De ins en outs van inmaken: van zure augurk tot heerlijk zoete jam
Inmaken: het is een techniek waar we allemaal mee te maken hebben! Wat dacht je namelijk van die ene augurk die je hamburger naar een next level tilt? Of de frambozenjam waarmee je elke ochtend fluitend je morgen begint? Het zijn allemaal voorbeelden van inmaken: een perfecte eeuwenoude techniek om groente en fruit te conserveren! Zelfs in de Bijbel wordt het genoemd. Vroeger waren er natuurlijk nog geen koelkasten, dus gebruikte men conserveringstechnieken – zoals inmaken – om het hele jaar door groente en fruit te kunnen eten. Tegenwoordig is het doel van inmaken verschoven; het is nu niet alleen een handige techniek om jouw groenten en fruit langer te bewaren, maar ook een techniek om smaakverbetering en -verandering teweeg te brengen. Maar wat is het eigenlijk het nut van zelf inmaken? Naast dat je je producten langer houdbaar maakt, kun je ook zelf kiezen welke smaken je toevoegt aan je product! Zo kun je bijvoorbeeld atjar maken met verse gember en kurkuma, komkommer met steranijs en korianderzaad of watermeloenschil met kruidnagel en kaneel.
Bammetjes Bier of bietensap als smaakmaker?
Je kunt producten in zowel zoetzuur als zoet inmaken. De basis voor een zoetzuur is water met azijn en suiker. Azijn is het meest betrouwbare conserveringsmiddel, maar de combinatie van azijn en suiker zorgt ervoor dat de houdbaarheid extra verlengd wordt. Zijn er dan ook vaste regels voor het samenstellen van de inmaakvloeistof? Nou, hier komt het toffe deel: je kunt eindeloos variëren met de basis voor zoetzuur! In plaats van water kun je namelijk ook andere vloeistoffen gebruiken, zoals vruchtensap, groentesap of zelfs een lekker biertje. Bammetjes Bier, anyone? 🙂 Verder kun je iedere azijnsoort gebruiken en ook de zoetmaker is aan jou om te kiezen. Heb je suiker, honing of ahornsiroop op de plank staan? Het kan allemaal! Extra smaakmakers zijn natuurlijk ook altijd welkom. Denk bijvoorbeeld aan kaneel, laurier, kruidnagel of chili. De basis voor het inmaken in zoet is een suikeroplossing. Dit wordt meestal gebruikt voor een jam of compote en is super makkelijk zelf te maken. Even het fruit doorkoken in de suikeroplossing met pectine en je hebt een heerlijke stevige jam!
To weck or not to weck?
Inmaken en wecken zijn broer en zus van elkaar. Je kunt je ingemaakte producten namelijk nog langer houdbaar maken door ze te wecken! Bij deze techniek zet je de potten net onder water in een ruime pan. Na 20 minuten tegen de kook aan wecken, haal je de potten uit het water. Laat ze op de kop afkoelen zodat de potten vacuüm trekken. Door het verhitten van de potten dood je de micro-organismen in het product en door het vacuüm trekken kunnen er geen nieuwe organismen in je product komen. Dubbel verzekerd van een lange houdbaarheid dus!
Maak een kookspurt, creëer homemade citrus curd
Is een curd ingemaakt? Jazeker! Ook dit product is Instock-proof: je kunt het namelijk maken van iedere soort citrusvrucht. Voel je je avontuurlijk? Gebruik dan passievrucht! Ook een combinatie van citrusvruchten is erg lekker. Let op: gebruik wel iets meer vruchten in je recept als je voor kleine citrusvruchten zoals limoen gaat.
Bereidingstijd
30 minuten
Ingrediënten + benodigdheden
- Ongeveer 5 biologische citrusvruchten
- 200 gr boter
- 200 gr suiker
- 7 eieren
- Snufje zout
- Pot
Bereidingswijze
Stap 1.
Pers het sap uit de vruchten en snijd de schil tot kleine stukjes. Gebruik het liefst biologische citrusvruchten omdat je ook de schil gebruikt in dit recept. Als je geen biologische vruchten gebruikt, spoel dan de schil even heel goed af.
Stap 2.
Verwarm het sap en de schil samen met de boter en laat het zachtjes koken. Klop de eieren en meng ze met de suiker en het zout in een komt. Zeef het sap en giet dit langzaam bij het mengsel van ei, suiker en boter. Blijf goed kloppen terwijl je het hete sap aan het eimengsel toevoegt. Proef even of je het lekker vindt, als het te zuur is kun je nog wat suiker toevoegen.
Stap 3.
Doe alles terug in de pan en zet dit terug op een laag vuur. Blijf roeren tot het lobbig is. Zet dan het vuur uit en roer nog een minuut of twee rustig. Giet daarna het warme mengsel in een brandschone pot en doe de deksel goed dicht. Laat het afkoelen en bewaar het in de koelkast.
Deze curd is heerlijk bij een scone, in (wortel)taart of gewoon lekker door je yoghurt heen. En wat dacht je van DIY ijsjes met granola en curd erbij?
Master de inmaaktechniek bij een Masterclass
Met het inmaken van producten kun je oneindig variëren. Je zult je verbazen over wat je allemaal in kunt maken en hoe lekker het wordt! Door thuis zelf in te maken kun je makkelijk restjes groente en fruit een nieuw leven geven. Daarnaast heb je altijd iets lekkers in de koelkast staan voor een snelle (en gezonde) snack. Ben je benieuwd om eerst te zien hoe het inmaken in z’n werk gaat? Onze chefs leren je graag alle ins en outs van de wondere wereld van conserveren! Tijdens onze masterclasses leer je niet alleen wat inmaken precies inhoudt; ook fermenteren, konfijten, pekelen en roken passeren de revue. Uiteraard krijg je ook te proeven wat je leert! Als je liever thuis op je gemakje wilt experimenteren kan ons kookboek je een handje verder helpen.
Meer weten?
Als je nog meer info wilt hebben over verschillende conserveertechnieken, lees dan hier de blog over het fermenteren van groente. Benieuwd om te proeven hoe de chefs van Instock allerlei conserveermethodes toepassen? Reserveer dan hier een tafeltje!