konfijten

Zero waste tip: de magische malsheid van konfijten

18 oktober 2017
Konfijten in vet: van confit de canard tot gekonfijte aardappels

De Fransen zijn gek op konfijten in vet en ook in onze keuken kun je deze techniek regelmatig terugvinden. Confit de canard en rilette zijn de meest beroemde producten die gekonfijt zijn. Van oudsher wordt konfijten gebruikt om taaier vlees heerlijk mals én langer houdbaar te maken. Het vlees wordt in een ruime hoeveelheid vet langzaam gegaard totdat het volledig uit elkaar valt. Hierbij is het van belang dat de temperatuur niet boven de 90 graden komt. Als je het geheel laat afkoelen sluit het laagje vet het vlees goed af. Hierdoor kunnen er geen bacteriën bij het vlees komen en het is langer houdbaar. Je kunt ook nog extra smaak toevoegen door bijvoorbeeld laurier, peper en knoflook toe te voegen aan het vet. Et voila! Nu begrijp jij waarom deze eeuwenoude conserveringstechniek een succes is. Tegenwoordig konfijten we niet alleen vlees, maar ook vis, groente en aardappels. Door plantaardige olie te gebruiken in plaats van dierlijk vet, zijn er ook meer dan genoeg vegetarische opties om te konfijten. Wat dacht je van gekonfijte bloemkool- of broccolistam? Wij zijn ook gek op gepekelde aardappels die gekonfijt zijn en op gekonfijte knoflook. Daarom hebben we hier een lekker recept voor jou!

Recept: Aioli van gekonfijte knoflook

Met deze aioli ga jij gegarandeerd de show te stelen! Door de knoflook eerst te konfijten krijg je een heerlijk zachte, rokerige pasta. Ook haal je de scherpte van de smaak af en komt er juist een milde, unieke smaak naar boven. Met dit recept maak je in 1x een goed voorraadje aioli. Je kunt het weken bewaren in de koelkast en het is bij zoveel dingen lekker, dat het zeker op gaat.

konfijten
Bereidingstijd

35 minuten + 30 minuten wachttijd

Ingrediënten

Stap 1: gekonfijte knoflook

  • 2 bollen knoflook
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Stap 2: aioli van gekonfijte knoflook

  • 80 ml wittewijnazijn
  • Klein plukje saffraan
  • 3 eidooiers
  • 1 eetlepel Dijonmosterd
  • Snufje zout
  • 800 ml neutrale olie (bijvoorbeeld druivenpit- of zonnebloemolie)
Bereidingswijze

Stap 1.

Meng voor de aioli alvast de wittewijnazijn met de saffraan. Zet dit op een warm plekje terwijl je de knoflook konfijt. Ga je morgen pas aan de slag met je aioli? Zet dit dan nu alvast weg en laat het lekker een nachtje trekken.

Stap 2.

Snijd de bovenkant van je knoflookbollen af en zet ze in een ovenschaal. Giet hier veel olijfolie overheen en breng het op smaak met wat peper en zout. Dek het geheel af met aluminiumfolie en rooster het 20-30 minuten op 180 graden tot de knoflook mooi zacht is.

Stap 3.

Verwijder de schil van de knoflookteentjes en meng de teentjes met de saffraanazijn, eierdooiers, mosterd en zout met een staafmixer of in een keukenmachine. Voeg de olie langzaam beetje bij beetje toe tijdens het mengen tot het een goede dikte heeft. Proef even en voeg naar smaak eventueel nog wat peper en zout toe.

Meer leren over conserveren?

Lees dan onze blogs over inmaken en pekelen of ga zelf aan de slag met ons Instock Cooking kookboek. Zie je liever eerst een voorbeeld? Geef je dan op voor een van onze masterclasses waar onze chef je alles uitlegt en laat zien!

konfijten