zero waste tips

Instockie’s zero waste tip #2: van sinaasappelmuffins tot prei-olie

20 december 2017
INSTOCKIE’S ZERO WASTE TIPS

Bij Instock barsten we van de lekkere zero waste tips! We keren onze koelkasten altijd binnenstebuiten en bedenken de meest creatieve oplossingen om niets te hoeven verspillen. Ook thuis experimenteren we gewoon door en daar komen hele lekkere en makkelijke recepten uit. Enn.. die delen we graag met jou! Zodat jij thuis ook lekker zero waste kunt koken.

Maartje’s bloemkool
Wisten jullie dat je zelfs de bladeren van de bloemkool kunt eten? Onze Maartje gaf ons deze briljante tip.

Recept
Benodigdheden:
– Bloemkoolbladeren
– Beetje olie
– Peper
– Zout
– Evt. chilipoeder, paprikapoeder of andere kruiden
Bereiding:
Verwarm de oven tot 180 graden. Leg de bloemkoolbladeren op een bakplaat en besprenkel ze met olie. Doe er peper, zout en eventueel andere kruiden overheen. Bak de bladeren ongeveer 10 minuten in de oven en tadaa je hebt lekkere, gezonde bloemkoolchips! Ohja, de stronk kun je ook prima eten. Rauw als snack met een dipje of gebruik hem net als de roosjes door de curry.

 

Sinaasappelmuffins

Nienke maakt heerlijke sinaasappelmuffins en dat zonder muffin vormpjes! Ze gebruikt de schil van de sinaasappel namelijk als bakje. Het is niet alleen lekker en zero waste, het ziet er ook nog eens ontzettend leuk uit.

Recept
Benodigdheden:
– 150 gr bloem
– 75 gr suiker
– 1 eetl vanille suiker
– 2 tl bakpoeder
– snufje zout
– een ei
– 50 ml melk
– 50 ml verse sinaasappelsap (bewaar de schillen na het persen)
– 50 ml plantaardige olie

Bereiding:
Doe de droge ingrediënten bij elkaar in een kom. Voeg hier de natte ingrediënten aan toe en meng dit tot een mooi glad beslag. Vul de sinaasappelschillen met het muffinbeslag en bak ze ongeveer 20 minuten op 200 graden. Ze zijn klaar als een satéprikker er schoon en droog uitkomt. Psst.. het is ook erg lekker om nog wat chocolade aan het beslag toe te voegen!

Bob’s prei recepten

Het groene gedeelte van de prei is misschien wel een van de meest weggegooide stukjes groente. Daarom deelt Instock kok Bob zijn favo trucjes met jou om niets van de prei te verspillen!

Recept
Prei-olie:
Doe de top van de prei in de blender en blend het goed. Zeef dit vervolgens en meng het met wat olijfolie of zonnebloemolie. Je krijgt dan een heerlijk olie die je goed kunt gebruiken in bijvoorbeeld soep of een salade! De kleur van deze olie is diep groen dus je kunt hem ook goed gebruiken om je borden mooi op te maken.

Preicreme:
Doe de top van de prei in de blender met wat bouillon en blend dit tot een gladde creme. Heerlijk bij aardappelen bijvoorbeeld!

Vind jij het leuk om de uitdaging aan te gaan in de keuken? Dan vind je het misschien wel leuk om te leren conserveren. Onze chef leert je alle ins en out tijdens de masterclass. En wil jij op de hoogte blijven van onze zero waste tips? Volg ons dan op FacebookInstagram en Youtube!