zero waste

Instockie’s Tip #1: van veggie frittata tot rode bietenspread

22 november 2017
Instockie’s zero waste tips

Bij Instock barsten we van de lekkere zero waste tips! We keren onze koelkasten altijd binnenstebuiten en bedenken de meest creatieve oplossingen om niets te hoeven verspillen. Ook thuis experimenteren we gewoon door en daar komen hele lekkere en makkelijke recepten uit. Enn.. die delen we graag met jou! Zodat jij thuis ook lekker zero waste kunt koken.

Thomas’ veggie frittata
Thomas maakt van zijn overgebleven groente een heerlijke veggie frittata. Simpel om te maken en perfect als zero waste ontbijt of lunch!

Recept
Benodigdheden:
– Je overgebleven groente (zoals courgette, ui en paprika)
– 2 à 3 eieren
– Een scheutje melk
– Kruiden naar smaak
– Olie

Bereiding:
Doe een beetje olie in de pan en bak de groente. Klop ondertussen de eieren los met de melk en de kruiden. Voeg dit mengsel toe aan de pan als de groente licht gebakken zijn. Laat het ei-groentemengsel een paar minuten stollen en draai de frittata dan om. Bak de frittata nog heel even op een laag vuurtje en dan – zoals Thomas het al zei: hupsakee, je ontbijtje is ready to go! YUM!

Wieteke’s groentespread
Wieteke maakt een groentespread van haar overige bietjes en geitenkaas. Ook zin in een spread? Check dan eens welke groente jij in je koelkast hebt en waarschijnlijk kom je een heel eind!

 


Recept
Benodigdheden:
– 2 à 3 gekookte bietjes (of bijvoorbeeld geroosterde paprika of pompoen…wat jij maar in huis hebt!)
– 50 gram geitenkaas (of hüttenkase? Feta? Kan allemaal!)
– 1 sjalotje
– 1 à 2 teentjes knoflook
– Sap van een halve limoen
– Halve theelepel chilivlokken
– Snuf zout en peper
– Keukenmachine/blender/staafmixer

Bereiding:
Snijd de bietjes, het sjalotje en de knoflooktenen grof en doe dit samen met alle andere ingrediënten in de keukenmachine. Voeg eventueel nog wat extra geitenkaas en chilivlokken toe naar smaak! De spread is top op een boterham met bijvoorbeeld wat plakjes komkommer. Ook is het lekker door een couscoussalade heen of op een pita met falafel en sla. De keuze is reuze!

Lisa’s tortillachips

Lisa maakt met haar overige tortilla’s homemade tortillachips. Natuurlijk kun je met deze chippies alle kanten op! Doe eens extravagant en maak er een flinke bankhang-traktatie van. You gotta love your nachos, right?


Recept
Ingrediënten:
– je overige tortilla’s
– zonnebloemolie (of andere olie die jij in stock hebt)
– zout
– paprikapoeder

Voor de nachos extravaganza:
– halve avocado
– paar lepels crème fraîche
– een gesnipperd rood uitje
– een paar (cherry)tomaatjes
– een lepel jalapeños
– geraspte kaas
– verse koriander/peterselie
– ovenschaal

Bereidingswijze:
Snijd je tortilla’s in driehoekjes en verwarm ondertussen een flinke laag zonnebloemolie in een bakpan. Als de olie superheet is, bak je de tortilla’s in een paar minuutjes bruin. Haal ze er dan uit en laat ze uitlekken. Even kruiden met zout en paprikapoeder en je chippies zijn geboren! Als je all out wil gaan, pak je je ovenschaal erbij en leg je daarin de helft van de tortillachips. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Verdeel de tomaatjes, ui, jalapeños en kaas over de eerste helft en herhaal het proces! Bereid je nachos voor ongeveer 10 minuutjes in de oven. Maak ondertussen een simpele guacamole van je avocado door het te prakken en er zout & peper aan toe te voegen. Haal de schaal uit de oven, gooi er een paar flinke dotten guac en crème fraîche op en je zult de beste nachos ever eten (want zelfgemaakt is altijd lekkerder)!

Vind jij het leuk om de uitdaging aan te gaan in de keuken? Dan vind je het misschien wel leuk om te leren conserveren. Onze chef leert je alle ins en out tijdens de masterclass. En wil jij op de hoogte blijven van onze zero waste tips? Volg ons dan op FacebookInstagram en Youtube!