nemen dat het diner complementeert. Zo kun jij smakelijk kerst vieren met je vrienden & familie en tegelijkertijd een steentje bijdragen aan een mooiere wereld. Want ook tijdens het kerstdiner redden wij natuurlijk eten van de verspilling. Heb je dieetwensen of allergieën? Geen probleem! Als we dit van tevoren weten, zorgen wij ervoor dat iedereen kan genieten van een luxe kerstdiner.

Wil jij deze kerst verrast worden met creatieve gerechten en bijdragen aan de strijd tegen voedselverspilling? Reserveer dan een tafeltje voor ons restaurant in AmsterdamUtrecht of Den Haag.

zero waste kerst